Analysemetoder

Analysemetodene oppført i vedlegg I i forordningen skal benyttes som referansemetoder.

Publisert

Dette innebærer at analysene skal skje ved bruk av EN ISO 11290-1 (kvalitativ metode) og EN ISO 1190-2 (kvantitativ metode). Dere må kunne dokumentere hvilken analysemetode som er brukt.

Det er ikke krav i forordningen til at laboratoriene som utfører analysene for næringen er akkrediterte eller at laboratoriet er akkreditert for analysen.

Alternative analysemetoder

Alternative analysemetoder er tillatt å bruke når de er validert i forhold til referansemetoden eller sertifisert, og gir minst likeverdige garantier. NMKL 136 er vurdert som en metode som gir minst likeverdige garantier.

Dersom dere anvender alternative metoder, skal dere kunne dokumentere for Mattilsynet at metoden er validert.  Aktuell dokumentasjon her er valideringssertifikat utstedt av

Eksempel på alternative analysemetoder

Noen virksomheter velger å benytte en to-trinns tilnærming ved analyse av produkter hvor kvantifisering er fastsatt som referansemetode (grenseverdi 100 kde/g).

Prøvene analyseres først ved bruk av kvalitativ metode (EN ISO 11290-1). Dersom det påvises Listeria monocytogenes i noen av prøvene, analyseres disse videre ved bruk av kvantitativ metode (EN ISO 1190-2) for å finne mengden Listeria monocytogenes i den positive prøven.

Ut fra et trygghetsperspektiv er det ikke noe i veien for at virksomheter kan bruke denne fremgangsmåten, da den kvalitative metoden er mer sensitiv enn den kvantitative metoden.

Siden er en del av denne veiledningen: