Europeiske meldesystemer

Publisert

Meldesystemene RASFF, AAC og FF

Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) er IT-plattformen EU/EØS bruker for varsling og utveksling av meldinger og informasjon knyttet til helsefare, svindel, dyrevelferd, samt samarbeide mellom medlemsstatene. Gjennom meldesystemene deles informasjon om helsefarlige utfordringer, slik at EØS-landene, herunder Norge, kan iverksette nasjonale tiltak. Antall meldinger øker hvert år.

Administrative Assistance and Cooperation (AAC) er et meldesystem som tilrettelegger for utveksling av informasjon mellom myndigheten i de ulike land for å kunne påvise, undersøke og treffe effektive tiltak for å håndtere grensekryssende overtredelser knyttet til regler for næringsmidler, fôr, biprodukter, innsatsvarer og levende dyr. 

Det har vært en økning i det totale antallet håndterte meldinger i Norge. Totalt ble 484 meldinger videresendt, mot 431 i 2023. Det var behov for norsk oppfølging i 189 saker, mot 154 i 2023.

Antall norske RASFF-notifikasjoner har økt fra 19 til 52. Oftest ble rester av plantevernmidler notifisert, etterfulgt av andre fremmedstoffer og mikrobiologisk agens.

I tillegg notifiserte Norge 14 AAC-saker, dette er saker hvor det gis informasjon til andre myndigheter og/eller hvor Mattilsynet ber om bistand. Det ble registrert fem norske FF-notifikasjoner (svindelmeldinger), - tre omhandlet kjæledyr, en animalske produkter og en norsk laks. 

Søylediagram som viser antall RASFF-meldinger fra 2015 til 2024.
Figur 26: Antall RASFF-meldinger. Kilde: Europeisk meldesystem, Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF). 
Søylediagram som viser årsakene til RASFF-meldingene.
Figur 27: Notifiserte RASFF-meldinger. Kilde: Europeisk meldesystem, Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF).

To nye nettverk

I oktober etablerte EU-Kommisjonen to nye nettverk i tillegg til de tre eksisterende (RASFF/AAC, Food Fraud og plantehelse), det ene for kjæledyr, «Pet Animal Network», og det andre for dyrevelferd, «Animal Welfare Network».

TRACES

Trade Control and Expert System (TRACES) er en felles EU-database. All import av animalske produkter og levende dyr fra tredjestater, og forflytning innen EU/EØS med levende dyr og visse animalske produkter, skal registres i TRACES.

Gjennom året har mange sertifikater i TRACES blitt oppdatert for å speile endringer i EU-regelverk. TRACES har i 2024 også blitt tatt i bruk til egenerklæring i forbindelse med hester som reiser til våre naboland for å delta på stevner, og erstatter da tidligere benyttet papirskjema.

Det har vært en økning i antall brukere og det har vært en innstramming i kravene ved pålogging, noe som har gitt til dels stort trykk på brukerveiledning.

Mangel på norske egg og importkontroll

På våren oppstod det mangel på norske egg, og tollsatser ble fjernet. Dette førte til import av over 1000 tonn egg fra EU i mai. Mattilsynet har begrenset kontroll over handelen i det indre marked, da forhåndsvarsling ikke kreves.

Som følge av Norges gode Salmonellastatus har vi, sammen med Sverige, Finland og delvis Danmark, særskilte Salmonellakrav ved innførsel/samhandel med egg fra EU-land og tredjestater. Importører må sikre at dokumentasjonskravene i Salmonellagarantien følges ved innførsel, for at forbrukerne skal være trygge på at egg fra EU-land er like trygge som norske egg.

Medieoppslag skapte bekymring om hvor trygge de importerte eggene var. Spesielt i frittstående butikker var det vanskelig å få god sporing av varene. Mattilsynet innhentet innførselsdata fra Tolletaten og gjennomførte dokumentkontroller. Det ble avdekket omfattende mangler i Salmonella-dokumentasjonen for varepartier innført i april - juni. Mange sertifikater var ugyldige.

For å stramme inn kontrollen ble det, på anmodning fra Mattilsynet, lagt inn «masker» i tolldeklarasjonssystemet TVINN. Dette stoppet den automatiske tollprosessen, slik at Tolletaten kunne utføre manuelle dokumentkontroller. Varepartier uten godkjent dokumentasjon ble overført til oss for videre saksbehandling. Mattilsynet fattet vedtak om avvisning og ila omsetningsforbud.

Dette reduserte eggimporten betydelig, da mange produsenter ikke oppfyller Salmonellagarantiens krav. Til tross for både muntlig og skriftlig veiledning forsøker enkelte importører fortsatt å innføre egg uten nødvendig dokumentasjon, og disse følges opp med strengere tiltak.

Oppdatering av veiledningsmateriell for importører

Vi har prioritert å jobbe med å oppdatere veiledningsmateriell for importører. Dette vil øke kompetansen, og bidra til at de bedre kan forstå og ta ansvar for varer de tar inn til Norge. Arbeidet vil bli publisert i første halvdel av 2025 og inkluderer veiledning for nye importører på alle fagområder, samt veiledning om farer og risikoer ved produkter.

Tilsynskampanje hos importører

Vi har også gjennomført en tilsynskampanje hvor målet var å finne ut om importører av mat (og andre næringsmidler) har gode rutiner for å varsle Mattilsynet, stanse salg og trekke tilbake matvarer, slik at helseskadelig mat ikke kommer på markedet eller raskt kan kalles tilbake før noen blir syke av den.

Tilsynskampanjen ble utført i 44 virksomheter og resultatet viser at de aller fleste som importerer matvarer til Norge har god kontroll på sporing av varene, og nesten alle var i stand til å stanse salget av en vare med en gang de får beskjed. I etterkant av kampanjen har Mattilsynet fått en økning i antall varslinger fra importørene.