Ernæringspåstander på kosttilskudd
Hvordan man skal oppfylle kriteriene for bruk av en gitt ernæringspåstand om et kosttilskudd må vurderes spesifikt fra sak til sak.
Kriteriene for bruk av de ulike ernæringspåstandene er i de fleste tilfeller tilpasset vanlige næringsmidler. De oppgis per 100 g (eller 100 ml) og i noen tilfeller per 100 kcal.
Dette er ikke egnet for kosttilskudd som skal inntas i små oppmålte mengder, og hvor innholdet av de ulike aktive stoffene skal deklareres per døgndose.
Når en ernæringspåstand brukes om et kosttilskudd, er det derfor mer relevant å vurdere kriteriene for bruk av påstanden i forhold til den aktuelle døgndosen. Dette vil måtte gjøres fra sak til sak.
Regelverk
- Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 8 og vedlegget
- Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 30 til og med artikkel 37
- Kosttilskuddforskriften § 6, § 7 og § 8
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 8 og vedlegget
Artikkel 8
Særlige vilkår
Vedlegg
Ernæringspåstander og vilkårene som gjelder for dem
Uten tilsatt natrium/salt
◄ M3
► M3
-
a. dersom summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er minst 30 % lavere enn summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer i et lignende produkt, og -
b. dersom innholdet av transfettsyrer i produktet som påstanden gjelder, er det samme som eller lavere enn i et lignende produkt.
◄ M3
► M2
En påstand om at et næringsmiddel er en kilde til omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,3 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 40 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av omega-3-fettsyrer, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom produktet inneholder minst 0,6 g alfalinolensyre per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg eikosapentaensyre og dokosaheksaensyre til sammen per 100 g og per 100 kcal.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av enumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra enumettet fett og dersom enumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av flerumettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 45 % av fettsyrene i produktet stammer fra flerumettet fett og dersom flerumettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
En påstand om at et næringsmiddel har høyt innhold av umettet fett, og enhver annen påstand som kan antas å ha samme betydning for forbrukeren, kan framsettes bare dersom minst 70 % av fettsyrene i produktet stammer fra umettet fett og dersom umettet fett representerer mer enn 20 % av produktets energiinnhold.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 30 til og med artikkel 37
Innhold
-
a. energiinnhold, og -
b. mengden av fett, mettede fettsyrer, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt.
-
a. en-umettede fettsyrer, -
b. flerumettede fettsyrer, -
c. polyoler, -
d. stivelse, -
e. kostfiber, -
f. de vitaminer og mineraler som er oppført i del A nr. 1 i vedlegg XIII, og som forekommer i betydelige mengder som definert i nr. 2 i del A i vedlegg XIII.
-
a. energiinnholdet, eller -
b. energiinnholdet sammen med mengden av fett, mettede fettsyrer, sukkerarter og salt.
-
a. energiinnholdet, eller -
b. energiinnholdet sammen med mengden av fett, mettede fettsyrer, sukkerarter og salt.
Beregning
-
a. produsentens analyse av næringsmiddelet, -
b. beregning ut fra kjente eller faktiske gjennomsnittsverdier for ingrediensene som brukes, eller -
c. beregning ut fra alminnelig etablerte og aksepterte data.
Angivelse per 100 g eller per 100 ml
Angivelse per porsjon eller per forbruksenhet
-
a. i tillegg til uttrykksformen per 100 g eller per 100 ml nevnt i artikkel 32 nr. 2, -
b. i tillegg til uttrykksformen per 100 g eller per 100 ml nevnt i artikkel 32 nr. 3 når det gjelder innholdet av vitaminer og mineraler, -
c. i tillegg til eller i stedet for uttrykksformen per 100 g eller per 100 ml nevnt i artikkel 32 nr. 4.
Presentasjon
-
a. i hovedsynsfeltet, og -
b. med en skriftstørrelse som er i samsvar med artikkel 13 nr. 2.
Supplerende uttrykks- og presentasjonsformer
-
a. De bygger på velfunderte og vitenskapelig gyldige forbrukerundersøkelser og villeder ikke forbrukeren som nevnt i artikkel 7, -
b. de er utviklet etter samråd med en rekke interessegrupper, -
c. de har til formål å gjøre det lettere for forbrukerne å forstå næringsmiddelets bidrag til eller betydning for kostens energi- og næringsinnhold, -
d. det finnes vitenskapelig gyldig dokumentasjon på at gjennomsnittsforbrukeren forstår disse uttrykks- og presentasjonsformene, -
e. når det gjelder andre uttrykksformer, skal de bygge enten på de harmoniserte referansemengdene for inntak fastsatt i vedlegg XIII eller dersom slike ikke er fastsatt, på allment anerkjente vitenskapelige råd om inntak av energi eller næringsstoffer, -
f. de er objektive og ikke-diskriminerende, og -
g. bruken av dem er ikke til hinder for fritt varebytte.
Artikkel 36
Gjeldende krav
-
a. De skal ikke villede forbrukeren, som nevnt i artikkel 7, -
b. de skal ikke være tvetydige eller forvirrende for forbrukeren, og -
c. de skal eventuelt være basert på relevante vitenskapelige data.
-
a. opplysninger om mulig og utilsiktet forekomst i næringsmidler av stoffer eller produkter som forårsaker allergier eller intoleranser, -
b. opplysninger om et næringsmiddels egnethet for vegetarianere eller veganere, og -
c. angivelse av referanseinntak for bestemte befolkningsgrupper i tillegg til referanseinntakene fastsatt i vedlegg XIII.
► M1
-
d. opplysninger om fravær av eller redusert forekomst av gluten i næringsmidler.
◄ M1
Artikkel 37
Presentasjon
Kilde: Lovdata.no
Kosttilskuddforskriften § 6, § 7 og § 8
§ 6. Generelle krav
§ 7. Utforming og innhold i merkingen
-
1. navnet på de kategorier av næringsstoffer eller andre stoffer med ernæringsmessig eller fysiologisk effekt som kjennetegner produktet, eller en angivelse av arten av disse -
2. anbefalt døgndose -
3. en advarsel mot å innta mer enn anbefalt døgndose -
4. informasjon om at kosttilskudd ikke bør brukes som erstatning for en variert kost -
5. informasjon om at produktene bør oppbevares utilgjengelig for barn
§ 8. Deklarasjon av mengdeinnhold
Kilde: Lovdata.no