Kravene gjelder minste salgsenhet til forbruker. I merkingen skal dere blant annet informere om hva matvaren inneholder og næringsinnholdet. Det gjør det lettere for forbrukerne å sammenligne matvarer og ta velbegrunnede valg.
Merkingen skal være korrekt, gi tilstrekkelig informasjon og ikke villede forbrukerne. Emballasjen og det som står på den, må sees på som en helhet, særlig ved vurdering av villedning. Selve emballasjen, teksten og bilder eller symboler som er brukt, medvirker til at forbrukerne danner seg et inntrykk av matvaren. Også opplysninger på nettsider, i annonser og reklame, skal være i tråd med regelverket.
Dette er de obligatoriske opplysningene på ferdigpakket mat
All mat som selges ferdig innpakket, skal være merket. Dette er opplysningene som skal være med.
Betegnelsen på matvaren skal fortelle hva slags produkt det er. Alle matvarer skal ha et navn eller en betegnelse, og i visse tilfeller en tilleggsbetegnelse. Mer om betegnelser på matvarer.
Ingredienslisten skal angi hva matvaren er laget av. Ingrediensene skal stå i fallende vektrekkefølge. I listen skal den ingrediensen det er mest av stå først, nest mest som nummer to og så videre. Mer om ingredienslisten.
Tilsetningsstoffer, enzymer og aromaer i matvarer skal angis i ingredienslisten. Tilsetningsstoffer skal angis med E-nummer og/eller spesifikt navn. Funksjonen til tilsetningsstoffet skal også angis, for eksempel antioksidant.
Stoffer som kan fremkalle allergi eller intoleranse, skal være fremhevet i ingredienslisten, for eksempel med fet eller kursiv skrift, slik at de blir mer synlig. Dette kan være ingredienser som egg eller melk. Mer om allergenmerking.
Mengdeangivelse av ingredienser skal angis hvis en ingrediens er fremhevet i merkingen ved tekst eller illustrasjoner. Det skal stå hvor mange prosent av denne ingrediensen eller kategorien av ingredienser, det er i produktet. For eksempel hvor mye havre det er i et havrebrød.
Nettoinnhold som er hvor mye av varen pakningen inneholder, skal angis i vekt eller volum.
Holdbarheten skal angis med «Best før…» eller «Siste forbruksdag...». Ferske bakervarer, frisk frukt og grønt er eksempler på matvarer som er unntatt fra dette kravet. Mer om holdbarhetsmerking.
Vilkår for oppbevaring og bruk må angis i merkingen dersom det er nødvendig.
Navn eller forretningsnavn og adressen til den driftsansvarlige som selger matvarer i sitt navn eller firmanavn, skal angis på emballasjen.
Opprinnelsesland skal oppgis i noen tilfeller, for eksempel for honning, frisk frukt, ferskt kjøtt. Mer om opprinnelsemerking.
Bruksanvisning dersom det er nødvendig for at matvaren kan brukes på riktig måte.
Alkoholinnhold skal angis når innholdet av alkohol overstiger 1,2 volumprosent. Alkoholstyrken skal angis med symbolet % vol.
Forskrift om matinformasjon til forbrukerne, artikkel 9
Liste over obligatoriske opplysninger
1. I samsvar med artikkel 10–35 og med forbehold for unntakene fastsatt i dette kapittel er følgende opplysninger obligatoriske:
a) næringsmiddelets betegnelse,
b) ingredienslisten,
c) ingredienser eller tekniske hjelpestoffer som er oppført i vedlegg II, eller som er avledet av et stoff eller produkt som er oppført i vedlegg II, som forårsaker allergier eller intoleranser, og som anvendes i framstillingen eller tilberedningen av et næringsmiddel og fortsatt finnes i det ferdige produktet, eventuelt i endret form,
d) mengden av visse ingredienser eller kategorier av ingredienser,
e) nettoinnholdet av næringsmiddelet,
f) holdbarhetsdato eller siste forbruksdato,
g) særlige vilkår for oppbevaring og/eller bruk,
h) navn eller firma og adresse for den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som nevnt i artikkel 8 nr. 1,
i) opprinnelsesstat eller opphavssted, dersom det er fastsatt i artikkel 26,
j) bruksanvisning i de tilfeller der det vil være vanskelig å bruke næringsmiddelet på riktig måte dersom en slik bruksanvisning ikke finnes,
k) for drikker som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol, angivelse av det faktiske alkoholinnholdet i volumprosent,
l) en næringsdeklarasjon.
