Merkesjekken 2018 - Brød og brødvarer
Mattilsynet har i 2018 vurdert merking av 209 brød og brødvarer som selges i Norge. Hele 8 av 10 produkter hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket.
Flest feil var det med ingredienslisten, allergenmerking eller næringsdeklarasjonen.
- Hva ble undersøkt?
Kampanjen omfattet fem ulike produktkategorier innen brød og brødvarer.
- Brød og halvstekte brød (også butikkstekte brød)
- Rundstykker og baguetter
- Knekkebrød
- Polarbrød og lignende
- Pølse- og hamburgerbrød
- Tidsrom
- 2018
- Hva lette vi etter?
Vi undersøkte blant annet betegnelse, ingrediensliste, allergener, mengdeangivelse, næringsdeklarasjon og god opplysningspraksis jf. krav i matinformasjonsforskriften, samt «Brødskala`n».
- Hva fant vi?
Vi har vurdert 209 produkter fra 86 virksomheter. De fleste manglene var knyttet til ingrediensliste (ca. 50 %), allergenmerking (ca. 40 %), næringsdeklarasjon (ca. 40 %) og mengdeangivelse av framhevede ingredienser (ca. 20 %). Ingen feil var av en slik art at de har kunnet medføre helsefare for forbruker.
- Fil
- Merkesjekken 2018 - Mattilsynet ser på brød og brødvarer (PDF)