Artikkel 14-påstander

Artikkel 14-påstander beskriver eller viser til reduksjon i en risikofaktor for sykdom eller barns utvikling og helse.

Publisert

Artikkel 14 nr. 1 gjelder altså både påstander om reduksjon i en risikofaktor for sykdom og påstander om barns utvikling og helse. Selve definisjonen av «påstand om redusert sykdomsrisiko» gis i artikkel 2 punkt 2 nr. 6.

Dere kan bruke en aktuell påstand innenfor disse kategoriene dersom den er oppført i EU-kommisjonens register over godkjente helsepåstander (ec.europa.eu).

Kravet om at påstandene skal bygge på allment anerkjente vitenskapelige bevis og forstås fullt ut av en gjennomsnittforbruker for å kunne godkjennes, gjelder også for artikkel 14-påstandene selv om det ikke formuleres i selve artikkelen på samme måte som det gjøres for artikkel 13-påstandene.

Regelverk

Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 2 og 14

Artikkel 2
Definisjoner

  1. 1.
    I denne forordning menes med:
    1. a.
      «næringsmidler», «driftsansvarlig for næringsmiddelforetak», «bringe i omsetning» og «sluttforbruker» definisjonene i artikkel 2 og 3 nr. 3, 8 og 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 178/2002 av 28. januar 2002 om fastsettelse av allmenne prinsipper og krav i næringsmiddelregelverket, om opprettelse av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet og om fastsettelse av framgangsmåter i forbindelse med næringsmiddeltrygghet,1
    2. b.
      «kosttilskudd» definisjonen i direktiv 2002/46/EF,
    3. c.
      «deklarasjon av næringsinnhold», «protein», «karbohydrat», «sukkerarter», «fett», «mettede fettsyrer», «en-umettede fettsyrer», «flerumettede fettsyrer» og «kostfiber» definisjonene i direktiv 90/496/EØF,
    4. d.
      «merking» definisjonen i artikkel 1 nr. 3 bokstav a) i direktiv 2000/13/EF.
  2. 2.
    Videre menes i denne forordning med:
    1. 1.
      «påstand» ethvert budskap eller enhver framstilling som ikke er obligatorisk i henhold til Fellesskapets regelverk eller nasjonal lovgivning, herunder bilder, grafikk eller symboler uansett form, som angir, antyder eller gir inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper,
    2. 2.
      «næringsstoff» protein, karbohydrat, fett, kostfiber, natrium, vitaminer og mineraler oppført i vedlegget til direktiv 90/496/EØF, samt stoffer som tilhører eller er bestanddeler i én av disse gruppene,
    3. 3.
      «annet stoff» et stoff som ikke er et næringsstoff, og som har en ernæringsmessig eller fysiologisk effekt,
    4. 4.
      «ernæringspåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at et næringsmiddel har særlige gunstige ernæringsmessige egenskaper som skyldes:
      1. a.
        den energi (kaloriinnhold) det
        1. i.
          tilfører,
        2. ii.
          tilfører i redusert eller økt mengde, eller
        3. iii.
          ikke tilfører, og/eller
      2. b.
        de næringsstoffene eller de andre stoffene som det
        1. i.
          inneholder,
        2. ii.
          inneholder i redusert eller økt forhold, eller
        3. iii.
          ikke inneholder,
    5. 5.
      «helsepåstand» enhver påstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at det er en sammenheng mellom en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler og helse,
    6. 6.
      «påstand om redusert sykdomsrisiko» enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker,
    7. 7.
      «myndighet» Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet, opprettet ved forordning (EF) nr. 178/2002.
1 EFT L 31 av 1.2.2002, s. 1. Forordningen sist endret ved kommisjonsforordning (EF) nr. 575/2006 (EUT L 100 av 8.4.2006, s. 3).

Artikkel 14
Påstander om redusert sykdomsrisiko og om barns utvikling og helse

M1
1. Uten hensyn til bestemmelsene i artikkel 2 nr. 1 bokstav b) i direktiv 2000/13/EF, kan det benyttes følgende påstander dersom de er godkjent etter framgangsmåten som er fastsatt i artikkel 15, 16, 17 og 19 i denne forordning, med henblikk på oppføring på en fellesskapsliste over slike tillatte påstander sammen med alle de nødvendige vilkårene for bruk av påstandene:
  1. a.
    påstand om redusert sykdomsrisiko,
  2. b.
    påstand om barns utvikling og helse.
M1
2. I tillegg til de allmenne kravene i denne forordning og de særlige kravene i nr. 1, skal merkingen, eller dersom det ikke finnes noen merking, pakningsutformingen eller reklamen, ved påstander om redusert sykdomsrisiko, også inneholde en angivelse av at den sykdommen påstanden gjelder, kan ha mange risikofaktorer, og at en endring av en av disse risikofaktorene kan, men ikke nødvendigvis vil, ha en gunstig virkning.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no