Må man oppgi en postadresse for den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket?
Navn eller forretningsnavn og adressen til den driftsansvarlige som selger matvarer i sitt navn eller firmanavn, skal angis på emballasjen.
Dersom virksomheten ikke er etablert innenfor EØS, er det den som importerer næringsmidlet til EØS som er driftsansvarlig.
Postadresse er hovedregelen
Hovedregelen er at emballasjen skal merkes med postadresse. Virksomhetene kan imidlertid velge om de i merkingen, på frivillig basis, i tillegg ønsker å opplyse om internettadresse og telefonnummer.
Alternativ kontaktinformasjon kan i noen tilfeller godtas
I visse tilfeller og under visse forutsetninger aksepterer Mattilsynet at virksomhetene i stedet for å oppgi en postadresse i merkingen, bare oppgir alternativ kontaktinformasjon. I slike tilfeller krever vi at virksomheten oppgir både telefonnummer og internettadresse – ikke bare en av delene.
En ytterligere forutsetning for at merking med internettadresse og telefonnummer skal kunne aksepteres i stedet for postadresse, er at forbrukene og tilsynsmyndighetene ved å gå inn på internettadressen eller eventuelt ved å ringe, enkelt og tydelig vil få nødvendig, tilstrekkelig og oppdatert informasjon for å kunne komme i kontakt med virksomheten.
Merking av næringsmidler innen EØS
De fleste medlemsstatene i EU har gitt uttrykk for at de alltid vil kreve merking med opplysning om postadresse for virksomheten. Merking med opplysninger om internettadresse og telefonnummer blir i så fall betraktet som frivillige tilleggsopplysninger som ikke kan erstatte merking med postadresse. Dette kan ha konsekvenser for merking av næringsmidler som skal omsettes innen hele EØS.
Regelverk
Matinformasjonsforskriften
Artikkel 9 Liste over obligatoriske opplysninger
1. I samsvar med artikkel 10–35 og med forbehold for unntakene fastsatt i dette kapittel er følgende opplysninger obligatoriske:
a.
næringsmiddelets betegnelse,
b.
ingredienslisten,
c.
ingredienser eller tekniske hjelpestoffer som er oppført i vedlegg II, eller som er avledet av et stoff eller produkt som er oppført i vedlegg II, som forårsaker allergier eller intoleranser, og som anvendes i framstillingen eller tilberedningen av et næringsmiddel og fortsatt finnes i det ferdige produktet, eventuelt i endret form,
d.
mengden av visse ingredienser eller kategorier av ingredienser,
e.
nettoinnholdet av næringsmiddelet,
f.
holdbarhetsdato eller siste forbruksdato,
g.
særlige vilkår for oppbevaring og/eller bruk,
h.
navn eller firma og adresse for den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket som nevnt i artikkel 8 nr. 1,
i.
opprinnelsesstat eller opphavssted, dersom det er fastsatt i artikkel 26,
j.
bruksanvisning i de tilfeller der det vil være vanskelig å bruke næringsmiddelet på riktig måte dersom en slik bruksanvisning ikke finnes,
k.
for drikker som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol, angivelse av det faktiske alkoholinnholdet i volumprosent,
l.
en næringsdeklarasjon.
2. Opplysningene nevnt i nr. 1 skal angis med ord og tall. Uten at det berører artikkel 35, kan de også uttrykkes ved hjelp av piktogrammer eller symboler.
