Merk med opprinnelsesland eller opphavssted 

Hvis det er krav om å merke med opprinnelse eller du av andre grunner ønsker å gjøre dette, merker du med det landet hvor matvaren er fremstilt i sin helhet

Publisert

Et eksempel er “epler fra Østerrike” eller “spekesildfileter fra Norge”. Du kan også bruke opphavssted som opprinnelse som et alternativ.  

Opprinnelsesstat er definert som «det landet der den siste vesentlige og økonomisk begrunnede bearbeidingen eller foredlingen finner sted, og som resulterer i fremstillingen av et nytt produkt, eller som representerer et vesentlig trinn i fremstillingen av et produkt». 

Opphavssted er definert som et sted som ikke er en opprinnelsesstat. Det kan være en region i ett land eller et område i ett eller flere land, f.eks. Alpene eller Telemark. 

Næringsmidler med opprinnelse i områder okkupert av Israel

En avgjørelse i EU-domstolen (C-363/18, Eur-lex-dokument 62018CJ0363 (europa.eu)) fra 12.11.2019 slår fast at matinformasjonsforordningen skal tolkes slik at næringsmidler fra områder okkupert av Israel må merkes særskilt slik at forbrukerne ikke blir villedet av manglende merking om produktenes opprinnelse. Matinformasjonsforordningen er en del av EØS-avtalen og gjennomført i matinformasjonsforskriften.

Næringsmidler med opprinnelse i områder okkupert av Israel skal merkes med hvilket område produktet kommer fra, og at de kommer fra en israelsk bosetting dersom det er tilfelle.

I tråd med resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd og vurderinger fra Den internasjonale domstolen i Haag, er Norges holdning at «Israel» og «israelsk territorium» omfatter territoriet som var underlagt israelsk kontroll før 4. juni 1967. De israelskokkuperte områdene omfatter således Golan, Gaza og Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem. Norge anser de israelske bosetningene på okkupert område som folkerettsstridige. Denne territorielle avgrensningen av staten Israel er også lagt til grunn for forståelsen av det geografiske anvendelsesområdet for EFTAs frihandelsavtale med Israel.

Det er særlig vin, olivenolje, frukt, grønnsaker og poteter som kommer fra de aktuelle områdene.

Regelverk

Forskrift om matinformasjon til forbrukerne, kapittel IV

Artikkel 26: Opprinnelsesstat eller opphavssted

2. Angivelse av opprinnelsesstat eller opphavssted er obligatorisk
a)    dersom utelatelse av denne opplysningen vil kunne villede forbrukeren med hensyn til næringsmiddelets egentlige opprinnelsesstat eller opphavssted, særlig dersom opplysningene som ledsager næringsmiddelet, eller etiketten som helhet ellers kan gi inntrykk av at næringsmiddelet har en annen opprinnelsesstat eller et annet opphavssted,
b)    for kjøtt som omfattes av Den kombinerte nomenklatur (KN) under kodene som er oppført i vedlegg XI. Anvendelsen av denne bokstav forutsetter vedtakelse av gjennomføringsrettsaktene nevnt i nr. 8.

Avgjørelse i EU-domstolen (C-363/18)