Ikke alle ernæringspåstander er egnet til bruk om kosttilskudd
Det vil kunne være villedende å bruke ellers tillatte påstander om høyt innhold av, eller redusert eller fravær av et stoff om kosttilskudd.
Kosttilskudd er per definisjon konsentrerte kilder til næringsstoffer, jf. § 3 i kosttilskuddforskriften. I vedlegg 1 til forskriften oppgis de mengdene av de ulike næringsstoffene som er tillatt å tilsette til kosttilskudd. Maksimumsgrensene ligger for det meste langt over kravet for å gi påstander om høyt innhold av ulike vitaminer og mineraler.
Påstander som viser til et høyt innhold av et stoff i et kosttilskudd, kan derfor være villedende når den egenskapen som framheves, gjelder for alle lignende produkter, jf. krav til bruk av ernæringspåstanden «høyt innhold av» og matinformasjonsforordningen artikkel 7, nr. 1, bokstav c) om villedende markedsføring.
Påstander som viser til fravær av, lavt- eller redusert innhold av et stoff, vil også være irrelevante å bruke om kosttilskudd. Vi anser at det vil være i strid med de generelle prinsippene i artikkel 5, nr. 1, bokstav b., punkt ii. i påstandsforordningen. Der fastslås det at dersom dere ønsker å bruke en «redusert påstand» eller en påstand om fravær av et stoff, skal virkningen av denne reduksjonen eller dette fraværet være dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis. Det gir ingen mening å gi en påstand om redusert innhold av et vitamin eller mineral om et kosttilskudd. Ut fra definisjonen av kosttilskudd gir det heller ingen mening å gi en påstand om fravær av, lavt eller redusert innhold av energi eller et av de energigivende næringsstoffene.
Les mer om merking og markedsføring av kosttilskudd på temasidene om kosttilskudd.
Regelverk
- Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 1, nr. 5, bokstav d) og artikkel 5, nr 1, bokstav b, punkt ii.
- Kosttilskuddforskriften § 3, § 7 og vedlegg 1
- Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 7, nr. 1, bokstav c)
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 1, nr. 5, bokstav d) og artikkel 5, nr 1, bokstav b, punkt ii.
Artikkel 1
Formål og virkeområde
-
a. direktiv 89/398/EØF og vedtatte direktiver om næringsmidler for spesielle ernæringsmessige behov, -
b. rådsdirektiv 80/777/EØF av 15. juli 1980 om tilnærming av medlemsstatenes lovgivning om utnyttelse og markedsføring av naturlig mineralvann,1 -
c. rådsdirektiv 98/83/EF av 3. november 1998 om drikkevannets kvalitet,2 -
d. direktiv 2002/46/EF.
Artikkel 5
Allmenne vilkår
-
a. Forekomsten, fraværet eller det reduserte innholdet i et næringsmiddel eller en næringsmiddelgruppe av et næringsstoff eller et annet stoff som påstanden gjelder, har vist seg å ha en gunstig ernæringsmessig eller fysiologisk effekt som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis. -
b. Det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder: -
i. forekommer i sluttproduktet i en betydelig mengde som definert i Fellesskapets regelverk, eller når slike regler ikke finnes, i en mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis, eller -
ii. forekommer ikke eller forekommer i en redusert mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
-
-
c. Når det er relevant, det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, foreligger i en form som kroppen kan utnytte. -
d. Den mengden av produktet som med rimelighet kan antas å bli inntatt, gir en betydelig mengde av det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, som definert i Fellesskapets regelverk eller når slike regler ikke finnes, en betydelig mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis. -
e. De særlige vilkårene i kapittel III eller IV, etter hva som er relevant, er oppfylt.
Kilde: Lovdata.no
Kosttilskuddforskriften § 3, § 7 og vedlegg 1
§ 3. Definisjoner
-
1. kosttilskudd: Næringsmidler som -
a. er beregnet til å supplere kosten, og -
b. er konsentrerte kilder av vitaminer og mineraler eller andre stoffer med en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, alene eller i kombinasjon, og -
c. omsettes i ferdigpakket og dosert form beregnet til å inntas i små oppmålte mengder; som for eksempel kapsler, pastiller, tabletter, piller, pulverposer, ampuller, dråpeflasker og lignende former for væsker og pulver.
