Merking av aromaer

Når det brukes aromaer i næringsmidler bør det alltid angis med passende merking. Bruken av aromaer må ikke villede forbrukeren.

Publisert

I tillegg til generelle regler om merking, presentasjon og reklamering for næringsmidler (Matinformasjonsforskriften) er det spesifikke krav til merking av aromaer i mat- og drikkevarer. Disse fremgår av aromaforskriften (FOR-2011-06-06-669), som gjennomfører forordning (EF) nr. 1334/2008 i norsk rett. Det skilles mellom

  • merking av aromaer som ikke er beregnet på salg til sluttforbrukeren (Artikkel 14)
  • alminnelige krav til merking av aromaer som ikke er beregnet på salg til sluttforbrukeren (Artikkel 15)
  • særlige krav med hensyn til bruk av ordet "naturlig" (Artikkel 16)
  • merking av aromaer som er beregnet på salg til sluttforbrukeren (Artikkel 17)

For aromaer som brukes i næringsmidler beregnet på den vanlige forbruker, er det ikke krav om at enkeltbestanddelene i aromaen skal merkes (unntatt hvis de er allergener).

Naturlige aromaer:

Aromastoffer eller aromapreparater bør merkes som "naturlige" bare hvis de oppfyller visse kriterier, for å sikre at forbrukerne ikke villedes.

 Aromastoffer eller aromapreparater skal kun merkes som "naturlige" hvis de aromagivende bestanddelene utelukkende (eller minst 95%) er av naturlig opprinnelse. Resterende 5% skal også være fra naturlig kilde.

“Naturlig” kan bare brukes for å beskrive aroma hvis den aromagivende komponenten kun inneholder naturlige aromastoffer og/eller “aromapreparater”.

“Naturlig aroma” kan ikke brukes om andre undergrupper av aromaer, slik som reaksjonsaromaer, røykaromaer, aromaforløper, eller næringsmiddelingrediens med aromagivende egenskaper.

Røykaroma:

Forbrukerne skal informeres dersom røyksmaken i et bestemt næringsmiddel skyldes tilsetning av røykaromaer. I samsvar med direktiv 2000/13/EF bør ikke merkingen villede forbrukeren med hensyn til om produktet er røykt på tradisjonelt vis med frisk røyk eller behandlet med røykaromaer.

Regelverk

  1. Matinformasjonsforskriften
  2. Aromaforskriften

Matinformasjonsforskriften

Forskrift om matinformasjon til forbrukerne (matinformasjonsforskriften) (FOR-2014-11-28-1497)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Aromaforskriften

Forskrift om aroma og næringsmiddelingredienser med aromagivende egenskaper til anvendelse i og på næringsmidler (aromaforskriften) (FOR-2011-06-06-669)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: