Identifikasjonsmerker – forsegling av emballert ferskt kjøtt og spiselige slaktebiprodukter

Publisert

For emballert ferskt kjøtt og spiselige slaktebiprodukter skal identifikasjonsmerket fungere som forsegling av emballasjen, enten ved at identifikasjonsmerket ødelegges når emballasjen åpnes, eller ved at selve emballasjen ødelegges ved åpning.

For andre typer av animalske næringsmidler er det ikke krav om at identifikasjonsmerket skal fungere som forsegling.

Regelverk

Animaliehygieneforskriften

Vedlegg II
Krav som gjelder flere produkter av animalsk opprinnelse

Avsnitt I: Identifikasjonsmerking

Når det kreves i samsvar med artikkel 5 eller 6, og med forbehold for bestemmelsene i vedlegg III, skal driftsansvarlige for næringsmiddelforetak sikre at produkter av animalsk opprinnelse er påført et identifikasjonsmerke i samsvar med følgende bestemmelser.
A. Påføring av identifikasjonsmerket
M6
  1. 1.
    Identifikasjonsmerket skal påføres før produktet forlater produksjonsvirksomheten.
M6
M3
  1. 2.
    Når emballasjen og/eller innpakningen fjernes fra et produkt, eller det foredles videre på en annen virksomhet, skal imidlertid produktet påføres et nytt merke. I slike tilfeller skal det nye merket angi godkjenningsnummeret til den virksomheten der disse arbeidsoperasjonene finner sted.
M3
M6
  1. 3.
    Et identifikasjonsmerke er ikke nødvendig på eggpakker som påføres pakkeriets kode i samsvar med del A i vedlegg XIV til rådsforordning (EF) nr. 1234/2007.*
M6
  1. 4.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak må i samsvar med artikkel 18 i forordning (EF) nr. 178/2002 ha innført ordninger og framgangsmåter for å identifisere de næringsmiddelforetakene som de har mottatt produkter av animalsk opprinnelse fra, og som de har levert slike produkter til.
* EUT L 299 av 16.11.2007, s. 1.
B. Identifikasjonsmerkets form
  1. 5.
    Merket skal være lett leselig og ikke kunne slettes, og bestå av tydelige tegn. Det skal være godt synlig for vedkommende myndigheter.
  2. 6.
    Merket skal angi navnet på den staten der virksomheten ligger, enten skrevet helt ut eller vist som en kode på to bokstaver i samsvar med den relevante ISO-standarden. ►M22 Kodene for medlemsstatene* er imidlertid BE, BG, CZ, DK, DE, EE, GR, ES, FR, HR, IE, IT, CY, LV, LT, LU, HU, MT, NL, AT, PL, PT, SI, SK, FI, RO, SE og UK(NI).
    * I samsvar med avtalen om Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irlands utmelding av Den europeiske union og Det europeiske atomenergifellesskap, særlig artikkel 5 nr. 4 i protokollen om Irland/Nord-Irland sammenholdt med protokollens vedlegg 2, omfatter henvisninger til medlemsstatene i dette vedlegget Det forente kongerike med hensyn til Nord-Irland.

    M22
    M2 – – – ◄M2
  3. 7.
    Merket skal angi virksomhetens godkjenningsnummer. Dersom en virksomhet framstiller både næringsmidler som omfattes av denne forordning, og næringsmidler som ikke omfattes av den, kan den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket benytte samme identifikasjonsmerke på begge typer næringsmidler.
    M6
    M13
  4. 8.
    Når merket påføres i en virksomhet som ligger i Fellesskapet, skal det være ovalt og inneholde forkortelsen CE, EB, EC, EF, EFTA, EG, EK, EO, EY, ES, EÜ, EK, EZ eller WE.
    M13
    Disse forkortelsene må ikke angis på merker som påføres produkter som importeres til Fellesskapet fra virksomheter utenfor Fellesskapet.
    M6
C. Merkingsmetode
  1. 9.
    Avhengig av hvordan de forskjellige produktene av animalsk opprinnelse presenteres, kan merket påføres direkte på produktet, innpakningen eller emballasjen, eller det kan trykkes på en etikett som festes på produktet, innpakningen eller emballasjen. Merket kan også bestå av en brikke av solid materiale som ikke kan tas av.
  2. 10.
    Når det gjelder emballasje som inneholder nedskåret kjøtt eller slaktebiprodukter, skal merket settes på en etikett som festes på emballasjen, eller trykkes på emballasjen på en slik måte at det ødelegges når emballasjen åpnes. Dette er imidlertid ikke nødvendig dersom emballasjen ødelegges idet den åpnes.
    Når innpakningen gir samme beskyttelse som emballasjen, kan merket festes på innpakningen.
  3. 11.
    Når det gjelder produkter av animalsk opprinnelse som transporteres i transportcontainere eller engrosemballasjer og som er beregnet på videre håndtering, foredling, innpakking eller emballering i en annen virksomhet, kan merket settes på utsiden av containeren eller emballasjen.
  4. 12.
    Når det gjelder produkter av animalsk opprinnelse i flytende form, granulert form eller i pulverform som transporteres i bulk, og fiskerivarer som transporteres i bulk, er det ikke nødvendig med et identifikasjonsmerke dersom ledsagende dokumentasjon inneholder opplysningene som er angitt i nr. 6, 7 og eventuelt 8.
  5. 13.
    Dersom produkter av animalsk opprinnelse er plassert i en emballasje beregnet på direkte levering til sluttforbrukeren, er det tilstrekkelig at merket settes bare på utsiden av denne emballasjen.
  6. 14.
    Når merket settes direkte på produkter av animalsk opprinnelse, må fargene som brukes, være godkjent i samsvar med fellesskapsbestemmelsene om fargestoffer i næringsmidler.

