Hva er en helsepåstand?
En helsepåstand sier noe om hvilken helsemessig gunstig effekt et næringsmiddel, eller et stoff som finnes i næringsmiddelet, har på kroppen.
Eksempler på godkjente helsepåstander:
- Vitamin D bidrar til normalt kalsiumopptak i tarmen
- Plantesteroler har vist seg å senke kolesterolinnholdet i blodet. Høyt kolesterol er en risikofaktor for utvikling av koronar hjertesykdom
Oversikt over godkjente helsepåstander og avslåtte helsepåstander finner dere her:
- EU-kommisjonens fellesskapsregister for godkjente og avslåtte helsepåstander (europa.eu)
- Norsk oversettelse av avslåtte helsepåstander, oktober 2023 (PDF)
- Norsk oversettelse av godkjente helsepåstander, september 2023 (ODS)
Det finnes to typer av helsepåstander, som kalles henholdsvis artikkel 13- og artikkel 14-påstander.
Artikkel 13-påstander er påstander som sier noe om:
- et næringsstoff eller et annet stoffs betydning for vekst, utvikling og kroppens funksjoner
- psykologiske eller atferdsmessige funksjoner, eller
- en slankende effekt, vektkontroll, redusert sultfølelse, økt metthetsfølelse eller reduksjon av kostens energiinnhold.
Eksempel – funksjonspåstand
Vitamin D bidrar til normalt kalsiumopptak i tarmen.
Artikkel 14-påstander er påstander som sier noe om:
- redusert risiko for sykdom, det vil si reduksjon av en risikofaktor eller
- barns utvikling og sunnhet.
Eksempel – påstand om reduksjon i risikofaktor for sykdom
Plantesteroler har vist seg å senke kolesterolinnholdet i blodet. Høyt kolesterol er en risikofaktor for utviklingen av koronar hjertesykdom
Eksempel – påstand om barns utvikling og helse
Inntak av dokosaheksaensyre (DHA) bidrar til normal synsutvikling hos spedbarn som er inntil 12 måneder gamle.
Påstandsregelverket regulerer også det som i artikkel 10(3) omtales som «henvisninger til allmenne, uspesifikke gunstige virkninger som et næringsstoff eller et næringsmiddel har på allmenn helse og velferd». De kalles ofte «uspesifikke helsepåstander» eller «artikkel 10(3)-påstander». De skal ikke godkjennes, men kan bare brukes dersom de følges av en godkjent artikkel 13- eller 14-påstand som forklarer det mer generelle utsagnet.
Eksempel – uspesifikt utsagn
Utsagnet “godt for fordøyelsen” kan stå ved siden av den godkjente påstanden “kalsium bidrar til at fordøyelsesenzymer fungerer normalt”
Kun godkjente helsepåstander kan brukes i merkingen og markedsføringen av næringsmidler.
Regelverk
Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler, artikkel 2 pkt. 5
Artikkel 2
Definisjoner
-
1. I denne forordning menes med: -
a. «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1 -
b. «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF, -
c. «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF, -
d. «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
-
-
2. Videre menes i denne forordning med: -
1. «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, -
2. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene, -
3. «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, -
4. «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes: -
a. den energi (kaloriinnhold) det -
i. tilfører, -
ii. tilfører i redusert eller økt mengde, eller -
iii. ikke tilfører, og/eller
-
-
b. de næringsstoffene eller de andre stoffene som det -
i. inneholder, -
ii. inneholder i redusert eller økt forhold, eller -
iii. ikke inneholder,
-
-
-
5. «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse, -
6. «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker, -
7. «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
-
Kilde: Lovdata.no