Krav til undersøkelser om holdbarhetstid
Når dere produserer spiseferdige næringsmidler hvor Listeria monocytogenes kan vokse (næringsmiddelkategori 1.2), må dere undersøke om kriteriene er oppfylt gjennom hele holdbarhetstiden.
Dere kan benytte grenseverdien på 100 kde/g når dere kan dokumentere at produktet ikke vil overskride denne grenseverdien i holdbarhetstiden. Hvis dere ikke kan dokumentere dette, skal dere overholde grenseverdien "Ikke påvist i 25 g" mens næringsmiddelet under deres kontroll. Fra 01.07.26 endres dette til "Produkter som omsettes innen holdbarhetstidens utløp."
For å avgjøre om Listeria monocytogenes kan vokse i produktet, må dere vurdere egenskapene til produktet.
Hvis dere kan dokumentere at Listeria monocytogenes ikke kan vokse i produktet, og det dermed faller inn under kategori 1.3, trenger dere ikke gjøre nærmere undersøkelser.
Dette må dere undersøke
For å vise at kravene er oppfylt i hele holdbarhetstiden må dere undersøke
- produktets fysisk-kjemiske egenskaper
- opplysninger fra vitenskapelig litteratur og forskningsdata
Hvis det er nødvendig, må dere gjøre tilleggsundersøkelser. Disse kan omfatte
- prediktive, matematiske modeller
- holdbarhetsstudier (lagringsstudier og belastningsstudier)
Parametere som har betydning for vekst av Listeria monocytogenes er for eksempel Parameterne må ses i sammenheng med produksjonsprosessen, forhold under lagring og distribusjon, mulighetene for kontaminering og forventet holdbarhet.Spesifikasjoner av produktets fysisk-kjemiske egenskaper
Vitenskapelig litteratur
Bruk av prediktiv mikrobiologi (modelleringsprogram for patogene mikroorganismer) kan gi grunnlag for vurderingen av om Listeria monocytogenes kan vokse i holdbarhetstiden.Prediktive, matematiske modeller
Holdbarhetsstudier kan brukes for å undersøke om Listeria monocytogenes kan vokse og overstige 100 kde/g innenfor holdbarhetstiden (artikkel 3 nr. 2). Virksomheter kan samarbeide om å utføre slike holdbarhetsstudier, men dette forutsetter at produktene er sammenlignbare på parameterne som er nevnt over.Holdbarhetsstudier
Regelverk
Forordning (EF) 2073/2005, artikkel 3 og vedlegg II
Vedlegg II
-
- spesifikasjoner av produktets fysisk-kjemiske egenskaper, for eksempel pH, aw, saltinnhold, konsentrasjon av konserveringsmidler og type emballasjesystem, idet det tas hensyn til vilkårene for lagring og foredling, mulighetene for forurensning og forventet holdbarhetstid, og -
- opplysninger innhentet fra tilgjengelig vitenskapelig litteratur og forskningsdata om de aktuelle mikroorganismenes vekst- og overlevelsesegenskaper.
-
- utarbeiding av prediktive, matematiske modeller for det aktuelle næringsmiddelet, der det benyttes kritiske vekst- og overlevelsesfaktorer for de aktuelle mikroorganismene i produktet, -
- prøving for å undersøke de aktuelle, korrekt podede mikroorganismenes evne til å vokse eller overleve i produktet under forskjellige, rimelig forutsigbare vilkår for lagring, -
- undersøkelser for å evaluere vekst- eller overlevelsesevnen til de aktuelle mikroorganismene som måtte finnes i produktet i holdbarhetstiden under rimelig forutsigbare vilkår for distribusjon, lagring og bruk.
Artikkel 3
Allmenne krav
-
a. forsyning, håndtering og foredling av råvarer og næringsmidler under deres kontroll blir utført slik at hygienekriteriene for prosessen blir oppfylt, -
b. de kriteriene for næringsmiddeltrygghet som gjelder for hele holdbarhetstiden til produktene, oppfylles under rimelig forutsigbare vilkår for distribusjon, lagring og bruk.
Kilde: Lovdata.no