Helsepåstander om alkoholholdige drikkevarer

Dere kan ikke bruke helsepåstander om drikkevarer som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol. Dette går fram av påstandsforordningen artikkel 4 nr. 3.

Publisert

Bakgrunnen for bestemmelsen er at det vil kunne villede forbrukeren å framheve en positiv egenskap ved et næringsmiddel når næringsmiddelet i seg selv samtidig kan ha negativ helsemessig effekt.

Påstandsforordningen sier ingenting spesifikt om drikkevarer som inneholder 1,2 volumprosent alkohol eller mindre. I prinsippet kan dere derfor bruke godkjente helsepåstander om slike drikkevarer. Men vær oppmerksom på at risikoen for å villede forbrukeren er reell også for drikkevarer med mindre alkohol.

Les mer om villedningsbestemmelsene i artikkel 3 i påstandsforordningen og artikkel 7 i matinformasjonsforordningen.

Regelverk

  1. Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 3, artikkel 4, nr. 3, artikkel 8
  2. Forordning (EU) nr. 1169/2011(matinformasjonsforordningen), artikkel 7

Forordning (EF) nr. 1924/2006 (påstandsforordningen), artikkel 3, artikkel 4, nr. 3, artikkel 8

Artikkel 4
Vilkårene for bruk av ernærings- og helsepåstander

1. Senest 19. januar 2009 skal Kommisjonen etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, fastsette særlige ernæringsprofiler, herunder unntak, som næringsmidler eller visse næringsmiddelgrupper skal overholde for å være forsynt med ernærings- og helsepåstander, samt vilkårene ved bruk av ernærings- og helsepåstander om næringsmidler eller næringsmiddelgrupper med hensyn til ernæringsprofilene.
Ernæringsprofilene for næringsmidler og/eller visse næringsmiddelgrupper skal fastsettes idet det særlig tas hensyn til:
  1. a.
    mengdene av visse næringsstoffer og andre stoffer i næringsmiddelet som fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium,
  2. b.
    næringsmiddelets (eller næringsmiddelgruppenes) rolle og betydning for og bidrag til kostholdet for befolkningen generelt, eller dersom det er relevant, for visse risikogrupper, herunder barn,
  3. c.
    den samlede ernæringsmessige sammensetningen av næringsmiddelet og forekomsten av næringsstoffer som er vitenskapelig anerkjent å ha en helsevirkning.
Ernæringsprofilene skal bygge på vitenskapelig kunnskap om kosthold og ernæring, og deres sammenheng med helse.
Ved fastsettelse av ernæringsprofilene skal Kommisjonen anmode myndigheten om innen tolv måneder å gi relevante vitenskapelige råd, særlig med hensyn til:
  1. i.
    om profilene bør fastsettes for næringsmidler generelt og/eller næringsmiddelgrupper,
  2. ii.
    valget av og avveiningen mellom næringsstoffer som skal tas i betraktning,
  3. iii.
    valget av referansemengde/-grunnlag for profilene,
  4. iv.
    framgangsmåten for beregning av profilene, og
  5. v.
    gjennomførbarhet og prøving av et foreslått system.
Ved fastsettelse av ernæringsprofilene skal Kommisjonen rådspørre berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
Ernæringsprofilene og deres vilkår for bruk skal ajourføres for å ta hensyn til den vitenskapelige utviklingen på området, etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og etter samråd med berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
2. Som unntak fra nr. 1 skal ernæringspåstander:
  1. a.
    om reduksjon av fett, mettede fettsyrer, transfettsyrer, sukkerarter og salt/natrium være tillatt uten henvisning til en profil for det eller de bestemte næringsstoffene som påstanden gjelder, forutsatt at de oppfyller vilkårene fastsatt i denne forordning,
  2. b.
    være tillatt selv om et enkelt næringsstoff overskrider ernæringsprofilen, forutsatt at opplysninger er angitt om det bestemte næringsstoffet i nærheten av, på samme side og like iøynefallende som påstanden. Opplysningen skal formuleres slik: «Høyt innhold av [ ...* ] ».
3. For drikkevarer med mer enn 1,2 volumprosent alkohol skal det ikke brukes helsepåstander.
For drikkevarer med mer enn 1,2 volumprosent alkohol skal det bare brukes ernæringspåstander som viser til et lavt alkoholinnhold eller et redusert alkohol- eller energiinnhold.
4. Dersom det ikke finnes særlige fellesskapsbestemmelser om ernæringspåstander som viser til et lavt alkoholinnhold, eller et redusert innhold eller fravær av alkohol eller energi i drikkevarer som vanligvis inneholder alkohol, kan relevante nasjonale regler få anvendelse i samsvar med traktatens bestemmelser.
5. Andre næringsmidler eller næringsmiddelgrupper enn dem som er nevnt i nr. 3, for hvilke ernærings- eller helsepåstander skal begrenses eller forbys, kan fastsettes etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, og i lys av vitenskapelige data.
* Navnet på næringsmiddelet som overskrider ernæringsprofilen.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) nr. 1169/2011(matinformasjonsforordningen), artikkel 7

Artikkel 7
God opplysningspraksis

1. Næringsmiddelopplysninger skal ikke være villedende, særlig
  1. a.
    med hensyn til hva som kjennetegner næringsmiddelet, særlig art, identitet, egenskaper, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelsesstat eller opphavssted og framstillings- eller produksjonsmåte,
  2. b.
    ved at næringsmiddelet tillegges virkninger eller egenskaper det ikke har,
  3. c.
    ved at det gis inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, når alle lignende næringsmidler har de samme egenskapene, særlig ved at forekomsten eller fraværet av visse ingredienser og/eller næringsstoffer framheves,
  4. d.
    ved at det gjennom utseende, beskrivelse eller bildeframstillinger gis inntrykk av at produktet inneholder et visst næringsmiddel eller en viss ingrediens, når en naturlig forekommende bestanddel eller en ingrediens som normalt anvendes i næringsmiddelet, i virkeligheten har blitt erstattet med en annen bestanddel eller ingrediens.
2. Næringsmiddelopplysninger skal være korrekte, tydelige og enkle for forbrukeren å forstå.
3. Med forbehold for unntak i unionslovgivningen som får anvendelse på naturlig mineralvann og på næringsmidler til bruk ved spesielle ernæringsmessige behov, skal næringsmiddelopplysninger ikke tillegge et næringsmiddel egenskaper som forebygging, behandling eller helbredelse av sykdom hos mennesker eller skape inntrykk av slike egenskaper.
4. Nr. 1, 2 og 3 får også anvendelse på
  1. a.
    reklame,
  2. b.
    presentasjon av næringsmidler, særlig næringsmidlenes form, utseende eller emballasje, emballasjematerialet som er brukt, måten næringsmidlene er arrangert på, samt forholdene de frambys under.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: