Hva er godkjent i EU og andre steder?

EU er Norges viktigste handelspartner, og siden det er mange godkjente GMO til bruk i mat og fôr i EU, kan det være viktig som en del av internkontrollen å ha kjennskap til hva som til enhver tid er godkjent i EU.

Publisert

Her finner du EUs oppdaterte liste over godkjente GMO til bruk i mat og fôr, og hvilke som er i en godkjenningsprosess: Food and Feed Information Portal Database (ec.europa.eu).

En rekke land utenfor EU har godkjent dyrking av spesifikke GMO og/eller genmodifiserte produkter for import og bruk til mat, fôr eller tekniske formål. En liste over godkjente GMO globalt finner du på GM Approval Database (isaaa.org). EU-landene er omtalt samlet som «European Union» i databasen.

ISAAA-databasen sier ikke om de godkjente GMO-ene dyrkes eller brukes kommersielt i de enkelte landene. I Global GM Crop Area 2023 Review (thehealthsciencesacademy.org), finner du blant annet en oversikt over enkeltlands adopsjonsrate for dyrking av ulike GMO-plantearter per 2023.

Det er først og fremst genmodifiserte planter, og produkter fremstilt av slike planter, som dyrkes og omsettes i stor skala i mange land. Per i dag er det særlig genmodifisert soya, mais, raps/rybs, ris, papaya og bomull som det dyrkes mye av i land utenfor Europa, men det dyrkes også mye genmodifisert sukkerbete og alfalfa i enkelte land. Du må derfor være ekstra forsiktig når du importerer råvarer og produkter som er fremstilt på grunnlag av slike råvarer. Dette er fordi det er risiko for innblanding av genmodifisert materiale som ikke er godkjent i Norge. Det samme gjelder såvareforretninger og andre som importerer såvare fra disse artene.

Vær oppmerksom på at det også kan være andre aktuelle GMO-planter. Av andre organismegrupper kan GMO være en del av risikobildet ved import av encelleprotein (single cell protein) til bruk i fullfôr. Det er også en viss risiko for at tilsetningsstoffer (for eksempel vitaminer og enzymer) produsert ved hjelp av genmodifiserte mikroorganismer, kan inneholde ikke-godkjente rester av produksjonsorganismen.

Siden er en del av denne veiledningen: