Øvrige vilkår for bruk av helsepåstander

Det er bare påstander som er godkjent av EU-kommisjonen, som kan brukes, og det er bare påstander som er omfattet av artikkel 13 eller artikkel 14, som kan godkjennes.

Publisert

Uspesifikke utsagn kan brukes, men bare dersom dere også bruker en spesifikk godkjent påstand som forklarer det uspesifikke utsagnet, rett ved siden av utsagnet.

Når dere bruker godkjente helsepåstander, er dere også bundet av alle bestemmelsene i forordningen. Dette går fram av artikkel 10, pkt. 1 og gjelder først og fremst:

  • artikkel 3: villedning av forbrukere
  • artikkel 5, pkt.1: at påstanden skal vise til en gunstig virkning av produktet slik det er sammensatt
  • artikkel 5, pkt. 2: hva forbrukeren forventes å forstå
  • artikkel 5, pkt. 3: hvor mye som må inntas av næringsmiddelet for at virkningen skal oppnås
  • artikkel 6: det vitenskapelige grunnlaget for påstanden
  • artikkel 7: krav til næringsdeklarasjon
  • artikkel 10, pkt. 2 og artikkel 14, pkt. 2: krav til supplerende merking

Regelverk

Forordning (EF) nr. 1924/2006, artikkel 3, 5, 6, 7 og 10

Artikkel 3
Allmenne prinsipper for alle påstander

Ernærings- og helsepåstander kan bare benyttes på merkingen, pakningsutformingen eller i reklamen for næringsmidler som bringes i omsetning i Fellesskapet, dersom de er i samsvar med bestemmelsene i denne forordning.
Med forbehold for direktiv 2000/13/EF og 84/450/EØF, skal ernærings- og helsepåstandene ikke:
  1. a.
    være uriktige, tvetydige eller villedende,
  2. b.
    reise tvil om andre næringsmidlers trygghet og/eller ernæringsmessige tilstrekkelighet,
  3. c.
    oppmuntre til eller overse overforbruk av et næringsmiddel,
  4. d.
    angi, antyde eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke kan gi tilstrekkelige mengder næringsstoffer. Unntak for næringsstoffer som ikke kan fås i tilstrekkelige mengder gjennom et balansert og variert kosthold, herunder vilkårene for bruken av dem, kan vedtas etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2, idet det tas hensyn til de særlige vilkårene som gjelder i medlemsstatene,
  5. e.
    vise til forandringer i kroppsfunksjoner som kan gi opphav til eller utnytte frykt hos forbrukeren, enten i teksten eller gjennom bilder, grafikk eller symboler.

Artikkel 5
Allmenne vilkår

1. Bruk av ernærings- og helsepåstander er bare tillatt dersom følgende vilkår er oppfylt:
  1. a.
    Forekomsten, fraværet eller det reduserte innholdet i et næringsmiddel eller en næringsmiddelgruppe av et næringsstoff eller et annet stoff som påstanden gjelder, har vist seg å ha en gunstig ernæringsmessig eller fysiologisk effekt som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
  2. b.
    Det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder:
    1. i.
      forekommer i sluttproduktet i en betydelig mengde som definert i Fellesskapets regelverk, eller når slike regler ikke finnes, i en mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis, eller
    2. ii.
      forekommer ikke eller forekommer i en redusert mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
  3. c.
    Når det er relevant, det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, foreligger i en form som kroppen kan utnytte.
  4. d.
    Den mengden av produktet som med rimelighet kan antas å bli inntatt, gir en betydelig mengde av det næringsstoffet eller det andre stoffet som påstanden gjelder, som definert i Fellesskapets regelverk eller når slike regler ikke finnes, en betydelig mengde som vil frambringe den påståtte ernæringsmessige eller fysiologiske effekten, som er dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
  5. e.
    De særlige vilkårene i kapittel III eller IV, etter hva som er relevant, er oppfylt.
2. Bruk av ernærings- og helsepåstander skal bare være tillatt dersom gjennomsnittsforbrukeren kan forventes å forstå de gunstige virkningene slik de uttrykkes i påstanden.
3. Ernærings- og helsepåstander skal gjelde næringsmidler som er konsumferdige i henhold til produsentens anvisninger.

Artikkel 6
Vitenskapelig dokumentasjon for påstander

1. Ernærings- og helsepåstander skal bygge på og være dokumentert gjennom allment anerkjente vitenskapelige bevis.
2. En driftsansvarlig for næringsmiddelforetak som framsetter en ernærings- eller helsepåstand, skal underbygge bruken av påstanden.
3. Vedkommende myndigheter i medlemsstatene kan kreve at en driftsansvarlig for et næringsmiddelforetak eller en person som bringer et produkt i omsetning, framlegger all relevant dokumentasjon og alle relevante data som bekrefter at bestemmelsene i denne forordning overholdes.

Artikkel 7
Opplysninger om næringsinnhold

M4
Deklarasjon av næringsinnhold er obligatorisk for produkter som det framsettes en ernærings- og/eller helsepåstand om, med mindre det dreier seg om kollektive reklamekampanjer. Den informasjonen som skal gis, skal bestå av opplysningene nevnt i artikkel 30 nr. 1 i europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 1169/2011 av 25. oktober 2011 om næringsmiddelopplysninger til forbrukerne. Dersom det framsettes en ernærings- og/eller helsepåstand om et næringsstoff nevnt i artikkel 30 nr. 2 i forordning (EU) nr. 1169/2011, skal mengden av dette næringsstoffet angis i samsvar med artikkel 31–34 i nevnte forordning.
Mengden av det eller de stoffene som ernærings- eller helsepåstanden gjelder, og som ikke framgår av deklarasjonen av næringsinnhold, skal angis i samme synsfelt som deklarasjonen av næringsinnhold og uttrykkes i samsvar med artikkel 31, 32 og 33 i forordning (EU) nr. 1169/2011. Målenhetene som anvendes for å angi mengden av et stoff, skal være relevante for hvert av de aktuelle stoffene.
M4
For kosttilskudd skal opplysningene om næringsinnhold gis i samsvar med artikkel 8 i direktiv 2002/46/EF.

Artikkel 10
Særlige vilkår

1. Helsepåstander er forbudt med mindre de oppfyller de allmenne kravene i kapittel II og de særlige kravene i dette kapittel, og er godkjent i samsvar med denne forordning og oppført på listene over godkjente påstander som fastsatt i artikkel 13 og 14.
2. Det er bare tillatt å framsette helsepåstander dersom følgende opplysninger framgår av merkingen, eller dersom det ikke finnes en slik merking, av pakningsutformingen og reklamen:
  1. a.
    en angivelse om betydningen av et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil,
  2. b.
    den mengden næringsmiddel og det forbruksmønsteret som kreves for å oppnå den påståtte gunstige virkningen,
  3. c.
    når det er relevant, en angivelse rettet mot personer som bør unngå å innta næringsmiddelet, og
  4. d.
    en hensiktsmessig advarsel mot produkter som kan utgjøre en helserisiko dersom de inntas i for store mengder.
3. Henvisninger til allmenne, ikke-spesifikke gunstige virkninger som næringsstoffet eller næringsmiddelet har på allmenn helse og velferd, kan bare benyttes dersom de følges av en spesifikk helsepåstand som er oppført på listene som fastsatt i artikkel 13 eller 14.
4. Når det er relevant, skal det vedtas retningslinjer for gjennomføringen av denne artikkel etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 25 nr. 2 og om nødvendig i samråd med berørte parter, særlig driftsansvarlige for næringsmiddelforetak og forbrukergrupper.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: