Til hovedinnhold
Rapport

Forekomst av bakterien Campylobacter spp. i slaktekylling 2022

I 2022 testet 106 av 2189 flokker positivt for Campylobacter spp. Det er noe lavere sammenlignet med tidligere år.

Publisert

I perioden mai til oktober hvert år blir alle slaktekyllingflokker med maksimal slaktealder på 50 dager, testet for bakterien Campylobacter spp. Positive flokker blir etter slakting varmebehandlet eller fryst ned i 3 uker, for å redusere risikoen for at mennesker skal smittes med campylobacteriose når de håndterer ferskt fjørfekjøtt på kjøkkenet.

Hva ble undersøkt?

Blindtarmstømning fra slaktekyllingflokker. Prøven tas ut av produsenten på gården. Totalt ble det tatt prøver fra 2189 flokker fra 515 gårder.

Tidsrom
Mai til oktober 2022.
Hva lette vi etter?

Bakterien Campylobacter spp

Hva fant vi?

106 av 2189 flokker (4,8%) testet positivt for bakterien.

Hvem utførte oppdraget?

Slaktekyllingprodusentene, Veterinærinstituttet og Mattilsynet.

Fil
Forekomst av bakterien Campylobacter spp. i slaktekylling 2022 (PDF)