Kosmetikk
Kosmetikkmarkedet er i vekst, og mange følger ikke regelverket
Tall fra SSB viser at omsetningen i kosmetikknæringen økte også i 2023, mens det i 2024 har vært en liten nedgang. Generelt er dette en næring med god økonomisk vekst og lønnsomhet. Samtidig avdekker tilsyn stadig flere produkter og aktører som ikke følger regelverket. Gitt næringens omfang i produktvariasjon og økonomisk verdi, er det sannsynlig at regelverksbrudd forkommer i større grad enn det som fanges opp.
Vi observerer at det selges kosmetiske produkter med ulovlig innhold, ulovlig eller mangelfull merking, og at det markedsføreres produkter med ulovlige påstander. Noen aktører bryter regelverket på grunn av manglende kunnskap, mens andre gjør det bevisst. Ulovlige ingredienser og feilmerking kan medføre negative helsemessige konsekvenser.
Netthandel utgjør en utfordring, særlig på grunn av det store antallet aktører som gjør kosmetikk og kroppspleieprodukter tilgjengelig på det norske markedet. I tillegg omfatter ikke det harmoniserte EU-kosmetikkregelverket privat import av produkter fra nettsider som ikke direkte retter seg mot EU-markedet.
Vi undersøkte 17 solbeskyttende produkter med søkelys på merkekrav, solfaktor og innhold av PFAS. Ingen forbudte ingredienser eller PFAS ble påvist, men det ble avdekket avvik både i merking og oppgitt solfaktor. Av 17 produkter hadde 13 avvik knyttet til merkekrav, som innebærer mangler i forhold til språk, ingrediensliste, påstander og riktig bruk av advarsler. Resultatene viser at næringen har en jobb å gjøre når det gjelder å sikre seg at de selger solkrem som gir den beskyttelsen mot UVA- og UVB-stråling som er oppgitt, og andre krav til merking følges. Riktig informasjon og korrekt merking er avgjørende for å sikre forbrukernes UV-beskyttelse.
Mattilsynet kontrollerte åtte tannblekingsprodukter kjøpt anonymt fra fem ulike nettaktører i 2023. Tre av frem virksomheter fikk omsetningsforbud, og syv produkter ble trukket fra markedet, etter funn av ulovlig innhold av hydrogenperoksid og/eller feilmerking.
Funnene ble oppsummert i egen prosjektrapport som ble publisert i 2024, og i 2025 vil Mattilsynet føre tilsyn med noen få utvalgte aktører.
Vi forbedret registreringsprosessen for nye importører, distributører og produsenter av kosmetikk og kroppspleieprodukter. Et nytt skjema i Altinn gjør registreringen enklere for aktørene, samtidig som Mattilsynet får bedre oversikt over virksomhetene i næringen.
Nedgang i antall varslinger av bivirkninger
Ved mistanke om bivirkninger fra kosmetikk eller tatoveringsprodukter kan forbrukere melde fra direkte til Mattilsynet via Altinn, eller helsepersonell som apotekfarmasøyter, leger og sykepleiere kan sende melding via melde.no. Disse meldingene kan føre til tiltak for å beskytte forbrukerne.
Vi mottok 85 meldinger om bivirkninger totalt, hvorav 53 bivirkningsmeldinger fra helsepersonell (melde.no) og 32 meldinger fra forbruker (Altinn). Det er en nedgang i antall meldinger i forhold til året før (130 meldinger i 2023).

De hyppigst rapporterte bivirkningene er rødhet, kløe, svie og hevelse. De produkttypene som hyppigst har blitt rapportert inn er fuktighetspleie (41 meldinger), solkremprodukter (9 meldinger), deodoranter (5 meldinger) og vippeserum (4 meldinger).

Det lave antallet meldinger kan tyde på at få er klar over hvordan bivirkninger kan rapporteres. Derfor ønsker vi å øke bevisstheten om meldeordningen ved å informere om bivirkningsrapportering gjennom ulike digitale informasjonskanaler. I tillegg vil vi kontakte relevante organisasjoner for å informere om hvordan privatpersoner og helsepersonell kan registre bivirkninger via Altinn og melde.no.
Vi vil styrke samarbeidet med andre etater for å dele informasjon om relevante aktiviteter og felles temaer. Dette samarbeidet vil også bidra til å avdekke ulovlige kosmetiske produkter på markedet. Vi vil også forbedre tilgjengelighet og forståelse av regelverk ved å publisere informasjon om regelverksendringer og ved behov krav til ulike aktører på våre nettsider. Vi vil gjøre det enklere for forbrukere å få oversikt over mulige risikoer ved kosmetiske produkter på markedet.