Prøvetaking

Dere skal kunne dokumentere og verifisere at avsendervirksomheten har utført den mikrobiologiske undersøkelsen i samsvar med kravene i forordningen.

Publisert

Dersom dere ikke har innhentet eller opparbeidet god nok historisk dokumentasjon på avsendervirksomheten, kan slik verifisering gjøres ved egen prøvetaking av forsendelsen. Prøvetakingen skal utføres i henhold til forordningen. Her vil vi spesielt nevne at det kun er tillatt å slå sammen enkeltprøver fra én og samme skrott. 

Denne prøvetakingen skal pågå til dere kan dokumentere at avsendervirksomheten leverer kjøtt i samsvar med salmonellagarantien. Når dette er dokumentert, er stikkprøvebasert kontroll tilstrekkelig.  

Les mer om salmonella i spekevarer

Regelverk

Animaliehygieneforskriften, jf. forordning (EF) nr. 1688/2005 art 5 og vedlegg I

Artikkel 5
Mikrobiologiske metoder for undersøkelse av prøvene

1. Mikrobiologisk undersøkelse for Salmonella av prøvene som er tatt i samsvar med artikkel 1–4, skal foretas i samsvar med metodene som er beskrevet i følgende dokumenter:
  1. a.
    prøver av kjøtt som nevnt i artikkel 1–3:
    1. i.
      EN/ISO 6579: Mikrobiologisk undersøkelse av næringsmidler og fôrvarer – horisontal metode for påvisning av Salmonella spp.,
    2. ii.
      metode nr. 71: Salmonella, beskrevet i Nordisk metodikkomité for næringsmidler. Påvisning i næringsmidler, eller
    3. iii.
      metoder som er validert for kjøtt på grunnlag av metodene nevnt i i) og ii) eller andre internasjonalt anerkjente protokoller, forutsatt at de:
      • -
        brukes på kjøtt fra storfe, svin og fjærfe, og
      • -
        er sertifisert av en tredjepart i samsvar med protokollen fastsatt i standard EN/ISO 16140 «Mikrobiologisk undersøkelse av næringsmidler og fôrvarer – protokoll for validering av alternative metoder (EN/ISO 16140)».
  2. b.
    prøver av flokker som nevnt i artikkel 4: EN/ISO 6579-2002/Amd1:2007 – Tillegg D: Påvisning av Salmonella spp. i avføring fra dyr og i prøver fra primærproduksjonsstadiet.
2. Dersom det oppstår uenighet mellom medlemsstatene om resultatene av den mikrobiologiske undersøkelsen nevnt i nr. 1 bokstav a), skal den nyeste utgaven av EN/ISO 6579 anses som referansemetode.
M1

Vedlegg I
Prøvetakingsregler for kjøtt eller kvernet kjøtt fra storfe og svin, beregnet på Finland, Norge og Sverige

Avsnitt A
Prøvetakingsmetode

1. Skrotter, halve skrotter og kvarte skrotter framstilt i opprinnelsesslakteriet (avskrapingsmetoden)
Den ikke-destruktive prøvetakingsmetoden som beskrevet i standarden ISO 17604, herunder reglene for oppbevaring og transport av prøver, skal brukes.
På storfeskrotter skal det tas prøver fra tre områder (lår, side og nakke). På svineskrotter skal det tas prøver fra to områder (lår og bryststykke). Til prøvetakingen skal en vattpinne med ru overflate brukes. Prøveområdet skal dekke minst 100 cm2 per område som er valgt. Prøvene fra de ulike prøveområdene på skrotten skal samles før undersøkelsen påbegynnes.
Hver prøve skal behørig merkes og identifiseres.
2. Kvarte skrotter og stykningsdeler fra en annen virksomhet enn opprinnelsesslakteriet, stykningsdeler og mindre stykker (destruksjonsmetoden)
Vevstykker tas ut ved å trykke et sterilt korkbor ned i kjøttoverflaten eller ved å skjære av en vevskive på ca. 25 cm2 med sterile instrumenter. Prøvene overføres aseptisk til en prøvebeholder eller en fortynningspose av plast og homogeniseres (i stomacher eller blander (homogenisator)). Prøver av fryst kjøtt skal holdes fryst under transporten til laboratoriet. Prøver av kjølt kjøtt skal ikke fryses, men holdes kjølt. Enkeltprøver fra samme forsendelse kan gjøres til samleprøver som fastsatt i standarden EN/ISO 6579, på opptil 10 enkeltprøver.
Hver prøve skal behørig merkes og identifiseres.
3. Kvernet kjøtt (destruksjonsmetoden)
Kjøttstykkene skal tas ut i prøver på ca. 25 g med sterile instrumenter. Prøvene overføres aseptisk til en prøvebeholder eller en fortynningspose av plast og homogeniseres (i stomacher eller blander (homogenisator)). Prøver av fryst kjøtt skal holdes fryst under transporten til laboratoriet. Prøver av kjølt kjøtt skal ikke fryses, men holdes kjølt. Enkeltprøver fra samme forsendelse kan gjøres til samleprøver som fastsatt i standarden EN/ISO 6579, på opptil 10 enkeltprøver.
Hver prøve skal behørig merkes og identifiseres.

Avsnitt B
Antall prøver som skal tas

1. Skrotter, halve skrotter, halve skrotter oppdelt i høyst tre stykker og kvarte skrotter nevnt i avsnitt A nr. 1
Antallet skrotter eller halve skrotter (enheter) i en forsendelse som det skal tas separate stikkprøver fra, skal være som følger:
Forsendelse (antall emballasjeenheter) Antall emballasjeenheter det skal tas prøver fra
1–24 Et antall som tilsvarer antallet emballasjeenheter, men høyst 20
25–29 20
30–39 25
40–49 30
50–59 35
60–89 40
90–199 50
200–499 55
500 eller flere 60
2. Kvarte skrotter, stykningsdeler og mindre stykker som nevnt i avsnitt A nr. 2, og kvernet kjøtt som nevnt i avsnitt A nr. 3
Antallet emballasjeenheter i forsendelsen som det skal tas atskilte stikkprøver fra, skal være som følger:
Forsendelse (antall emballasjeenheter) Antall emballasjeenheter det skal tas prøver fra
1–24 Et antall som tilsvarer antallet emballasjeenheter, men høyst 20
25–29 20
30–39 25
40–49 30
50–59 35
60–89 40
90–199 50
200–499 55
500 eller flere 60
Avhengig av vekten til emballasjeenhetene kan antallet emballasjeenheter det skal tas prøver fra, reduseres ved hjelp av følgende koeffisienter:
Emballasjeenhetenes vekt > 20 kg 10–20 kg < 10 kg
Koeffisienter × 1 × 3/4 × 1/2
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no