Kvalitet på rå mjølk 

God kvalitet på mjølka er grunnleggjande for å få eit trygt produkt, særskilt ved upasteurisert produksjon.

Publisert

Det er mange forhold som er viktige, og du må blant anna hugse på å

  • ha god fôrkvalitet 
  • ha friske dyr og god oversikt over eventuelle smittsame sjukdommar i besetninga 
  • førebyggje jurbetennelse og overvake jurhelsa, til dømes ved å bruke Schalm-test 
  • ha god kontroll med medisinbruk og tider for å halde tilbake mjølka 
  • passe på at personar som er i kontakt med dyra, er fri for smitte (ver særskilt merksam på personar med ukjend smittestatus, og etter besøk i husdyrhald i utlandet anbefaler vi å vente 72 timar før ein har kontakt med husdyrbesetning) 
  • ha gode rutinar for bruk av smittesluse 
  • ha reint mjølkerom og mjølkeutstyr, og leggje godt til rette for handvask 
  • sørge for god hygiene ved mjølking (til dømes reine jur og dyr, reint utstyr og mjølkeområde, reine hender) 
  • sørge for rask nedkjøling i mjølketank og ha kontroll med at mjølka er kald