Hold skadedyr vekk
Lokaler der mat håndteres skal holdes fritt for insekter og skadedyr.
Gode forebyggende tiltak kan være:
- Gode renholdsrutiner
- God orden og ryddighet på utearealene, områder for lasting og lossing og i lagerrom for utstyr og rekvisita
- Sikre at bygningsmessige konstruksjoner er tette, blant annet ved å påse at det ikke finnes åpninger der rør og elektriske kabler føres gjennom vegg, at dører og porter er tettsluttende og at det er montert fluenetting på vinduer og luker som kan åpnes
- Tilstrekkelig antall stasjonære avfallsbeholdere utendørs. Disse skal være hele og rene og ha lokk
- Vareleveranser kontrolleres mot mulig nærvær av skadedyr før de tas inn i lokalene
- Du skal ha rutiner for å rapportere enhver observasjon som indikerer at skadedyr er kommet inn i lokalene slik at tiltak raskt kan komme i gang
- Hvis du oppdager skadedyr, bør du kontakte et skadedyrfirma for å bli kvitt problemet
Siden er en del av disse veiledningene:
-
Om lagervirksomhet
Frittstående kjøle- og fryselager for animalske næringsmidler (unntatt for honning og egg) skal godkjennes.
-
Kommersiell import av mat og drikke – en innføring
Som ny importør av mat og drikke (næringsmidler), må du vite at det er ditt ansvar å sørge for at maten og drikken er trygg – både for folk, dyr og miljø. Derfor må du ha oversikt over reglene som gjelder for matimportører, og for varene du fører inn i Norge.