Endringer i regelverk for plantevernmiddelrester i næringsmidler og fôr
Mattilsynet fastsatte 16. juni 2025 endringer i plantevernmiddelrestforskriften som gjelder endring av grenseverdier for flere stoffer og en endring av produktklassifiseringen i vedlegg I som grenseverdiene er knyttet til.
Forordning 2024/3196 endrer klassifiseringen for reddikblader (vedlegg I til forordning 396/2005).
Forordning 2025/146 (PDF) endrer grenseverdier for zoxamid.
Forordning 2025/158 (PDF) endrer grenseverdier for acetamiprid.
Forordning 2025/195 (PDF) endrer grenseverdier for fenbukonazol og penkonazol.
Forskriften som fastsetter disse forordningene vil tre i kraft umiddelbart ved fastsettelse 16. juni 2025.
For forordning 2025/146 gjelder de nye grenseverdiene først fra 19. august 2025 som er samme dato som grenseverdiene endres i EU. Forordningen gir en overgangsordning for zoxamid som gjelder for produktpartier som allerede er på markedet i EU/EØS før grenseverdiene endres 19. august 2025.
For forordning 2025/158 gjelder de nye grenseverdiene først fra 19. august 2025 som er samme dato som grenseverdiene endres i EU. De eksisterende grenseverdiene for acetamiprid som endres ved denne forordningen vurderes ikke lenger som helsemessig trygge for forbrukere etter revurdering av stoffets toksikologiske egenskaper og det var derfor behov for å fastsette disse grenseverdiene lavere.
For forordning 2025/195 gjelder de nye grenseverdiene først fra 24. august 2025 og forordningen gir overgangsordning for fenbukonazol og penkonazol for produktpartier som allerede er på markedet i EU/EØS før denne datoen.
Endringene i forordning 2024/3196 (PDF) gjelder klassifiseringen av reddikblader i vedlegg I til forordning 396/2005 og dette har betydning for hvilke grenseverdier som gjelder for reddikblader.
Endringen består i at det nå skilles mellom store reddikblader (undergruppe til 0243020 grønnkål) og små reddikblader (undergruppe til 0251060 salatsennep/ruccola). Grenseverdier for disse produktkodene gjelder også for undergrupper. Endringen innebærer at små reddikblader får samme grenseverdier som salatsennep/ruccola istedenfor samme grenseverdier som grønnkål.