Identifikasjonsmerker på produkter - hvem, hvor og hvordan

Driftsansvarlig for godkjente næringsmiddelvirksomheter har ansvaret for å påføre et identifikasjonsmerke på de animalske produktene.

Publisert

Identifikasjonsmerket skal settes på før produktene forlater virksomheten. Mattilsynet kontrollerer at merkene brukes riktig. 

Identifikasjonsmerking er ikke en del av forbrukermerkingen. Den er en del av virksomhetens system for sporing av næringsmidler og myndighetens kontroll med sporbarhet herunder at varene er produsert og håndtert i godkjente virksomheter.

Identifikasjonsmerker kan påføres på innpakningen og/eller emballasjen alt etter hvordan de ulike produktene presenteres.

Der er ikke krav om en bestemt størrelse for identifikasjonsmerker. Merket skal være lett leselig, skal ikke kunne slettes og det skal være godt synlig for Mattilsynet, se avsnitt I B nr.5 i vedlegg II.

Vær oppmerksom på at det er tilleggskrav for enkelte animalske produkter.

Definisjoner:

  • Innpakking/innpakning: plassering av et næringsmiddel i en innpakning eller en beholder som er i direkte kontakt med det aktuelle næringsmiddelet, og selve denne innpakningen eller beholderen
  • Emballering/emballasje: plassering av ett eller flere innpakkede næringsmidler i en ytre beholder, og selve denne ytre beholderen

Regelverk

  1. Animaliehygieneforskriften
  2. Animaliehygieneforskriften