EUs tolkninger av regelverket om tilsetningsstoffer
I EUs regelverksarbeid jobbes det også med tolkninger av regelverket. Her finner du informasjon om de publiserte tolkningsuttalelsene.
Målet med disse tolkningsuttalelsene er å hjelpe nasjonale myndigheter med å tolke lovgivningen og dermed oppnå harmonisert gjennomføring av EU-lovgivningen på tilsetningsstoffområdet , forordning (EF) 1333/2008. Tolkningene er aktuelle for alle som jobber med tilsetningsstoffer.
Tolkningene kan lastes ned fra denne databasen:
Food and Feed Information Portal Database (ec.europa.eu)
For å finne tolkningsuttalelsene i databasen, må dere søke på det nøyaktige filnavnet, slik det er gjengitt på engelsk i tabellen under. Uttalelsene har dokumenttype «information». Databasen oppdateres fortløpende. Denne tabellen over tolkninger er oppdatert 1. mai 2025:
Tema for tolkningsuttalelsen | Engelsk tittel |
---|---|
Klassifisering av natriumtiocyanat i laktoperoksidasesystem som bruk av tilsetningsstoff | A.02 Statement on sodium thiocyanate used with lactoperoxidase system final, (DOC) 20/11/2024 |
Bruk av pulver fremstilt fra ris | A.01 Rice derived products, (DOC) 30/11/2021 |
Bufret eddik som har en teknisk funksjon regnes som tilsetningsstoff | A.02 Status of buffered vinegar, (DOC) 17/11/2020 |
Profesjonell bruk av kjølegassene butan (E 943a), isobutan (E 943b) og propan (E 944) som blir benyttet for eksempel av bakere og konditorer for å kjøle ned eksempelvis sjokoladeglasur direkte på kaken | A.02 Use of ‘spray refrigerants’ on chocolate and sugary foods, (DOC) 08/02/2019 |
Kategorisering av de forskjellige bestanddelene i en makron | A.03 Categorisation of ‘macaron’ in the food category system of Annex II, (DOC) 08/02/2019 |
Planteekstrakter som har en teknisk funksjon i samsvar med vedlegg I regnes som bruk av tilsetningsstoff | A.09 Use of plant extracts rich in constituents performing a technological function, (DOC) 17/09/2018 |
Bruk av større mengder antioksidanter | A.08 Use of excessive amounts of antioxidants, (DOC) 17/09/2018 |
Godkjente optiske isomerer av melkesyre | 06 Authorised forms of E 270 lactic acid, (DOC) 17/09/2018 |
Bruk av polyoler og søtstoffet acesulfam K (E 950) i tyggegummi | A.07 Use of polyols and acesulfame K (E 950) in chewing gum, (DOC) 17/09/2018 |
Definisjon av hermetiske skalldyr | Definition of canned crustaceans, (DOC) 21/06/2016 |
Bruk av kobbersulfat-bearbeidet agurk | Use of copper sulphate (CuSO4) in cucumber preparation, (DOC) 21/06/201 |
Karamellfarger brukt ved overflatebehandling av kjøttprodukter | Use of caramel colours on meat products, (DOC) 21/06/2016 |
Bruk av alkali ved fremstilling av kakaoprodukter | Use of alkalising substances in processing of cocoa products (DOC) 21/06/2016 |
Merking av tilsetningsstoffer i bakervarer | Labelling of additives in bakery ware, (DOC) 21/06/2016 |
E 500 - natriumkarbonat i fersk fisk | E 500 in fresh fish rev1, (DOC) 17/04/2013 |