Analysemetoder
Analysemetodene oppført i vedlegg I i forordningen skal benyttes som referansemetoder.
Dette innebærer at analysene skal skje ved bruk av EN ISO 11290-1 (kvalitativ metode) og EN ISO 1190-2 (kvantitativ metode). Dere må kunne dokumentere hvilken analysemetode som er brukt.
Det er ikke krav i forordningen til at laboratoriene som utfører analysene for næringen er akkrediterte eller at laboratoriet er akkreditert for analysen.
Alternative analysemetoder
Alternative analysemetoder er tillatt å bruke når de er validert i forhold til referansemetoden eller sertifisert, og gir minst likeverdige garantier. NMKL 136 er vurdert som en metode som gir minst likeverdige garantier.
Dersom dere anvender alternative metoder, skal dere kunne dokumentere for Mattilsynet at metoden er validert. Aktuell dokumentasjon her er valideringssertifikat utstedt av
- NordVal International: NordVal (nmkl.org)
- Association francaise de normalisation: AFNOR (afnor.org)
- European validation and sertification organisation: MicroVal (nen.nl)
Eksempel på alternative analysemetoder
Noen virksomheter velger å benytte en to-trinns tilnærming ved analyse av produkter hvor kvantifisering er fastsatt som referansemetode (grenseverdi 100 kde/g).
Prøvene analyseres først ved bruk av kvalitativ metode (EN ISO 11290-1). Dersom det påvises Listeria monocytogenes i noen av prøvene, analyseres disse videre ved bruk av kvantitativ metode (EN ISO 1190-2) for å finne mengden Listeria monocytogenes i den positive prøven.
Ut fra et trygghetsperspektiv er det ikke noe i veien for at virksomheter kan bruke denne fremgangsmåten, da den kvalitative metoden er mer sensitiv enn den kvantitative metoden.
Regelverk
Forordning (EF) 2073/2005, artikkel 5
Artikkel 5
Særlige regler for prøving og prøvetaking
► M9
◄ M9
► M9
-
- validert på grunnlag av den spesifikke referansemetoden fastsatt i vedlegg I, i samsvar med protokollen fastsatt i standard EN ISO 16140-2, og -
- validert for næringsmiddelkategorien angitt i det relevante mikrobiologiske kriteriet fastsatt i vedlegg I, som den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket kontrollerer oppfyllelsen av, eller er validert for en lang rekke næringsmidler som omhandlet i EN ISO 16140-2.
-
- validert, i samsvar med protokollen fastsatt i standard EN ISO 16140-2, på grunnlag av den spesifikke referansemetoden for kontroll av oppfyllelse av de mikrobiologiske kriteriene fastsatt i vedlegg I, som fastsatt i tredje ledd, og -
- sertifisert av et uavhengig sertifiseringsorgan.
-
- minst hvert femte år tas opp til ny vurdering gjennom framgangsmåter for fornyelse, -
- vise at produsentens sikring av produksjonsprosessen er blitt evaluert, og -
- inneholde et sammendrag av eller en henvisning til resultatene av valideringen av den opphavsrettslig beskyttede metoden og en erklæring om kvalitetsstyringen av metodens produksjonsprosess.
◄ M9
Kilde: Lovdata.no