Artikkel 13-påstander
Beskrivelse av ulike funksjonspåstander finner du i påstandsforordningen artikkel 13, nr. 1.
Artikkel 13-påstandene beskriver eller viser til et næringsstoff eller et annet stoffs betydning for
a) vekst, utvikling og kroppens funksjoner
b) psykologiske eller atferdsmessige funksjoner
c) slanking, vektkontroll, redusert sultfølelse, økt metthetsfølelse eller reduksjon av kostens energiinnhold
Dere kan bruke en aktuell påstand innenfor disse kategoriene dersom den er oppført i EU-kommisjonens register over godkjente helsepåstander (ec.europa.eu).
Påstanden må også bygge på allment anerkjente vitenskapelige bevis og forstås fullt ut av en gjennomsnittforbruker.
Dere må kunne dokumentere at påstandene bygger på allment anerkjent bevis for at påstanden er gyldig
Dere kan anta at de påstandene dere finner oppført i EU-kommisjonens register over godkjente helsepåstander, bygger på allment anerkjente bevis. Dere må likevel være forberedt på å kunne dokumentere dette ved å legge fram beviser for at påstanden er godkjent, og vise at dere vet hva godkjenningen innebærer, og at dere har oppfylt alle kravene for bruk av påstanden.
Les mer om kravet til dokumentasjon i fortalepunkt nr. 17, veiledning til artikkel 6 i kapittel 3.5 i Veiledning om bruk av ernæringspåstander og helsepåstander. Merk deg at PDF-versjonen av veiledningen etter hvert skal erstattes av en ny nettside.
Regelverk
- Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), fortalepunkt 17
- Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 6
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), fortalepunkt 17
Det er først og fremst vitenskapelig dokumentasjon som bør tas i betraktning ved bruken av ernærings- og helsepåstander, og driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som benytter påstandene, bør dokumentere dem. En påstand bør dokumenteres vitenskapelig, idet det tas hensyn til alle tilgjengelige vitenskapelige opplysninger og ved en avveining av bevisene.
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 6
Artikkel 6
Vitenskapelig dokumentasjon for påstander
Kilde: Lovdata.no
Påstanden må være forståelig for gjennomsnittforbrukeren
Kravet om at påstandene skal kunne forstås fullt ut av en gjennomsnittforbruker, henger sammen med forbudet mot å villede forbrukeren, jf. artikkel 3 i påstandsforordningen og artikkel 7 i matinformasjonsforordningen.
I noen tilfeller har det vist seg at ordlyden i en godkjent påstand er relativt teknisk formulert, og at den derfor kan være vanskelig å forstå for den såkalte gjennomsnittforbrukeren. Derfor er det åpnet for at ordlyden kan endres noe, men da bare på en slik måte at påstanden fremdeles betyr eksakt det samme som det som formidles i den godkjente ordlyden.
Les mer om variasjon i ordlyd i kapittelet "Kan ordlyden i den godkjente helsepåstanden varieres?"
Du kan også lese mer om særlige merkekrav ved bruk av helsepåstander i kapittel 6.3 i PDF-versjonen av Veiledning om bruk av ernæringspåstander og helsepåstander.
Regelverk
- Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 3
- Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 7
Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 3
Artikkel 3
Allmenne prinsipper for alle påstander
-
a. være uriktige, tvetydige eller villedende, -
b. reise tvil om andre næringsmidlers trygghet og/eller ernæringsmessige tilstrekkelighet, -
c. oppmuntre til eller overse overforbruk av et næringsmiddel, -
d. angi, antyde eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer. Unntak for næringsstoffer som ikke kan fås i tilstrekkelige mengder gjennom et balansert og variert kosthold, herunder vilkårene for bruken av dem, kan vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, idet det tas hensyn til de særlige vilkårene som gjelder i medlemsstatene, -
e. vise til forandringer i kroppsfunksjoner som kan gi opphav til eller utnytte frykt hos forbrukeren, enten i teksten eller gjennom bilder, grafikk eller symboler.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) nr. 1169/2011 (matinformasjonsforordningen), artikkel 7
Artikkel 7
God opplysningspraksis
-
a. med hensyn til hva som kjennetegner næringsmiddelet, særlig art, identitet, egenskaper, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelsesstat eller opphavssted og framstillings- eller produksjonsmåte, -
b. ved at næringsmiddelet tillegges virkninger eller egenskaper det ikke har, -
c. ved at det gis inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, når alle lignende næringsmidler har de samme egenskapene, særlig ved at forekomsten eller fraværet av visse ingredienser og/eller næringsstoffer framheves, -
d. ved at det gjennom utseende, beskrivelse eller bildeframstillinger gis inntrykk av at produktet inneholder et visst næringsmiddel eller en viss ingrediens, når en naturlig forekommende bestanddel eller en ingrediens som normalt anvendes i næringsmiddelet, i virkeligheten har blitt erstattet med en annen bestanddel eller ingrediens.
-
a. reklame, -
b. presentasjon av næringsmidler, særlig næringsmidlenes form, utseende eller emballasje, emballasjematerialet som er brukt, måten næringsmidlene er arrangert på, samt forholdene de frambys under.
Kilde: Lovdata.no