3. Dersom Kommisjonen vedtar delegerte rettsakter og gjennomføringsrettsakter i henhold til denne artikkel, kan opplysningene nevnt i nr. 1 alternativt uttrykkes ved hjelp av piktogrammer eller symboler i stedet for med ord og tall.
For å sikre at forbrukerne får tilgang til obligatoriske næringsmiddelopplysninger også på andre måter enn gjennom ord og tall, og forutsatt at samme informasjonsnivå opprettholdes som med ord og tall, kan Kommisjonen, idet det tas hensyn til dokumentasjon som viser at forbrukerne oppfatter opplysningene på samme måte, ved hjelp av delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 51 fastsette kriteriene for at én eller flere av opplysningene nevnt i nr. 1 kan uttrykkes ved hjelp av piktogrammer eller symboler i stedet for med ord og tall.
4. For å sikre ensartet gjennomføring av nr. 3 i denne artikkel kan Kommisjonen vedta gjennomføringsrettsakter med gjennomføringsregler for kriteriene fastsatt i nr. 3 med tanke på å angi én eller flere opplysninger ved hjelp av piktogrammer eller symboler i stedet for med ord eller tall. Disse gjennomføringsrettsaktene skal vedtas etter framgangsmåten med undersøkelseskomité omhandlet i artikkel 48 nr. 2.
Av ulike årsaker er det i en del tilfeller reduserte krav til merkingen.
Noen pakninger er veldig små. Når den største flaten er under 10 cm², holder det å merke med bare betegnelse, allergene ingredienser, nettoinnhold og holdbarhet.
Når den største overflate er under 25 cm² er det ikke krav om næringsdeklarasjon, forutsatt at det ikke er merket med ernærings- eller helsepåstander.
Dersom produktets innhold er under 5 mg eller 5 ml er det også visse unntak.
Regelverk
Forskrift om matinformasjon til forbrukerne, artikkel 16 og vedlegg V
Artikkel 16
Utelatelse av visse obligatoriske opplysninger
2. For emballasje eller beholdere med en største overflate på under 10 cm2 er bare opplysningene i artikkel 9 nr. 1 bokstav a), c), e) og f) obligatoriske på pakningen eller på etiketten. Opplysningene nevnt i artikkel 9 nr. 1 bokstav b) skal angis på andre måter eller gjøres tilgjengelige på anmodning fra forbrukeren.
Vedlegg V
Næringsmidler som er unntatt fra kravet om obligatorisk næringsdeklarasjon
18. Næringsmidler i emballasje eller beholdere med en største overflate på mindre enn 25 cm2.
Språk i merkingen
De obligatoriske opplysningene på emballasjen skal være på norsk i det varen selges til forbruker eller storhusholdning.
Du kan også gi opplysningene på et språk som i stavemåten ligner norsk. Varen kan merkes på flere språk, så lenge informasjonen også finnes på norsk eller et språk som ligner norsk.
Regelverk
Forskrift om matinformasjon til forbrukerne, kapittel II
§ 2.Språkkrav
Matinformasjon som er obligatorisk etter bestemmelsene i denne forskriften, skal være på norsk eller et språk som i stavemåten ligner på norsk, jf. artikkel 15 i forordning (EU) nr. 1169/2011.
Merkingens utførelse og plassering
Merkingen skal være godt synlig og lett leselig.
Merkingen skal være godt synlig og lett leselig. Krav til minste skriftstørrelse på 1,2 mm (x-høyde) på obligatoriske opplysninger. Dersom største flaten på emballasjen er mindre enn 80 cm² skal skriftstørrelsen være minst 0,9 mm.
Betegnelse, nettoinnhold og eventuelt alkoholinnhold skal stå i samme synsfelt. Det samme gjelder også obligatoriske tilleggsopplysninger til betegnelsen, som for eksempel «dypfryst». På rund emballasje er det akseptert at forbrukerne må dreie litt på produktet for å se alle opplysningene.
