Skyll frukt, bær og grønnsaker før bruk
Du bør alltid skylle frukt, bær og grønnsaker før du spiser det.
Frisk frukt og grønt, spesielt det vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises. Dette gjelder blant annet importerte friske minimais, sukkererter, asparges, krydderurter og fryste bær.
Forholdsregler ved håndtering av frukt og grønt
- Frukt og grønt som tåler dette bør oppbevares kjølig.
- Oppskåret frukt og grønt og spirer skal oppbevares kjølig.
- Skyll frukt, bær og grønnsaker grundig før bruk.
- Hold frukt og grønt adskilt fra rått kjøtt og fisk.
- Det er noen produkter som det knyttes en økt risiko til. Risikoen kan reduseres ved at slike produkter varmebehandles før bruk. Dette gjelder spesielt om slike produkter skal tilsettes andre næringsmidler som gir gode forhold for vekst av bakterier.
Les mer om at trygge frukt og grønnsaker er virksomhetens ansvar