Prøvetaking
Dere skal kunne dokumentere og verifisere at avsendervirksomheten har utført den mikrobiologiske undersøkelsen i samsvar med kravene i forordningen.
Dersom dere ikke har innhentet eller opparbeidet god nok historisk dokumentasjon på avsendervirksomheten, kan slik verifisering gjøres ved egen prøvetaking av forsendelsen. Prøvetakingen skal utføres i henhold til forordningen. Her vil vi spesielt nevne at det kun er tillatt å slå sammen enkeltprøver fra én og samme skrott.
Denne prøvetakingen skal pågå til dere kan dokumentere at avsendervirksomheten leverer kjøtt i samsvar med salmonellagarantien. Når dette er dokumentert, er stikkprøvebasert kontroll tilstrekkelig.
Les mer om salmonella i spekevarer
Regelverk
Animaliehygieneforskriften, jf. forordning (EF) nr. 1688/2005 art 5 og vedlegg I
Artikkel 5
Mikrobiologiske metoder for undersøkelse av prøvene
-
a. prøver av kjøtt som nevnt i artikkel 1–3: -
i. EN/ISO 6579: Mikrobiologisk undersøkelse av næringsmidler og fôrvarer – horisontal metode for påvisning av Salmonella spp., -
ii. metode nr. 71: Salmonella, beskrevet i Nordisk metodikkomité for næringsmidler. Påvisning i næringsmidler, eller -
iii. metoder som er validert for kjøtt på grunnlag av metodene nevnt i i) og ii) eller andre internasjonalt anerkjente protokoller, forutsatt at de: -
- brukes på kjøtt fra storfe, svin og fjærfe, og -
- er sertifisert av en tredjepart i samsvar med protokollen fastsatt i standard EN/ISO 16140 «Mikrobiologisk undersøkelse av næringsmidler og fôrvarer – protokoll for validering av alternative metoder (EN/ISO 16140)».
-
-
-
b. prøver av flokker som nevnt i artikkel 4: EN/ISO 6579-2002/Amd1:2007 – Tillegg D: Påvisning av Salmonella spp. i avføring fra dyr og i prøver fra primærproduksjonsstadiet.
Vedlegg I
Prøvetakingsregler for kjøtt eller kvernet kjøtt fra storfe og svin, beregnet på Finland, Norge og Sverige
Avsnitt A
Prøvetakingsmetode
Avsnitt B
Antall prøver som skal tas
Forsendelse (antall emballasjeenheter) | Antall emballasjeenheter det skal tas prøver fra |
---|---|
1–24 | Et antall som tilsvarer antallet emballasjeenheter, men høyst 20 |
25–29 | 20 |
30–39 | 25 |
40–49 | 30 |
50–59 | 35 |
60–89 | 40 |
90–199 | 50 |
200–499 | 55 |
500 eller flere | 60 |
Forsendelse (antall emballasjeenheter) | Antall emballasjeenheter det skal tas prøver fra |
---|---|
1–24 | Et antall som tilsvarer antallet emballasjeenheter, men høyst 20 |
25–29 | 20 |
30–39 | 25 |
40–49 | 30 |
50–59 | 35 |
60–89 | 40 |
90–199 | 50 |
200–499 | 55 |
500 eller flere | 60 |
Emballasjeenhetenes vekt | > 20 kg | 10–20 kg | < 10 kg |
Koeffisienter | × 1 | × 3/4 | × 1/2 |
Kilde: Lovdata.no