Regelverk
Forskrift om matinformasjon til forbrukerne, artikkel 13
Presentasjon av obligatoriske opplysninger
1. Uten at det berører nasjonale tiltak vedtatt i henhold til artikkel 44 nr. 2, skal obligatoriske næringsmiddelopplysninger plasseres på et iøynefallende sted, slik at de er godt synlige, lett leselige og eventuelt ikke kan fjernes. Andre angivelser, bilder eller materialer skal under ingen omstendigheter skjule, tildekke, avlede oppmerksomheten fra eller dele opp de obligatoriske næringsmiddelopplysningene.
2. Uten at det berører særlige unionsbestemmelser om visse næringsmidler, skal de obligatoriske opplysningene nevnt i artikkel 9 nr. 1, når de angis på pakningen eller på dennes etikett, være trykt på en slik måte at de er lett leselige, og med en skriftstørrelse der x-høyden som definert i vedlegg IV er minst 1,2 mm.
3. For emballasje eller beholdere med en største overflate på under 80 cm2 skal x-høyden på skriftstørrelsen nevnt i nr. 2 være minst 0,9 mm.
4. For å nå målene i denne forordning skal Kommisjonen ved hjelp av delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 51 fastsette regler for lesbarhet.
For samme formål som nevnt i første ledd kan Kommisjonen ved hjelp av delegerte rettsakter i samsvar med artikkel 51 utvide kravene i nr. 5 i denne artikkel til å gjelde supplerende obligatoriske opplysninger om visse typer eller kategorier av næringsmidler.
5. Opplysningene nevnt i artikkel 9 nr. 1 bokstav a), e) og k) skal stå oppført i samme synsfelt.
6. Nr. 5 i denne artikkel får ikke anvendelse i tilfellene nevnt i artikkel 16 nr. 1 og 2.
Nettsalg/fjernsalg
Forbrukerne skal få de obligatoriske opplysningene også ved kjøp på internett, postordre o.l.
Eksempel på fjernsalg er markedsføring av matvarer på nett via REKO-ringer. Opplysningene om produktet, med unntak av holdbarhetsdato, må gis før salget avsluttes. Se mer om krav til merking ved netthandel.
Regelverk
Forskrift om matinformasjon til forbrukerne, artikkel 14
Fjernsalg
1. Uten at det berører opplysningskravene fastsatt i artikkel 9, gjelder følgende for ferdigpakkede næringsmidler som tilbys for salg via fjernkommunikasjonsmidler:
a) Obligatoriske næringsmiddelopplysninger, med unntak av opplysningene fastsatt i artikkel 9 nr. 1 bokstav f), skal foreligge før kjøpet avsluttes, og de skal være oppført i støttemateriellet som brukes til fjernsalg, eller gjøres tilgjengelige på andre relevante måter som skal være tydelig angitt av den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket. Dersom andre egnede måter anvendes, skal de obligatoriske opplysningene gjøres tilgjengelige uten at den driftsansvarlige for næringsmiddelforetaket pålegger forbrukerne tilleggskostnader.
b) Alle obligatoriske opplysninger skal foreligge på leveringstidspunktet.
2. Når næringsmidler som ikke er ferdigpakket, tilbys for salg via fjernkommunikasjonsmidler, skal opplysningene som kreves i henhold til artikkel 44, foreligge i samsvar med nr. 1 i denne artikkel.
3. Nr. 1 bokstav a) får ikke anvendelse på næringsmidler som tilbys for salg i salgsautomater eller automatiserte salgslokaler.
Frivillig merking
Merking ut over de obligatoriske opplysningene nevnt i starten på denne siden, er frivillig.
Det betyr at det er produsenten som velger å sette den på produktet. Merkingen, også den som angis frivillig skal være korrekt, tydelig, enkel for forbrukeren å forstå og ikke være villedende. Frivillig merking skal ikke være til fortrengsel for den obligatoriske merkingen.