Viktig å vite før dere bruker en helsepåstand 

Nedenfor får dere en kort innføring i hvilke krav dere må oppfylle før dere kan bruke en helsepåstand om et næringsmiddel. 

Publisert

Dere har bare lov til å bruke de helsepåstandene som er godkjent av EU-kommisjonen. Oversikten over godkjente og avslåtte helsepåstander finner dere her: 

Når de godkjente helsepåstandene tas inn i det norske regelverket, oversettes de til norsk og kan finnes i denne filen.

Variasjon i ordlyd 

Noen av de godkjente påstandene er veldig tekniske, og det kan være fristende å endre ordlyden for å utdype eller forklare påstanden. Dere må imidlertid være veldig forsiktige med å gjøre dette, fordi slike omskrivinger kan føre til at den nye formuleringen eller den supplerende forklaringen ikke faller innenfor det vitenskapelige grunnlaget som var basis for å godkjenne påstanden. 

Eksempel – variasjon i ordlyd
Ta for eksempel påstanden «X bidrar til immunsystemets normale funksjon». Bidrar til kan byttes med «spiller en rolle i», «støtter» eller «bidrar til å opprettholde» uten at meningen med påstanden endres. «Stimulerer» eller «optimaliserer» vil imidlertid virke forsterkende og kan ikke brukes

For mer informasjon om variasjon i ordlyd, se dokumentet Allmenne prinsipper som skal følges dersom ordlyden i en godkjent helsepåstand endres. Dette dokumentet er laget sammen med flere medlemsland og gir føringer om hvordan ordlyden i en godkjent helsepåstand kan endres. 

Helsepåstander som ikke kan brukes 

Noen påstander er aldri lov å bruke: 

  • påstander som antyder at helsen kan påvirkes negativt dersom man ikke inntar et visst næringsmiddel
  • påstander som viser til hvor raskt eller hvor mye man kan gå ned i vekt 
  • påstander som viser til anbefalinger fra bestemte leger, helsepersonell og (med visse unntak) ulike helseorganisasjoner 
  • helsepåstander om drikkevarer med et høyere alkoholinnhold enn 1,2 % vol. 
  • påstander som tillegger næringsmidler egenskaper som kan forebygge, behandle eller helbrede sykdom hos mennesker, eller som skaper inntrykk av slike egenskaper

Betingelsene for bruk av hver helsepåstand

For at dere skal kunne bruke en helsepåstand om et næringsmiddel, må næringsmiddelet oppfylle de betingelsene for bruk som er fastsatt for påstanden. Betingelsene framgår av selve rettsakten som godkjenner påstanden, av EU-kommisjonens fellesskapsregister for godkjente og avslåtte helsepåstander, og av listen med norske oversettelser som dere finner lenger oppe på denne siden. 


Eksempel – betingelser for bruk
Riktig bruk av påstanden «Kolin bidrar til normal lipidomsetning» krever at næringsmiddelet den brukes om, inneholder minst 82,5 mg kolin per 100 g, per 100 ml eller per porsjon.

Regelverk

Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler, artikkel 10

Særlige vilkår


1. Helsepåstander er forbudt med mindre de oppfyller de allmenne kravene i kapittel II og de særlige kravene i dette kapittel, og er godkjent i samsvar med denne forordning og oppført på listene over godkjente påstander som fastsatt i artikkel 13 og 14.
2. Det er bare tillatt å framsette helsepåstander dersom følgende opplysninger framgår av merkingen, eller dersom det ikke finnes en slik merking, av pakningsutformingen og reklamen:
a.    en angivelse om betydningen av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil,
b.    den mengden næringsmiddel og det forbruksmønsteret som kreves for å oppnå den påståtte gunstige virkningen,
c.    når det er relevant, en angivelse rettet mot personer som bør unngå å innta næringsmiddelet, og
d.    en hensiktsmessig advarsel mot produkter som kan utgjøre en helserisiko dersom de inntas i for store mengder.
3. Henvisninger til allmenne, ikke-spesifikke gunstige virkninger som næringsstoffet eller næringsmiddelet har på allmenn helse og velferd, kan bare benyttes dersom de følges av en spesifikk helsepåstand som er oppført på listene som fastsatt i artikkel 13 eller 14.
4. Når det er relevant, skal det vedtas retningslinjer for gjennomføringen av denne artikkel etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2 og om nødvendig i samråd med berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.

Forskrift om ernærings- og helsemessige påstander i næringsmidler, artikkel 13 og 14

Artikkel 13
Andre helsepåstander enn dem som viser til redusert sykdomsrisiko og barns utvikling og helse
1. Helsepåstander som beskriver eller viser til:
a.    betydningen et næringsstoff eller et annet stoff har for kroppens vekst, utvikling og funksjoner, eller
b.    psykologiske og atferdsmessige funksjoner, eller
c.    med forbehold for direktiv 96/8/EF, slanking, vektkontroll, nedsatt sultfølelse eller økt metthetsfølelse eller reduksjon av energiinnholdet i kostholdet, og som er angitt i listen som fastsatt i nr. 3, kan framsettes uten å gjennomgå framgangsmåtene fastsatt i artikkel 15-19, dersom de:
i.    bygger på allment anerkjente vitenskapelige bevis, og
ii.    forstås fullt ut av en gjennomsnittsforbruker.

Artikkel 14
Påstander om redusert sykdomsrisiko og om barns utvikling og helse

1. Uten hensyn til bestemmelsene i artikkel 2 nr. 1 bokstav b) i direktiv 2000/13/EF, kan det benyttes følgende påstander dersom de er godkjent etter framgangsmåten som er fastsatt i artikkel 15, 16, 17 og 19 i denne forordning, med henblikk på oppføring på en fellesskapsliste over slike tillatte påstander sammen med alle de nødvendige vilkårene for bruk av påstandene:
a.    påstand om redusert sykdomsrisiko,
b.    påstand om barns utvikling og helse.
 

Forskrift om ernærings- og helsemessige påstander i næringsmidler, artikkel 12

Begrensninger i bruken av visse helsepåstander
Følgende helsepåstander er ikke tillatt:

a.    påstander som antyder at helsen kan påvirkes negativt dersom man ikke inntar næringsmiddelet,
b.    påstander som viser til hvor raskt eller hvor mye man kan gå ned i vekt,
c.    påstander som viser til anbefalinger fra bestemte leger eller helsepersonell og andre organisasjoner som ikke er nevnt i artikkel 11.