Opplysninger om innhold av ingredienser
Utsagn som «med havre», «inneholder fullkorn» eller «med solsikkeolje» er ikke ernæringspåstander, men ingredienser.
Ernæringspåstander omtaler innholdet av energi, næringsstoffer eller andre stoffer i et næringsmiddel. Opplysninger som for eksempel med havre, inneholder fullkorn eller med solsikkeolje kan være motivert ut fra et ønske å vise til ernæringsmessig gunstige effekter ved inntak av næringsmiddelet, men formuleringene er ikke omfattet av definisjonen av ernæringspåstand fordi de ikke viser til et konkret stoff, men en ingrediens.
Fullkorn beskriver en matvarekategori (korn) hvor innholdet av sammalt mel og hele korn er avgjørende for hvor grovt brødet er. Produktet Fullkornpasta er merket med full skravering av brødskalaen og utsagnene «med havre» og «rik på fiber». Produktet har et kostfiberinnhold på 19 %.
Hverken brødskalaen, produktnavnet Fullkornpasta eller «med havre» er ernæringspåstander«Rik på fiber» er en (i dette tilfellet lovlig) ernæringspåstandDet er mulig å framheve innholdet av en gitt ingrediens på denne måten dersom dere overholder de generelle merkekravene i matinformasjonsforordningen og opplysningene om innholdet av den spesifikke ingrediensen heller ikke, på grunn av den øvrige merkingen av næringsmiddelet, vil oppfattes som en ernærings- eller helsepåstand.
Hva som er ingredienser, og hva som er stoffer som omfattes av påstandsregelverket, er likevel ikke alltid innlysende. Sukker og salt framstår for eksempel i kokebokoppskrifter og i dagligtalen som vanlige ingredienser, men er per definisjon likevel ernæringspåstander når begrepene brukes for å si noe om sukker- eller saltinnholdet i et næringsmiddel.
Videre er for eksempel betaglukan et såkalt «annet stoff med ernæringsmessig eller fysiologisk virkning», og påstander om betaglukan kan bare brukes dersom betingelsene for bruk av ernæringspåstanden «inneholder [navn på næringsstoff eller annet stoff] er oppfylt.
Noen slike andre stoff har også en betegnelse som gjør at de blir definert som helsepåstander. Et eksempel på dette er probiotika.
Eksempel på opplysning om innhold av ingrediens versus påstand om innhold av næringsstoff

Se større versjon av illustrasjonen (åpnes i ny fane)
- Fullkorn er en ingrediens. Her står det at produktet består av 96 % fullkorn.
- Kostfiber er et næringsstoff som det finnes tre ulike tillatte ernæringspåstander for: «inneholder kostfiber», «høyt innhold av kostfiber» og «økt innhold av kostfiber». «Fiberrik» tilsvarer «høyt innhold av kostfiber». I den generelle merkingen aksepteres det at ordet «fiber» brukes istedenfor «kostfiber».
- Det skal komme fram av ingredienslisten hvor mye fullkorn produktet inneholder. Dette er fordi det framheves i merkingen at produktet inneholder fullkorn, jf. matinformasjonsforordningen.
- Næringsdeklarasjonen gir opplysninger om hvor mye produktet inneholder av energi og visse næringsstoffer. Påstanden «fiberrik» utløser krav om at også kostfiber skal deklareres. For at produktet skal kunne bruke en påstand om «høyt kostfiberinnhold» må det inneholde minst 6 g kostfiber/100 g eller minst 3 g kostfiber/100 kcal. I næringsdeklarasjonen er det begrepet «kostfiber» som skal brukes.
Regelverk
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 2, nr. 2, pkt. 4
Artikkel 2
Definisjoner
-
1. I denne forordning menes med: -
a. «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1 -
b. «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF, -
c. «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF, -
d. «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
-
-
2. Videre menes i denne forordning med: -
1. «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, -
2. «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene, -
3. «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, -
4. «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes: -
a. den energi (kaloriinnhold) det -
i. tilfører, -
ii. tilfører i redusert eller økt mengde, eller -
iii. ikke tilfører, og/eller
-
-
b. de næringsstoffene eller de andre stoffene som det -
i. inneholder, -
ii. inneholder i redusert eller økt forhold, eller -
iii. ikke inneholder,
-
-
-
5. «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse, -
6. «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker, -
7. «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
-
Kilde: Lovdata.no