Bestemmelser som alltid må være oppfylt

Dette er de generelle bestemmelsene som må være oppfylt for at dere skal kunne bruke en ernæringspåstand eller en helsepåstand om et næringsmiddel.

Publisert
  • Bruken av en påstand skal ikke, hverken alene, eller sett sammen med resten av merkingen og markedsføringen av næringsmiddelet, kunne villede eller lure forbrukeren. 
  • Næringsmiddelet påstanden brukes om, må være sammensatt og brukes på en slik måte at det er relevant å bruke den aktuelle påstanden. Dette gjelder både hvilke stoffer det inneholder, hvilken form disse stoffene foreligger i, og hvordan og hvor mye det bidrar i kostholdet som helhet. 
  • Påstanden skal gjelde næringsmiddelet slik det er når det spises. 
  • Påstanden skal formuleres på en slik måte at «gjennomsnittsforbrukeren» forstår den. 
  • Alle ernærings- og helsepåstander «skal bygge på, og være dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis». 
  • Det er de virksomhetene som bruker påstandene, som skal kunne forklare at, og hvordan, påstanden er dokumentert. 

Regelverk

Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler, Kapittel II

Ernærings- og helsepåstander kan bare benyttes på merkingen, pakningsutformingen eller i reklamen for næringsmidler som bringes i omsetning i Fellesskapet, dersom de er i samsvar med bestemmelsene i denne forordning.

Med forbehold for direktiv 2000/13/EF og 84/450/EØF, skal ernærings- og helsepåstandene ikke:

a)    være uriktige, tvetydige eller villedende,
b)    reise tvil om andre næringsmidlers trygghet og/eller ernæringsmessige tilstrekkelighet,
c)    oppmuntre til eller overse overforbruk av et næringsmiddel,
d)    angi, antyde eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer. Unntak for næringsstoffer som ikke kan fås i tilstrekkelige mengder gjennom et balansert og variert kosthold, herunder vilkårene for bruken av dem, kan vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, idet det tas hensyn til de særlige vilkårene som gjelder i medlemsstatene,
e)    vise til forandringer i kroppsfunksjoner som kan gi opphav til eller utnytte frykt hos forbrukeren, enten i teksten eller gjennom bilder, grafikk eller symboler.

Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler, artikkel 5

Allmenne vilkår
1. Bruk av ernærings- og helsepåstander er bare tillatt dersom følgende vilkår er oppfylt:
a.    Forekomsten, fraværet eller det reduserte innholdet i et næringsmiddel eller en næringsmiddelgruppe av et næringsstoff eller et annet stoff som påstanden gjelder, har vist seg å ha en gunstig ernæringsmessig eller fysiologisk effekt som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
b.    Det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder:
i.    forekommer i sluttproduktet i en betydelig mengde som definert i Fellesskapets regelverk, eller når slike regler ikke finnes, i en mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis, eller
ii.    forekommer ikke eller forekommer i en redusert mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
c.    Når det er relevant, det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, foreligger i en form som kroppen kan utnytte.
d.    Den mengden av produktet som med rimelighet kan antas å bli inntatt, gir en betydelig mengde av det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, som definert i Fellesskapets regelverk eller når slike regler ikke finnes, en betydelig mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
e.    De særlige vilkårene i kapittel III eller IV, etter hva som er relevant, er oppfylt.
2. Bruk av ernærings- og helsepåstander skal bare være tillatt dersom gjennomsnittsforbrukeren kan forventes å forstå de gunstige virkningene slik de uttrykkes i påstanden.
3. Ernærings- og helsepåstander skal gjelde næringsmidler som er konsumferdige i henhold til produsentens anvisninger.
 

Forskrift om ernærings- og helsemessige påstander i næringsmidler, artikkel 6

Vitenskapelig dokumentasjon for påstander
1. Ernærings- og helsepåstander skal bygge på og være dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
2. En driftsansvarlig for næringsmiddelforetak som framsetter en ernærings- eller helsepåstand, skal underbygge bruken av påstanden.
3. Vedkommende myndigheter i medlemsstatene kan kreve at en driftsansvarlig for et næringsmiddelforetak eller en person som bringer et produkt i omsetning, framlegger all relevant dokumentasjon og alle relevante data som bekrefter at bestemmelsene i denne forordning overholdes.
 

Matinformasjonsforordningen, artikkel 7

God opplysningspraksis
1. Næringsmiddelopplysninger skal ikke være villedende, særlig
a.    med hensyn til hva som kjennetegner næringsmiddelet, særlig art, identitet, egenskaper, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelsesstat eller opphavssted og framstillings- eller produksjonsmåte,
b.    ved at næringsmiddelet tillegges virkninger eller egenskaper det ikke har,
c.    ved at det gis inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, når alle lignende næringsmidler har de samme egenskapene, særlig ved at forekomsten eller fraværet av visse ingredienser og/eller næringsstoffer framheves,
d.    ved at det gjennom utseende, beskrivelse eller bildeframstillinger gis inntrykk av at produktet inneholder et visst næringsmiddel eller en viss ingrediens, når en naturlig forekommende bestanddel eller en ingrediens som normalt anvendes i næringsmiddelet, i virkeligheten har blitt erstattet med en annen bestanddel eller ingrediens.
2. Næringsmiddelopplysninger skal være korrekte, tydelige og enkle for forbrukeren å forstå.
3. Med forbehold for unntak i unionslovgivningen som får anvendelse på naturlig mineralvann og på næringsmidler til bruk ved spesielle ernæringsmessige behov, skal næringsmiddelopplysninger ikke tillegge et næringsmiddel egenskaper som forebygging, behandling eller helbredelse av sykdom hos mennesker eller skape inntrykk av slike egenskaper.
4. Nr. 1, 2 og 3 får også anvendelse på
a.    reklame,
b.    presentasjon av næringsmidler, særlig næringsmidlenes form, utseende eller emballasje, emballasjematerialet som er brukt, måten næringsmidlene er arrangert på, samt forholdene de frambys under.