Kriminalitet
Kriminalitet er saker der den som bryter regelverket gjør det med overlegg, bedrar kunden og har til hensikt å oppnå økonomisk gevinst
Bekjempelse av kriminalitet ved omsetning av planter, dyr og mat
Det er avdekket en del tilfeller av ulovlig innførsel og omsetning av animalske produkter (kjøtt, honning) fra land utenfor EU (Asia og Afrika). Modus varierer fra å gjemme varer i forsendelser og deklarere som ikke grensekontrollpliktige varer, gjemme produkter i kjøretøy mm. Det har også vært saker knyttet til ulovlig innførsel og omsetning av kjæledyr. I noen av sakene har vi hatt svært god nytte av tett samarbeide med Tolletaten. Sakene er politianmeldt.
Vurdering av trusselbilde for grensekryssende varer
Vi har jobbet med utarbeidelse av en trusselvurdering for grensekryssende vareførsel. Formålet er å identifisere, vurdere og synliggjøre trusler som kan påvirke folkehelse, dyrehelse, plantehelse og forbrukertrygghet, og beskrive hvilke områder som er mest utsatt for grove regelverksbrudd og kriminalitet. Intensjonen er også er å gi Mattilsynet bedre mulighet til å dele kunnskap med samarbeidende aktører, som Tolletaten, politiet mfl., om det trusselbildet vi ser innen områder der Mattilsynet er regelverkseier, samt å prioritere eget arbeid med kriminalitet.
Deltagelse i internasjonale aksjoner
Vi skal i vårt tilsynsarbeid søke å avdekke matsvindel. Vi skal samarbeide med andre etater som Tolletaten og politiet der det er hensiktsmessig, og delta i relevante internasjonale aksjoner med sikte på å avdekke matsvindel.
Mattilsynet deltok i Opson XIII. OPSON er Europols felles aksjoner for å bekjempe matsvindel. Tolletaten og Mattilsynet deltar hvert år i felles internasjonale aksjoner med flere lands toll- og matmyndigheter. Vi analyserte extra virgin olivenoljer og fant seks av 19 olivenoljer som ikke var «extra virgin», til tross for at de var merket som dette. I Italia beslagla myndighetene 42 tonn forfalsket olivenolje, det meste feilmerket som extra virgin.
OPSON i øvrige deltagerland bidro til at 22 000 tonn matvarer og 850 000 liter drikkevarer ble fjernet fra markedet. Til sammen utgjorde beslaglagte forfalskede og dårlige matvarer en verdi av 91 millioner euro i europeisk virksomhet (europol.europa.eu).
Ny veileder på krydder og autentisitet
Vi publiserte en ny veileder på krydder og autentisitet. Den er laget i samarbeid med næringen og skal hjelpe importører av tørkede urter og krydder å sikre autentisiteten til produktene de omsetter og unngå selv å bli svindlet. Et EU-koordinert kontrollprosjekt i perioden 2019-2021 avdekket at forfalskede urter er til stede på EU-markedet, og at de sjelden avdekkes. Veilederen er laget som svar på EU kommisjonens oppfordring til næringen og myndigheter for å bidra til «beste praksis» i hele leveringskjeden.