Opprinnelsesmerking av kjøtt fra storfe, svin, sau, geit og fjørfe

Alt storfekjøtt skal merkes med opprinnelse. Likeledes skal alt ferdigpakket ferskt, kjølt eller fryst kjøtt fra svin, sau, geit eller fjørfe også merkes med opprinnelse.  

Publisert

Med ferskt kjøtt menes hele skrotter, halve og kvarte skrotter, nedskåret kjøtt, kjøttsorteringer og kvernet kjøtt. Kjøtt som er såkalte "tilberedt" og foredlede produkter, for eksempel produkter som er tørket, røkt, speket, saltet, marinert eller krydret så som pølser, kjøttboller, pålegg og skinke, omfattes ikke av kravet om opprinnelsesmerking. 

Kjøtt servert i restauranter og storhusholdninger omfattes ikke av kravene til opprinnelsesmerking. For ikke ferdigpakket kjøtt fra svin, sau, geit og fjørfe er det heller ikke krav om opprinnelsesmerking. 

For å sikre at opplysningene er riktige, skal dere ha et system for identifisering og registering. Systemet skal sørge for dokumentasjon av forbindelsen mellom kjøttråvarene som dere tar inn i virksomheten og de produktene som dere omsetter. Alle aktører i samtlige ledd i produksjon- og omsetningskjeden, skal bruke et identifiserings- og registreringssystem. Dette gjør det mulig å spore kjøttet tilbake til det enkelte dyr eller en gruppe av dyr. 

Veiledning om opprinnelsesmerking og system for identifisering av kjøtt fra storfe svin sau geit og fjørfe (PDF)