Merking av allergener i ikke-ferdigpakket mat
Merkingen skal enkelt leses av kundene uten at de må spørre betjeningen.
Lager eller selger du mat som ikke er ferdigpakket, for eksempel over disk, i restaurant, i kantine og ved catering er følgende viktig:
Kundene skal kunne lese informasjonen uten å måtte spørre betjeningen. Opplysningene kan, for eksempel gis i menyen, på et skilt, på skjerm eller en plakat.
MENY
Smørbrød med spekeskinkeInneholder: egg, hvete, soya og melk Salat Tuna
Inneholder: fisk, selleri og sennep Couscous med kylling
Inneholder: hvete og selleri
Bakeriutsalg, kafeer, bensinstasjoner, kantiner, markeder, ferskvaredisker og lignende
Kundene skal direkte og enkelt kunne finne de korrekte og konkrete opplysningene for det aktuelle produktet.
- Skriftlige opplysninger om allergener kan gis på en lapp eller et skilt plassert ved den enkelte matvare, for eksempel påsmurte bagetter, wraps og bakervarer i disken eller på hyllen.
- Enkelte velger å plassere et skilt sentralt i lokalet med informasjon om at kunden kan finne allergenopplysningene i en perm eller lignende. Skriftlige opplysninger om at produktene inneholder allergener bør da også finnes ved de aktuelle matvarene.
- Gis allergenopplysningene samlet i en perm, må dere ha helt klare og entydige navn ved hver enkelt matvare, slik at forbrukeren kan knytte matvaren til opplysningene i permen.
- Formidling av opplysningene på nettbrett eller ved hjelp av andre elektroniske løsninger kan være en løsning i noen tilfeller.
Restauranter
I restauranter og i andre spisesteder hvor gjestene sitter ved bord og bestiller vises det til informasjonen for restauranter, kantiner og hoteller.
Se mer informasjon om allergener for ikke-ferdigpakket mat
Siden er en del av disse veiledningene:
-
Slik skal allergenene merkes
Matvarer med ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner, skal alltid merkes. Her får du vite hvilke allergener det gjelder og hvordan de skal merkes.
Startpakke for nye matbedrifter
I denne startpakken får du oversikt over de viktigste kravene som gjelder for et spisested, butikk, storkjøkken eller kantine. Den kan også være nyttig for deg som starter opp med lokalmat, eller annen mindre matproduksjon.