Avsnitt II: Mål for HACCP-baserte framgangsmåter

  1. 1.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som driver slakterier, skal sikre at de framgangsmåtene som de har innført i samsvar med de allmenne kravene i artikkel 5 i forordning (EF) nr. 852/2004, oppfyller de kravene som ifølge fareanalysen viser seg å være nødvendige, samt de særlige kravene oppført i nr. 2.
  2. 2.
    Framgangsmåtene skal garantere at ethvert dyr, eller når det er relevant, hvert parti dyr som ankommer slakteriet:
    1. a.
      identifiseres korrekt,
    2. b.
      ledsages av de relevante opplysningene fra opprinnelsesenheten nevnt i avsnitt III,
    3. c.
      ikke kommer fra en driftsenhet eller et område som er underlagt forbud mot forflytning av dyr eller andre restriksjoner av hensyn til dyrs eller menneskers helse, bortsett fra når vedkommende myndighet tillater det,
    4. d.
      er rent,
    5. e.
      er friskt, så vidt den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket kan bedømme,
      og
    6. f.
      med hensyn til dyrevelferd er i en tilfredsstillende tilstand ved ankomst til slakteriet.
  3. 3.
    Dersom kravene nevnt i nr. 2 ikke er oppfylt, skal den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket underrette den offentlige veterinæren og treffe hensiktsmessige tiltak.

