Hvordan vet man om et produkt er genmodifisert?
Som regel kan man ikke se om et produkt er genmodifisert.
De vanligste egenskapene som er satt inn i en organisme, som regel en plante, er agronomiske egenskaper som for eksempel toleranse mot enkelte plantevernmidler eller angrep av skadedyr.
I enkelte tilfeller er produktet annerledes enn de konvensjonelle i utseende, og dette kan skyldes at det er satt inn gener fra andre organismer. Eksempler er lilla nelliker (gener fra petunia og fiol) og orange ris (gen som koder for provitamin A).
Genmodifiserte produkter må godkjennes
Genmodifiserte produkter til bruk som mat, fôr eller såvarer må være godkjent før de kan markedsføres og omsettes. Godkjente genmodifiserte produkter må også merkes slik at forbrukerne kan ta et informert valg. Merkekravet gjelder uavhengig av om man kan se om de er genmodifiserte eller ikke. Det er også merkekrav til produkter produsert fra en genmodifisert organisme, men der det verken er DNA eller proteiner fra genmodifiseringen til stede.
Du kan lese mer om godkjenningskravene og merkekravene i kapittelet "Regelverket for genmodifiserte produkter".
Genredigering
Per i dag (2025) regnes organismer og produkter fremstilt med genredigering (nye genomteknikker) som genmodifiserte i henhold til regelverk både i EU og i Norge. I mange andre land reguleres ikke slike produkter som genmodifiserte, da de genetiske endringene ikke kan skilles fra tilsvarende produkter fremstilt ved konvensjonelle avlsteknikker eller de kan ha oppstått naturlig.