Genmodifisert mat og fôr må være trygt for mennesker og dyr
Det er matloven som setter rammene for Mattilsynets vurdering av søknader om godkjenning av genmodifiserte produkter.
Formålet med loven er å sikre helsemessig trygge næringsmidler og fôr, fremme helse, kvalitet og forbrukerhensyn gjennom hele produksjonskjeden, samt ivareta en miljøvennlig produksjon.
Mat og fôr skal altså være trygt og ikke helseskadelig for mennesker og dyr og ikke ha skadevirkning på miljøet.
Godkjenningsordningen for genmodifisert mat og fôr er basert på at det må gjennomføres en grundig helse- og miljørisikovurdering. Mattilsynet bruker Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) til å gjennomføre vitenskapelige risikovurderinger av GMO. VKM følger de samme prinsippene og veilederne som Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) benytter i vurderingen av GMO som søkes godkjent i EU.
Det viktigste kravet til en søknad om godkjenning, er at den må inneholde tilstrekkelig med dokumentasjon slik at VKM kan gjøre den risikovurderingen som er nødvendig for at Mattilsynet kan fatte en beslutning om godkjenning eller forbud. Det vil være vanskelig for andre enn de som har utviklet en spesifikk GMO, å skaffe til veie den vitenskapelige dokumentasjonen som trengs for at VKM skal gjennomføre en risikovurdering.
Regelverk
Matloven
Kilde: Lovdata.no