Avsnitt III: Opplysninger om næringsmiddelkjeden

Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som driver slakterier, skal alt etter hva som er aktuelt, anmode om, motta, kontrollere og reagere på opplysninger om næringsmiddelkjeden som omhandlet i dette avsnitt med hensyn til alle dyr, bortsett fra viltlevende vilt, som er sendt eller som kommer til å bli sendt til slakteriet.
M6
  1. 1.
    Driftsansvarlige for slakterier må ikke ta i mot dyr på slakteriets område før de har anmodet om og mottatt relevante opplysninger om næringsmiddelkjeden, som finnes i fortegnelsene som opprinnelsesenheten fører i samsvar med forordning (EF) nr. 852/2004.
    M6
  2. 2.
    Driftsansvarlige for slakterier skal motta opplysningene minst 24 timer før dyrene ankommer slakteriet, bortsett fra i de tilfellene som er nevnt i nr. 7.
    M6
  3. 3.
    De relevante opplysningene om næringsmiddelkjeden nevnt i nr. 1 skal særlig omfatte:
    M6
    M15
    1. a.
      opprinnelsesenhetens tilstand eller den regionale dyrehelsetilstanden, og om det er offisielt anerkjent at enheten anvender kontrollerte oppstallingsforhold med tanke på trikiner i samsvar med kapittel I del A i vedlegg IV til kommisjonsforordning (EF) nr. 2075/2005,*
      * EUT L 338 av 22.12.2005, s. 60.
    M15
    1. b.
      dyrenes helsetilstand,
    2. c.
      veterinærpreparater eller andre behandlinger som dyrene har fått i løpet av et relevant tidsrom og som har en tilbakeholdingstid på mer enn null dager, samt behandlingsdato og tilbakeholdingstid,
    3. d.
      forekomsten av sykdommer som kan påvirke kjøttets trygghet,
    4. e.
      resultatene, dersom de er relevante for å verne folkehelsen, av alle analyser som er utført på prøver tatt fra dyrene eller andre prøver tatt for å diagnostisere sykdommer som kan påvirke kjøttets trygghet, herunder prøver som er tatt som ledd i overvåking og kontroll av zoonoser og restmengder,
    5. f.
      relevante rapporter om tidligere undersøkelser ante mortem og post mortem av dyr fra samme opprinnelsesenhet, herunder særlig rapporter fra den offentlige veterinæren,
    6. g.
      produksjonsdata, når de kan gi opplysninger om forekomst av sykdom,
      og
    7. h.
      navn og adresse til den private veterinæren som vanligvis er engasjert av opprinnelsesenheten.
  4. 4.
    1. a.
      Det er imidlertid ikke nødvendig for den driftsansvarlige for slakteriet å motta:
      1. i.
        opplysningene nevnt i nr. 3 bokstav a), b), f) og h), dersom den driftsansvarlige allerede har kjennskap til disse opplysningene (for eksempel gjennom en fast ordning eller et kvalitetssikringssystem),
        eller
      2. ii.
        opplysningene nevnt i nr. 3 bokstav a), b), f) og g), dersom produsenten erklærer at det ikke er noen relevante opplysninger å innrapportere.
    2. b.
      Opplysningene behøver ikke å foreligge som et ordrett utdrag fra journalene til opprinnelsesenheten. De kan leveres gjennom elektronisk datautveksling eller i form av en standardisert erklæring undertegnet av produsenten.
  5. 5.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som beslutter å motta dyr på slakteriområdet etter å ha vurdert de relevante opplysningene om næringsmiddelkjeden, skal omgående gjøre opplysningene tilgjengelige for den offentlige veterinæren, og bortsett fra i tilfellene nevnt i nr. 7, minst 24 timer før dyret eller partiet ankommer. Den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket skal underrette den offentlige veterinæren om eventuelle opplysninger som kan gi opphav til helsemessige farer før det aktuelle dyret blir undersøkt ante mortem.
  6. 6.
    Dersom et dyr ankommer slakteriet uten opplysninger om næringsmiddelkjeden, skal den driftsansvarlige omgående underrette den offentlige veterinæren. Dyret kan ikke slaktes før den offentlige veterinæren tillater det.
    M7
  7. 7.
    Dersom vedkommende myndighet tillater det, og forutsatt at det ikke er til hinder for at målene med denne forordning nås, kan opplysninger om næringsmiddelkjeden ankomme mindre enn 24 timer før dyrene av alle arter som opplysningene gjelder, ankommer slakteriet, eller følge disse dyrene til slakteriet.
    Alle opplysninger om næringsmiddelkjeden som kan medføre alvorlige forstyrrelser i slakteriets virksomhet dersom de blir kjent, skal imidlertid stilles til rådighet for den driftsansvarlige for slakteriet i tilstrekkelig tid før dyrene ankommer slakteriet til at vedkommende kan planlegge slakteriets virksomhet på grunnlag av dem.
    Den driftsansvarlige for slakteriet skal vurdere de relevante opplysningene og oversende de mottatte opplysningene om næringsmiddelkjeden til den offentlige veterinæren. Dyrene kan ikke slaktes eller slaktebehandles før den offentlige veterinæren tillater det.
    M7
  8. 8.
    Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal kontrollere passene som ledsager enhovede husdyr for å sikre at dyret er beregnet på slakting til konsum. Dersom de tar imot dyret til slakting, må de overlevere passet til den offentlige veterinæren.

M10 Avsnitt IV: Krav til fryste næringsmidler av animalsk opprinnelse

  1. 1.
    I dette avsnitt menes med «produksjonsdato»:
    1. a.
      dato for slakt for skrotter, halve skrotter eller kvarte skrotter,
    2. b.
      dato for avliving for kropper av viltlevende vilt,
    3. c.
      dato for høsting eller fangst for fiskerivarer,
    4. d.
      dato for foredling, oppskjæring, hakking eller tilberedning for alle andre næringsmidler av animalsk opprinnelse.
  2. 2.
    Fram til det produksjonsledd der et næringsmiddel er merket i samsvar med direktiv 2000/13/EF eller skal videreforedles, må driftsansvarlige for næringsmiddelforetak sikre at den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som mottar næringsmiddelet, og vedkommende myndighet på forespørsel, får følgende opplysninger:
    1. a.
      produksjonsdatoen og
    2. b.
      frysedatoen dersom denne er forskjellig fra produksjonsdatoen.
    Når et næringsmiddel produseres av et parti råvarer med ulike produksjons- og frysedatoer, må den eldste produksjonsdatoen og/eller frysedatoen gjøres tilgjengelig.
  3. 3.
    Leverandøren av det fryste næringsmiddelet kan velge hvilket format opplysningene skal gjøres tilgjengelige i, forutsatt at de opplysningene som kreves etter nr. 2, gjøres tilgjengelige på en klar og utvetydig måte og lett kan finnes av den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som mottar næringsmiddelet.
    M10
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no