Hva er en helsepåstand? 

En helsepåstand sier noe om hvilken helsemessig gunstig effekt et næringsmiddel, eller et stoff som finnes i næringsmiddelet, har på kroppen.

Publisert

Eksempler på godkjente helsepåstander: 

  • Vitamin D bidrar til normalt kalsiumopptak i tarmen 
  • Plantesteroler har vist seg å senke kolesterolinnholdet i blodet. Høyt kolesterol er en risikofaktor for utvikling av koronar hjertesykdom 

Oversikt over godkjente helsepåstander og avslåtte helsepåstander finner dere her:

Det finnes to typer av helsepåstander, som kalles henholdsvis artikkel 13- og artikkel 14-påstander.  

Artikkel 13-påstander er påstander som sier noe om: 

  • et næringsstoff eller et annet stoffs betydning for vekst, utvikling og kroppens funksjoner 
  • psykologiske eller atferdsmessige funksjoner, eller 
  • en slankende effekt, vektkontroll, redusert sultfølelse, økt metthetsfølelse eller reduksjon av kostens energiinnhold.  

Eksempel – funksjonspåstand 

Vitamin D bidrar til normalt kalsiumopptak i tarmen. 

Artikkel 14-påstander er påstander som sier noe om: 

  • redusert risiko for sykdom, det vil si reduksjon av en risikofaktor eller 
  • barns utvikling og sunnhet. 

Eksempel – påstand om reduksjon i risikofaktor for sykdom 

Plantesteroler har vist seg å senke kolesterolinnholdet i blodet. Høyt kolesterol er en risikofaktor for utviklingen av koronar hjertesykdom 

Eksempel – påstand om barns utvikling og helse 

Inntak av dokosaheksaensyre (DHA) bidrar til normal synsutvikling hos spedbarn som er inntil 12 måneder gamle. 

Påstandsregelverket regulerer også det som i artikkel 10(3) omtales som «henvisninger til allmenne, uspesifikke gunstige virkninger som et næringsstoff eller et næringsmiddel har på allmenn helse og velferd». De kalles ofte «uspesifikke helsepåstander» eller «artikkel 10(3)-påstander». De skal ikke godkjennes, men kan bare brukes dersom de følges av en godkjent artikkel 13- eller 14-påstand som forklarer det mer generelle utsagnet.

Eksempel – uspesifikt utsagn

Utsagnet “godt for fordøyelsen” kan stå ved siden av den godkjente påstanden “kalsium bidrar til at fordøyelsesenzymer fungerer normalt”

Kun godkjente helsepåstander kan brukes i merkingen og markedsføringen av næringsmidler. 

Regelverk

Forskrift om ernærings- og helsepåstander om næringsmidler, artikkel 2 pkt. 5

Artikkel 2
Definisjoner

  1. 1.
    I denne forordning menes med:
    1. a.
      «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1
    2. b.
      «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF,
    3. c.
      «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF,
    4. d.
      «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
  2. 2.
    Videre menes i denne forordning med:
    1. 1.
      «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper,
    2. 2.
      «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene,
    3. 3.
      «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt,
    4. 4.
      «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes:
      1. a.
        den energi (kaloriinnhold) det
        1. i.
          tilfører,
        2. ii.
          tilfører i redusert eller økt mengde, eller
        3. iii.
          ikke tilfører, og/eller
      2. b.
        de næringsstoffene eller de andre stoffene som det
        1. i.
          inneholder,
        2. ii.
          inneholder i redusert eller økt forhold, eller
        3. iii.
          ikke inneholder,
    5. 5.
      «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse,
    6. 6.
      «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker,
    7. 7.
      «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
1 EFT L 31 av 1.2.2002, s. 1. Forordningen sist endret ved kommisjonsforordning (EF) nr. 575/2006 (EUT L 100 av 8.4.2006, s. 3).
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no