-
-
2. omsetning: Besittelse med sikte på salg, utbud for salg, distribusjon, samt selve salget og enhver annen form for overdragelse med eller uten vederlag.
§ 7. Utforming og innhold i merkingen
-
1. navnet på de kategorier av næringsstoffer eller andre stoffer med ernæringsmessig eller fysiologisk effekt som kjennetegner produktet, eller en angivelse av arten av disse -
2. anbefalt døgndose -
3. en advarsel mot å innta mer enn anbefalt døgndose -
4. informasjon om at kosttilskudd ikke bør brukes som erstatning for en variert kost -
5. informasjon om at produktene bør oppbevares utilgjengelig for barn
Vedlegg 1. Vitaminer og mineraler som kan benyttes ved framstilling av kosttilskudd
Maksimumsinnhold per anbefalt døgndose for | |||||
---|---|---|---|---|---|
Minimums- innhold per anbefalt døgndose |
småbarn fra 1 år og opptil 3 år Særlige merkekrav: se § 7a–§ 7e |
barn fra 3 år og opptil 11 år Særlige merkekrav: se § 7a–§ 7e |
unge fra 11 år og opptil 18 år Særlige merkekrav: se § 7a–§ 7e |
voksne fra 18 år Særlige merkekrav: se § 7a–§ 7e |
|
Vitaminer | |||||
Vitamin A (μg RE) | 120 | ||||
Vitamin D (μg) | 2,5 | 16 | 16 | 40 | 80 |
Vitamin E (mg α-TE) | 1,8 | 50 | 70 | 170 | 250 |
Vitamin K (μg) | 11 | ||||
Tiamin (mg) | 0,17 | ||||
Riboflavin (mg) | 0,21 | ||||
Niacin (mg NE) | 2,4 | ||||
Folsyre (μg) | 30 | 160 | 260 | 560 | 960 |
Vitamin B6 (mg) | 0,21 | ||||
Pantotensyre (mg) | 0,9 | ||||
Vitamin B12 (μg) | 0,38 | ||||
Biotin (μg) | 7,5 | ||||
Vitamin C (mg) | 12 | 230 | 477 | 955 | 1000 |
Mineraler | |||||
Kalsium (mg) | 120 | 1026 | 1052 | 776 | 705 |
Fosfor (mg) | 105 | ||||
Magnesium (mg) | 56 | 85 | 120 | 280 | 350 |
Jern (mg) | 2,1 | 4,5* | 4,5* | 15 | 21 |
Kopper (mg) | 0,15 | ||||
Jod (μg) | 23 | ||||
Sink (mg) | 1,5 | 2** | 2** | 5 | 14 |
Mangan (mg) | 0,3 | ||||
Selen (μg) | 8,3 | ||||
Krom (μg) | 6 | ||||
Molybden (μg) | 7,5 | ||||
Natrium (mg) | |||||
Kalium (mg) | 300 | ||||
Fluorid (mg) | 0,1 | ||||
Klorid (mg) | |||||
Bor (mg) | |||||
Silisium (mg) |
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 7, nr. 1, bokstav c)
Artikkel 7
God opplysningspraksis
-
a. med hensyn til hva som kjennetegner næringsmiddelet, særlig art, identitet, egenskaper, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelsesstat eller opphavssted og framstillings- eller produksjonsmåte, -
b. ved at næringsmiddelet tillegges virkninger eller egenskaper det ikke har, -
c. ved at det gis inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, når alle lignende næringsmidler har de samme egenskapene, særlig ved at forekomsten eller fraværet av visse ingredienser og/eller næringsstoffer framheves, -
d. ved at det gjennom utseende, beskrivelse eller bildeframstillinger gis inntrykk av at produktet inneholder et visst næringsmiddel eller en viss ingrediens, når en naturlig forekommende bestanddel eller en ingrediens som normalt anvendes i næringsmiddelet, i virkeligheten har blitt erstattet med en annen bestanddel eller ingrediens.
-
a. reklame, -
b. presentasjon av næringsmidler, særlig næringsmidlenes form, utseende eller emballasje, emballasjematerialet som er brukt, måten næringsmidlene er arrangert på, samt forholdene de frambys under.
Kilde: Lovdata.no