Forekomst av bakterien Campylobacter spp. i slaktekylling 2022
I 2022 testet 106 av 2189 flokker positivt for Campylobacter spp. Det er noe lavere sammenlignet med tidligere år.
I perioden mai til oktober hvert år blir alle slaktekyllingflokker med maksimal slaktealder på 50 dager, testet for bakterien Campylobacter spp. Positive flokker blir etter slakting varmebehandlet eller fryst ned i 3 uker, for å redusere risikoen for at mennesker skal smittes med campylobacteriose når de håndterer ferskt fjørfekjøtt på kjøkkenet.
- Hva ble undersøkt?
Blindtarmstømning fra slaktekyllingflokker. Prøven tas ut av produsenten på gården. Totalt ble det tatt prøver fra 2189 flokker fra 515 gårder.
- Tidsrom
- Mai til oktober 2022.
- Hva lette vi etter?
Bakterien Campylobacter spp
- Hva fant vi?
106 av 2189 flokker (4,8%) testet positivt for bakterien.
- Hvem utførte oppdraget?
Slaktekyllingprodusentene, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.
- Fil
- Forekomst av bakterien Campylobacter spp. i slaktekylling 2022 (PDF)