Risikovurdering

Berikning av mat - oppdatering av modell 2025

På oppdrag fra Mattilsynet har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) beregnet inntak av vitaminer og mineraler, og sammenlignet dem med øvre tolerable nivåer (UL) i en modell for vurdering av berikning av mat og drikke. Berikning betyr å tilsette vitaminer og mineraler. Beregningene dekker alle aldersgrupper.

Publisert
Hva ble undersøkt?

Modell for inntak av ulike vitaminer og mineraler, og hvilke mengder som kan tilsettes mat og drikke uten at øvre tolerable inntaksnivåer overskrides.

Modellen ble laget i 2006, og er senere oppdatert i 2009, 2013 og 2021. Modellen omfatter ikke risiko for lavt inntak av næringsstoffer.

Hva er vurderingen?

Modellen er oppdatert med beregninger fra en ny kostholdsundersøkelse for voksne, og med nye øvre tolerable inntaksnivåer fra EFSA for flere av vitaminene og mineralene. Noen av dataene som er lagt inn i modellen, er hentet fra danske kostholdsundersøkelser, siden det ikke finnes norske data. Mattilsynet skal bruke resultatene fra den oppdaterte modellen som en del av grunnlaget i vurdering av søknader om berikning av mat.

Du kan lese mer om risikovurderingen og se rapporten på VKMs nettsider. (vkm.no)

Hvem utførte oppdraget?

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM).

Offentliggjort