Hva er godkjent i EU og andre steder?
EU er Norges viktigste handelspartner, og siden det er mange godkjente GMO til bruk i mat og fôr i EU, kan det være viktig som en del av internkontrollen å ha kjennskap til hva som til enhver tid er godkjent i EU.
Her finner du EUs oppdaterte liste over godkjente GMO til bruk i mat og fôr, og hvilke som er i en godkjenningsprosess: Food and Feed Information Portal Database (ec.europa.eu).
En rekke land har godkjent dyrking av spesifikke GMO og/eller genmodifiserte produkter for import og bruk til mat, fôr eller tekniske formål. En liste over godkjente GMO globalt finner du på GM Approval Database (isaaa.org). Legg merke til at EU-landene er omtalt samlet som «European Union» i databasen.
ISAAA-databasen sier ikke om de godkjente GMO-ene aktivt dyrkes eller brukes i de enkelte landene. Men land uten godkjente GMO har vesentlig lavere risiko for innblanding av GMO i konvensjonelle produkter.
Det er først og fremst GMO-planter, og produkter framstilt på grunnlag av GMO-planter, som omsettes i stor skala i mange land. Per i dag er det særlig soya, mais, raps/rybs, ris, papaya og bomull som det dyrkes mye av i land utenfor Europa. Du må derfor være ekstra forsiktig når du importerer slike råvarer og mat og fôr som er framstilt på grunnlag av slike råvarer. Dette er fordi det er risiko for innblanding av genmodifisert materiale som ikke er godkjent i Norge. Det samme gjelder såvareforretninger og andre som importerer såvare eller såfrø fra disse artene.
Vær oppmerksom på at det også er andre aktuelle GMO-planter. Av andre organismegrupper kan GMO være en del av risikobildet ved import av encelleprotein (single cell protein) til bruk i fullfôr.