Må man oppgi en postadresse for den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket?
Navn eller forretningsnavn og adressen til den driftsansvarlige som selger matvarer i sitt navn eller firmanavn, skal angis på emballasjen.
Dersom virksomheten ikke er etablert innenfor EØS, er det den som importerer næringsmidlet til EØS som er driftsansvarlig.
Postadresse er hovedregelen
Hovedregelen er at emballasjen skal merkes med postadresse. Virksomhetene kan imidlertid velge om de i merkingen, på frivillig basis, i tillegg ønsker å opplyse om internettadresse og telefonnummer.
Alternativ kontaktinformasjon kan i noen tilfeller godtas
I visse tilfeller og under visse forutsetninger aksepterer Mattilsynet at virksomhetene i stedet for å oppgi en postadresse i merkingen, bare oppgir alternativ kontaktinformasjon. I slike tilfeller krever vi at virksomheten oppgir både telefonnummer og internettadresse – ikke bare en av delene.
En ytterligere forutsetning for at merking med internettadresse og telefonnummer skal kunne aksepteres i stedet for postadresse, er at forbrukene og tilsynsmyndighetene ved å gå inn på internettadressen eller eventuelt ved å ringe, enkelt og tydelig vil få nødvendig, tilstrekkelig og oppdatert informasjon for å kunne komme i kontakt med virksomheten.
Merking av næringsmidler innen EØS
De fleste medlemsstatene i EU har gitt uttrykk for at de alltid vil kreve merking med opplysning om postadresse for virksomheten. Merking med opplysninger om internettadresse og telefonnummer blir i så fall betraktet som frivillige tilleggsopplysninger som ikke kan erstatte merking med postadresse. Dette kan ha konsekvenser for merking av næringsmidler som skal omsettes innen hele EØS.
Regelverk
Matinformasjonsforskriften
Liste over obligatoriske opplysninger
-
a. næringsmiddelets betegnelse, -
b. ingredienslisten, -
c. ingredienser eller tekniske hjelpestoffer som er oppført i vedlegg II, eller som er avledet av et stoff eller produkt som er oppført i vedlegg II, som forårsaker allergier eller intoleranser, og som anvendes i framstillingen eller tilberedningen av et næringsmiddel og fortsatt finnes i det ferdige produktet, eventuelt i endret form, -
d. mengden av visse ingredienser eller kategorier av ingredienser, -
e. nettoinnholdet av næringsmiddelet, -
f. holdbarhetsdato eller siste forbruksdato, -
g. særlige vilkår for oppbevaring og/eller bruk, -
h. navn eller firma og adresse for den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som nevnt i artikkel 8 nr. 1, -
i. opprinnelsesstat eller opphavssted, dersom det er fastsatt i artikkel 26, -
j. bruksanvisning i de tilfeller der det vil være vanskelig å bruke næringsmiddelet på riktig måte dersom en slik bruksanvisning ikke finnes, -
k. for drikker som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol, angivelse av det faktiske alkoholinnholdet i volumprosent, -
l. en næringsdeklarasjon.
Kilde: Lovdata.no