Relevant dokumentasjon

Dere skal innhente og kunne legge frem relevant dokumentasjon som viser at avsendervirksomheten også over tid (historisk dokumentasjon) overholder vilkårene i regelverket. 

Publisert

Dokumentasjon på riktig avviksbehandling hos avsendervirksomheten er en forutsetning for å oppnå god nok historisk dokumentasjon. 

Riktig avviksbehandling

Riktig avviksbehandling betyr at hvis avsendervirksomheten i EU/EØS har påvist salmonella i ett eller flere slakt i et undersøkt parti, skal ikke noen deler av partiet/forsendelsen sendes til Norge. Dette er selve grunnlaget for erklæringen som avsendervirksomheten i utlandet gir i handelsdokumentet (salmonellagarantien). 

Denne hovedregelen kan fravikes hvis det etter en grundig vurdering ikke finnes bevis for at resten av partiet eller forsendelsen ikke er trygg. En måte dette vil kunne gjøres på, er at avsendervirksomheten tar prøver av samtlige slakteskrotter i alle forsendelser som er tenkt sendt til Norge. Slakteskrottene skal tas prøver av og analyseres enkeltvis i samsvar med kravene i regelverket. Dette kan eventuelt dokumenteres gjennom uavhengige tredjepartsforsikringer etter avtale mellom mottakervirksomhet og avsendervirksomhet.  

Slakteskrotter der det påvises salmonella skal tas ut av den planlagte forsendelsen. Slakteskrotter der det ikke påvises salmonella, kan sendes til Norge med en avsendererklæring som dokumenterer resultatene.  

Eksempler på annen relevant (historisk) dokumentasjon   

Annen relevant dokumentasjon som kan komme i tillegg er for eksempel  

  • kontraktsvilkår knyttet til salmonellagarantien  

  • revisjoner, gjerne også med tanke på prøveuttaket  

  • tidligere prøvetaking for salmonella med tilfredsstillende resultat  

  • hygieneprøver   

  • lovlig dekontaminering av skrotter  

  • bruk av en uhildet tredjepart for prøveuttaket hos avsendervirksomheten i utlandet  

Dersom virksomheten ikke kan vise til god nok (historisk) dokumentasjon, eller det er mistanke om andre forhold som tilsier at kjøttet ikke oppfyller kravene, skal det tas prøver av forsendelsen.  

Regelverk

Matlovsforskriften, jf. matlovsforordningen (EF) nr. 178/2002 art. 14 nr. 6. 

Artikkel 14
Krav til næringsmiddeltrygghet
1. Et næringsmiddel skal ikke omsettes dersom det ikke er trygt.
2. Et næringsmiddel skal anses for ikke å være trygt dersom det betraktes som:
  1. a.
    helseskadelig,
  2. b.
    uegnet for konsum.
3. Når det fastsettes om et næringsmiddel ikke er trygt, skal det tas hensyn til:
  1. a.
    forbrukernes normale bruk av næringsmiddelet i hvert ledd av produksjon, bearbeiding og distribusjon, og
  2. b.
    opplysningene som gis til forbrukeren, herunder opplysninger på etiketten eller andre opplysninger som er allment tilgjengelige for forbrukeren, om hvordan særlige helseskadelige virkninger av visse næringsmidler eller næringsmiddelkategorier kan unngås.
4. Når det fastsettes om et næringsmiddel er helseskadelig, skal det tas hensyn til:
  1. a.
    næringsmiddelets sannsynlige umiddelbare og/eller kortsiktige og/eller langsiktige virkninger ikke bare på helsen til personen som inntar det, men også på helsen til kommende generasjoner,
  2. b.
    sannsynlige kumulative giftvirkninger,
  3. c.
    bestemte forbrukerkategoriers særlige helsemessige ømfintlighet overfor et næringsmiddel som er beregnet på denne forbrukerkategorien.
5. Når det fastsettes om et næringsmiddel er uegnet for konsum, skal det tas hensyn til om næringsmiddelet er uakseptabelt for konsum i henhold til tiltenkt bruk fordi det er forurenset, enten på grunn av fremmedstoffer eller på annen måte, eller på grunn av forråtnelse, forringelse eller nedbryting.
6. Når et næringsmiddel som ikke er trygt er en del av et parti eller en forsendelse av samme kategori eller med samme betegnelse, skal det antas at alle næringsmidlene i det berørte partiet eller den berørte forsendelsen ikke er trygge, med mindre det etter en grundig vurdering ikke finnes bevis for at resten av partiet eller forsendelsen ikke er trygt.
7. Næringsmidler som er i samsvar med særlige fellesskapsbestemmelser om næringsmiddeltrygghet, skal anses for å være trygge med hensyn til de forhold som er omfattet av disse fellesskapsbestemmelsene.
8. At et næringsmiddel er i samsvar med de særlige bestemmelsene som gjelder for dette næringsmiddelet, skal ikke hindre vedkommende myndigheter i å treffe hensiktsmessige tiltak for å begrense omsetningen av det eller kreve at det trekkes tilbake fra markedet når det er grunn til mistanke om at næringsmiddelet, til tross for dette samsvaret, ikke er trygt.
9. Når det ikke finnes særlige fellesskapsbestemmelser, skal et næringsmiddel anses som trygt når det er i samsvar med de særlige bestemmelsene i den nasjonale næringsmiddellovgivningen i den medlemsstat på hvis territorium næringsmiddelet omsettes, idet disse bestemmelsene skal utformes og anvendes uten at det berører traktaten, særlig artikkel 28 og 30.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no