Hvordan vet man om et produkt er genmodifisert?
Som regel kan man ikke se om et produkt er genmodifisert.
De vanligste egenskapene som er satt inn i en organisme, som regel en plante, er agronomiske egenskaper som for eksempel toleranse mot enkelte plantevernmidler og/eller angrep av skadedyr.
I enkelte tilfeller er produktet annerledes enn de konvensjonelle i utseende, og dette kan skyldes at det er satt inn gener fra andre organismer. Eksempler er lilla nelliker (gener fra petunia og fiol) og orange ris (gen som koder for provitamin A).
Genmodifiserte produkter må godkjennes
Genmodifiserte produkter til bruk som mat, fôr eller såvarer må være godkjent før de kan markedsføres og omsettes. Godkjente genmodifiserte produkter skal merkes slik at forbrukerne kan ta informerte valg. Merkekravet gjelder uavhengig av om man kan se om de er genmodifiserte eller ikke. Det er også merkekrav til produkter fremstilt på grunnlag av en genmodifisert organisme, men der det verken er DNA eller proteiner fra genmodifiseringen til stede.
Du kan lese mer om godkjennings- og merkekravene i kapittelet "Regelverket for genmodifiserte produkter".
Genredigerte produkter
Per i dag (2025) regnes organismer og produkter fremstilt med genredigering (nye genomteknikker) som genmodifiserte i henhold til regelverk både i EU og i Norge. I mange andre land reguleres ikke visse typer genredigerte produkter, da de genetiske endringene ikke kan skilles fra tilsvarende produkter fremstilt ved konvensjonelle avlsteknikker eller de kan ha oppstått naturlig.
I EU diskuteres for tiden nytt regelverk for regulering av denne typen produkter. Det kan bli endringer i reguleringen av genredigerte produkter, men det er usikkert hva endringene blir og når de eventuelt vil tre i kraft. Denne veilederen går ikke nærmere inn på tematikken før EU har vedtatt regelverket.