Oppfølging ved funn av Listeria monocytogenes

Dere skal alltid følge opp utilfredsstillende resultater med korrigerende tiltak og tiltak for å finne årsaken til resultatet.

Publisert

I tillegg har dere en plikt til å varsle Mattilsynet både ved funn av Listeria monocytogenes i deres produkter, og når det foreligger forhold som gir virksomheten en rimelig grunn til å mistenke at næringsmidlene er forurenset med Listeria monocytogenes og at folk kan bli syke av det.

Hva er utilfredsstillende resultat?

Funn over grenseverdiene er utilfredsstillende resultat, se forskriftens vedlegg I, kapittel 1. Tolking av analyseresultatene.

Næringsmiddel-kategoriGrenseverdiLedd der kriteriet anvendesUtilfredsstillende resultat
1.1 Spedbarn/medisinske formålIkke påvist i 25 gProdukter som omsettes innen holdbarhetstiden utløperDersom Listeria påvises i én eller flere prøveenheter
1.2 Listeria kan vokse100 kde/g
Gjelder når virksomheten kan dokumentere veksten
Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløperDersom noen av de målte verdiene er over 100 kde/g
1.2 Listeria kan vokseIkke påvist i 25 g
Gjelder når virksomheten ikke kan dokumentere veksten
Mens næringsmiddelet fortsatt er under umiddelbar kontroll hos den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som har framstilt det. (Fra 01.07.26 endres dette til: Produkter som omsettes innen holdbarhetstiden utløper)Dersom Listeria påvises i én eller flere prøveenheter

 

Se mer informasjon nedenfor.

1.3 Listeria kan ikke vokse100 kde/gProdukter som omsettes innen holdbarhetstiden utløperDersom noen av de målte verdiene er over 100 kde/g

Mer informasjon om utilfredsstillende resultat for kategori 1.2 og grenseverdi ikke påvist i 25 g

I disse tilfellene vil dere vanligvis ikke kunne dokumentere hvordan Listeria monocytogenes vokser i produktet. Dersom det tas prøver av slike produkter etter at de har kommet på markedet, vil funn også under 100 kde/g kunne anses som utilfredsstillende resultat. I slike tilfeller må det gjøres en risikovurdering av om Listeria monocytogenes vil kunne overstige 100 kde/g innenfor holdbarhetstiden basert på kunnskap om aktuell virksomhet, produkttype og når i holdbarhetstiden prøven er analysert.

Fra 01.07.26 vil grenseverdien «ikke påvist i 25 gram» gjelde i hele holdbarhetstiden. Det vil si at dersom det påvises Listeria monocytogenes i et slik produkt, må virksomheten tilbakekalle partiet uansett mengden av Listeria som blir påvist.

Tiltak ved utilfredsstillende resultat

Dere skal alltid iverksette tiltak ved funn. Siden Listeria monocytogenes er et næringsmiddeltrygghetskriterium, skal utilfredsstillende resultat føre til at produktet skal trekkes tilbake og eventuelt kalles tilbake fra forbrukeren.  

Varsle Mattilsynet

Dere har en plikt til å varsle Mattilsynet umiddelbart dersom det foreligger forhold som gir «grunn til mistanke om fare for helseskadelige næringsmidler» (matloven § 6 og matlovforskriften § 1, jf matlovforordningen artikkel 19.)

Varslingsplikten inntrer ikke bare når dere har positive funn i produkter, men også når det foreligger forhold som gir virksomheten en rimelig grunn til å mistenke at næringsmidlene er forurenset med Listeria monocytogenes og at folk kan bli syke av det. Dere skal dermed varsle Mattilsynet selv om dere ennå ikke vet om det er Listeria i produktet eller om det er i slike mengder at folk kan bli syke av det, men når dere ut fra forholdene har mistanke om at det kan være slik.

I virksomheten sitt styringssystem for mattrygghet skal dere beskrive når varslingsplikten inntrer, og hvilke tiltak som da skal settes i gang.

Påvisning i produkter

Dere skal alltid varsle Mattilsynet ved funn over grenseverdien i produkt.

Dersom funn av Listeria monocytogenes i produktene er under 100 kde/g, må dere alltid vurdere om denne grenseverdien kan overstiges før holdbarhetstiden er omme. Hvis ja, eller dere er i tvil, skal Mattilsynet varsles.

Påvisning i miljøprøver

Dere har i utgangspunktet ikke en plikt til å varsle Mattilsynet om dette. Unntaket er der produktene kan ha blitt forurenset med Listeria monocytogenes. Virksomheten må foreta en konkret vurdering av dette. 

Er bakterien funnet på steder som enten er i kontakt med produktet, eller hvor det kan dryppes ned på produktet, vil det oftere inntre en varslingsplikt enn ved andre funn. 

Siden er en del av denne veiledningen: