Ivareta miljøvennlig produksjon

Publisert

Vi bidrar til trygg bruk av bærekraftige og sirkulære bioressurser til fôr og gjødsel

Utvikling av den sirkulære bioøkonomien, særlig i forbindelse med utvikling av nye, bærekraftige fôrmidler og oppfølging og utvikling av mat- og fôrregelverket i EU, har vært prioritert fra eierdepartementene til Mattilsynet gjennom tildelingsbrevene fra 2022. I 2022 lanserte regjeringen også et målrettet samfunnsoppdrag om bærekraftig fôr, hvor visjonen er at alt fôr til oppdrettsfisk og husdyr skal komme fra bærekraftige kilder, og bidra til reduksjon av klimagassutslipp i matsystemene. Vi har en nøkkelrolle i dette arbeidet.

Direktør for avdeling regelverk og kontroll er medlem i styringsgruppen, og vi er styrket med 5 millioner kroner årlig for å kunne levere godt på vår del av dette samfunnsoppdraget.

Målet vårt er å bidra til trygg bruk av bærekraftige og sirkulære bioressurser til fôr og gjødsel, gjennom regelverksarbeid og samarbeid med næringsaktører og FoU-miljøer. 

Et animalsk biprodukt er en del av et dyr, eller produkter fra dyr, som ikke skal spises av mennesker. Animalske biprodukter utgjør en mulig risiko for folkehelsen, dyrehelsen og miljøet.

Enkelte animalske biprodukter kan likevel benyttes til fôr og/eller gjødsel. Utfordringen er at regelverkene for animalske biprodukter, fôr og gjødselvarer er kompliserte, og det er et stort behov for veiledning.

I november lanserte vi en digital veiviser på våre nettsider som viser hvilke materialer som kan brukes til fôr og gjødsel, og hvilket regelverk som gjelder i ulike tilfeller. Vi har fått positive tilbakemeldinger på denne veiviseren. I 2024 har vi også publisert veiledning som skal gjøre det enklere for dem som ønsker å produsere, importere eller bruke biokull til fôr og gjødselvarer å få oversikt over kravene i regelverket.

Gjødselregelverkene har i lengre tid hatt behov for en revidering, blant annet for å legge bedre til rette for sirkulær bioøkonomi. EUs gjødselvareregelverk ble revidert i 2024, nettopp med tanke på dette. Også det nasjonale gjødselvareregelverket ble revidert i 2024. Forskrift om organisk gjødsel deles i to nye forskrifter; gjødselvareforskriften og gjødselbrukforskriften. Forskriftene var på høring i samme året, og er fastsatt tidlig i 2025.

Gjødselforskriftene forvaltes av flere etater, men Mattilsynet har et særlig forvaltningsansvar for gjødselvareforskriften. De foreslåtte endringene i denne innebærer bedre kontroll med råvarer som inngår i gjødselvareproduksjonen, slik at virksomhetenes plikt til å levere trygge og forutsigbare gjødselvarer er tydeliggjort.

For å bidra til sirkulær bioøkonomi og bærekraftig fôr har vi også gjennomført en rekke andre tiltak. Vi har formidlet kunnskapsbehov til de som bevilger penger til forskning.

Vi har også bidratt med kunnskap om regelverket i flere referansegrupper, slik at forskningsprosjektene treffer best mulig med tanke på regelverksrammer. For å kunne bidra kunnskapsbasert inn i regelverksdiskusjoner i Brussel, har vi fått kunnskapsstøtte fra blant annet Havforskningsinstituttet, og vært i dialog med enkeltvirksomheter, næringsklynger, bransjeorganisasjoner og NGOer. Dette har blant annet hjulpet oss i regelverksarbeidet knyttet til selen, kadmium, fiskeslam og definisjonen av fiskemel.

Fremover vil vi fortsette å prioritere veiledning høyt, spesielt med tanke på de nye gjødselregelverkene. Vi vil også bygge videre på den gode dialogen vi har fått med ulike næringsaktører og FoU-miljøer. Dette er nødvendig for det målrettede og langsiktige arbeidet med å bidra til trygg og bærekraftig bruk av sirkulære bioressurser til fôr og gjødsel, gjennom et godt regelverk og god veiledning.