Hva er spiseferdige næringsmidler?

Spiseferdige næringsmidler er produkter som produsenten har ment skal spises uten at koking eller annen tilbereding er nødvendig for å fjerne eller redusere uønskede bakterier til et akseptabelt nivå.

Publisert

Typiske eksempler på spiseferdige næringsmidler er karbonader, kjøttpålegg, pølser, salatkjøtt fra kylling, røkt/gravet/raket fisk, fiskepudding, fiskekaker, ost, melon og grønnsaker som for eksempel salat.

Som virksomhet skal dere alltid ha vurdert om produktet er spiseferdig eller ikke, før det selges. Dersom produktet ikke er «spiseferdig», må dere kommunisere tydelig til forbrukeren at produktet må kokes eller stekes eller tilberedes på annen måte for å være trygt å spise. Dere må vurdere om det er nødvendig med en bruksanvisning, se matinformasjonsforordningen artikkel, 9 nr. 1 bokstav j og artikkel 27. 

Siden er en del av denne veiledningen: