Viktig å vite før dere bruker en helsepåstand 

Nedenfor får dere en kort innføring i hvilke krav dere må oppfylle før dere kan bruke en helsepåstand om et næringsmiddel. 

Publisert

Dere har bare lov til å bruke de helsepåstandene som er godkjent av EU-kommisjonen. Oversikten over godkjente og avslåtte helsepåstander finner dere her: 

Når de godkjente helsepåstandene tas inn i det norske regelverket, oversettes de til norsk og kan finnes i denne filen.

Variasjon i ordlyd 

Noen av de godkjente påstandene er veldig tekniske, og det kan være fristende å endre ordlyden for å utdype eller forklare påstanden. Dere må imidlertid være veldig forsiktige med å gjøre dette, fordi slike omskrivinger kan føre til at den nye formuleringen eller den supplerende forklaringen ikke faller innenfor det vitenskapelige grunnlaget som var basis for å godkjenne påstanden. 

Eksempel – variasjon i ordlyd
Ta for eksempel påstanden «X bidrar til immunsystemets normale funksjon». Bidrar til kan byttes med «spiller en rolle i», «støtter» eller «bidrar til å opprettholde» uten at meningen med påstanden endres. «Stimulerer» eller «optimaliserer» vil imidlertid virke forsterkende og kan ikke brukes

For mer informasjon om variasjon i ordlyd, se dokumentet Allmenne prinsipper som skal følges dersom ordlyden i en godkjent helsepåstand endres. Dette dokumentet er laget sammen med flere medlemsland og gir føringer om hvordan ordlyden i en godkjent helsepåstand kan endres. 

Helsepåstander som ikke kan brukes 

Noen påstander er aldri lov å bruke: 

  • påstander som antyder at helsen kan påvirkes negativt dersom man ikke inntar et visst næringsmiddel
  • påstander som viser til hvor raskt eller hvor mye man kan gå ned i vekt 
  • påstander som viser til anbefalinger fra bestemte leger, helsepersonell og (med visse unntak) ulike helseorganisasjoner 
  • helsepåstander om drikkevarer med et høyere alkoholinnhold enn 1,2 % vol. 
  • påstander som tillegger næringsmidler egenskaper som kan forebygge, behandle eller helbrede sykdom hos mennesker, eller som skaper inntrykk av slike egenskaper

Betingelsene for bruk av hver helsepåstand

For at dere skal kunne bruke en helsepåstand om et næringsmiddel, må næringsmiddelet oppfylle de betingelsene for bruk som er fastsatt for påstanden. Betingelsene framgår av selve rettsakten som godkjenner påstanden, av EU-kommisjonens fellesskapsregister for godkjente og avslåtte helsepåstander, og av listen med norske oversettelser som dere finner lenger oppe på denne siden. 


Eksempel – betingelser for bruk
Riktig bruk av påstanden «Kolin bidrar til normal lipidomsetning» krever at næringsmiddelet den brukes om, inneholder minst 82,5 mg kolin per 100 g, per 100 ml eller per porsjon.

Regelverk

  1. Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler, artikkel 10
  2. Forskrift om ernærings- og helsemessige påstander i næringsmidler, artikkel 13 og 14
  3. Forskrift om ernærings- og helsemessige påstander i næringsmidler, artikkel 12

Siden er en del av denne veiledningen: