Identifikasjonsmerker på produkter - hvem, hvor og hvordan
Driftsansvarlig for godkjente næringsmiddelvirksomheter har ansvaret for å påføre et identifikasjonsmerke på de animalske produktene.
Identifikasjonsmerket skal settes på før produktene forlater virksomheten. Mattilsynet kontrollerer at merkene brukes riktig.
Identifikasjonsmerking er ikke en del av forbrukermerkingen. Den er en del av virksomhetens system for sporing av næringsmidler og myndighetens kontroll med sporbarhet herunder at varene er produsert og håndtert i godkjente virksomheter.
Identifikasjonsmerker kan påføres på innpakningen og/eller emballasjen alt etter hvordan de ulike produktene presenteres.
Der er ikke krav om en bestemt størrelse for identifikasjonsmerker. Merket skal være lett leselig, skal ikke kunne slettes og det skal være godt synlig for Mattilsynet, se avsnitt I B nr.5 i vedlegg II.
Vær oppmerksom på at det er tilleggskrav for enkelte animalske produkter.
Definisjoner:
- Innpakking/innpakning: plassering av et næringsmiddel i en innpakning eller en beholder som er i direkte kontakt med det aktuelle næringsmiddelet, og selve denne innpakningen eller beholderen
- Emballering/emballasje: plassering av ett eller flere innpakkede næringsmidler i en ytre beholder, og selve denne ytre beholderen
Regelverk
Animaliehygieneforskriften
Artikkel 5
Stempel- og identifikasjonsmerking
-
a. et stempelmerke som er påført i samsvar med forordning (EF) nr. 854/2004,
eller -
b. et identifikasjonsmerke som er påført i samsvar med avsnitt I i vedlegg II til denne forordning, dersom nevnte forordning ikke inneholder bestemmelser om påføring av et stempelmerke.
Kilde: Lovdata.no
Animaliehygieneforskriften
Avsnitt I: Identifikasjonsmerking
-
1. Identifikasjonsmerket skal påføres før produktet forlater produksjonsvirksomheten.
-
2. Når emballasjen og/eller innpakningen fjernes fra et produkt, eller det foredles videre på en annen virksomhet, skal imidlertid produktet påføres et nytt merke. I slike tilfeller skal det nye merket angi godkjenningsnummeret til den virksomheten der disse arbeidsoperasjonene finner sted.
-
3. Et identifikasjonsmerke er ikke nødvendig på eggpakker som påføres pakkeriets kode i samsvar med del A i vedlegg XIV til rådsforordning (EF) nr. 1234/2007.*
-
4. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak må i samsvar med artikkel 18 i forordning (EF) nr. 178/2002 ha innført ordninger og framgangsmåter for å identifisere de næringsmiddelforetakene som de har mottatt produkter av animalsk opprinnelse fra, og som de har levert slike produkter til.
-
5. Merket skal være lett leselig og ikke kunne slettes, og bestå av tydelige tegn. Det skal være godt synlig for vedkommende myndigheter. -
6. Merket skal angi navnet på den staten der virksomheten ligger, enten skrevet helt ut eller vist som en kode på to bokstaver i samsvar med den relevante ISO-standarden. ►M22 Kodene for medlemsstatene* er imidlertid BE, BG, CZ, DK, DE, EE, GR, ES, FR, HR, IE, IT, CY, LV, LT, LU, HU, MT, NL, AT, PL, PT, SI, SK, FI, RO, SE og UK(NI).
◄M22
►M2 – – – ◄M2 -
7. Merket skal angi virksomhetens godkjenningsnummer. Dersom en virksomhet framstiller både næringsmidler som omfattes av denne forordning, og næringsmidler som ikke omfattes av den, kan den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket benytte samme identifikasjonsmerke på begge typer næringsmidler.
►M6
►M13 -
8. Når merket påføres i en virksomhet som ligger i Fellesskapet, skal det være ovalt og inneholde forkortelsen CE, EB, EC, EF, EFTA, EG, EK, EO, EY, ES, EÜ, EK, EZ eller WE.
◄M13Disse forkortelsene må ikke angis på merker som påføres produkter som importeres til Fellesskapet fra virksomheter utenfor Fellesskapet.
◄ M6
-
9. Avhengig av hvordan de forskjellige produktene av animalsk opprinnelse presenteres, kan merket påføres direkte på produktet, innpakningen eller emballasjen, eller det kan trykkes på en etikett som festes på produktet, innpakningen eller emballasjen. Merket kan også bestå av en brikke av solid materiale som ikke kan tas av. -
10. Når det gjelder emballasje som inneholder nedskåret kjøtt eller slaktebiprodukter, skal merket settes på en etikett som festes på emballasjen, eller trykkes på emballasjen på en slik måte at det ødelegges når emballasjen åpnes. Dette er imidlertid ikke nødvendig dersom emballasjen ødelegges idet den åpnes. Når innpakningen gir samme beskyttelse som emballasjen, kan merket festes på innpakningen. -
11. Når det gjelder produkter av animalsk opprinnelse som transporteres i transportcontainere eller engrosemballasjer og som er beregnet på videre håndtering, foredling, innpakking eller emballering i en annen virksomhet, kan merket settes på utsiden av containeren eller emballasjen. -
12. Når det gjelder produkter av animalsk opprinnelse i flytende form, granulert form eller i pulverform som transporteres i bulk, og fiskerivarer som transporteres i bulk, er det ikke nødvendig med et identifikasjonsmerke dersom ledsagende dokumentasjon inneholder opplysningene som er angitt i nr. 6, 7 og eventuelt 8. -
13. Dersom produkter av animalsk opprinnelse er plassert i en emballasje beregnet på direkte levering til sluttforbrukeren, er det tilstrekkelig at merket settes bare på utsiden av denne emballasjen. -
14. Når merket settes direkte på produkter av animalsk opprinnelse, må fargene som brukes, være godkjent i samsvar med fellesskapsbestemmelsene om fargestoffer i næringsmidler.
Kilde: Lovdata.no