Spesielle regler for meierier når det gjelder økologisk næringsmiddelproduksjon

Anlegg og utstyr hvor også ikke-økologisk melk behandles, kan benyttes dersom behandlingen skjer i klart atskilte operasjoner og uten fare for sammenblanding.

Publisert

Økologisk melk skal samles inn atskilt fra ikke-økologisk melk. Ved henting av økologisk og ikke-økologisk melk på samme transport må det gjøres tiltak som sikrer at det ikke blir sammenblanding av eller forveksling mellom økologisk og ikke-økologisk melk. Melk som transporteres i bulk kan følges av en erklæring fra leverandøren, som bekrefter partiets økologiske opphav og angir kontrollinstansens kodenummer. Meierianlegget har ansvaret for å utføre og dokumentere mottakskontroll ved hvert mottak av økologisk melk. Dere bør som et ledd i denne kontrollen utføre kontroll på samsvar mellom følgepapirer og hvert enkelt vareparti.

For å hindre sammenblanding må meieriet ha rutiner for å skille økologisk og ikke-økologisk vare i alle prosesstrinn. Samme produksjonslinje kan benyttes for både økologisk og ikkeøkologisk melk når det er god atskillelse mellom disse, for eksempel ved rengjøring/tomkjøring/vannkjøring av anlegg mellom produksjonene, eller dokumenterte grensefaser mellom økologisk og ikke-økologisk melk.

Siden er en del av denne veiledningen: