Krav om internkontroll
Siden det kun er godkjent ett genmodifisert produkt i Norge til bruk kun i fiskefôr, må de aller fleste importører arbeide aktivt for å unngå genmodifisert materiale i produktene de importerer.
Som virksomhet har dere ansvar for å risikovurdere alle varer dere ønsker å importere og å etablere nødvendige rutiner slik at norsk regelverk overholdes, også med hensyn til forekomst av ikke-godkjent genmodifisert materiale. Dette bør være en grunnleggende del av importørenes internkontrollsystem. Se internkontrollforskriften § 5 (lovdata.no)
Mat og fôr
Unntaket fra godkjenningskravene for genmodifisert mat og fôr for sporforurensninger krever at virksomheten kan dokumentere at en sporforurensning er utilsiktet eller teknisk uunngåelig. Dokumentasjonskravene er imidlertid ikke regelverksfestet verken i EU eller i Norge. Som virksomhet må dere derfor selv foreta en vurdering av hva som er rimelige og tilstrekkelige tiltak med hensyn til denne risikoen. Vi forventer at dere rutinemessig innhenter dokumentasjon på status for fravær av genmodifisert materiale ved innkjøp av produkter med risiko for innblanding av slikt materiale. Det betyr i praksis at innhenting av dokumentasjon på fravær av genmodifisert materiale skal være innebygd i internkontrollen deres, i forhåndsvurderingene før innkjøp eller import og med dokumentasjon som et forebyggende tiltak. (Se Importkontrollforskriften, § 9 (lovdata.no)) Rutinen bør være en del av grunnforutsetningene i virksomhetens HACCP-plan. (Se forordning (EU) 852/2004, art. 5 artikkel 5 og forordning (EU) 183/2005, art. 6)
En rutine for innhenting av dokumentasjon som nevnt ovenfor, kan avgrenses til råvarer og produkter av eller med arter der det finnes genmodifiserte varianter av samme art på verdensmarkedet.
Såvarer og annet planteformeringsmateriale
Virksomhetene skal ha et skriftlig dokumentert internkontrollsystem med blant annet en kartlegging av risiko og med tiltak for å redusere risikoen. (Se forskrift om såvarer § 27 (lovdata.no), forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere § 9 (lovdata.no) og forskrift om settepoteter § 16 (lovdata.no).)
Dette er særlig aktuelt med tanke på risiko for import av konvensjonell såvare forurenset med genmodifisert såvare eller ulovlig import av genmodifisert vare.
Det er ingen unntak fra godkjenningskravet for såvarer og annet planteformeringsmateriale med hensyn til sporforurensninger. En slik nulltoleranse gir ingen fleksibilitet, og selv den minste forurensning må unngås. I verste fall kan det bli store økonomiske og praktiske konsekvenser av at importert såvare forurenset med ikke-godkjent GMO blir omsatt og sådd ut på norske plantefelt.
Et vanlig tiltak for å redusere risiko for import av såvarer forurenset med GMO såvare, er dokumentasjon fra leverandør. Dokumentasjonen må være av tilstrekkelig kvalitet til å dokumentere at det aktuelle varepartiet er kontrollert fritt for GMO.
Regelverk
Forordning (EU) 852/2004, art. 5
Artikkel 5
Fareanalyse og kritiske styringspunkter
-
a. identifisere alle farer som må forebygges, fjernes eller reduseres til et akseptabelt nivå, -
b. identifisere de kritiske styringspunktene på det trinnet eller de trinnene der styring er viktig for å forebygge eller fjerne en fare eller for å redusere den til et akseptabelt nivå, -
c. fastsette kritiske grenser for kritiske styringspunkter som skiller det som kan aksepteres, fra det som ikke kan aksepteres, for å forebygge, fjerne eller redusere identifiserte farer, -
d. fastsette og gjennomføre effektive framgangsmåter for overvåking av kritiske styringspunkter, -
e. fastsette korrigerende tiltak når overvåkningen viser at et kritisk styringspunkt ikke er under kontroll, -
f. fastsette framgangsmåter som skal utføres regelmessig, for å verifisere at tiltakene som er skissert i bokstav a)-e), fungerer effektivt,
og -
g. innføre dokumenter og registrering som er tilpasset næringsmiddelforetakets art og størrelse, for å vise at tiltakene som er skissert i bokstav a)-f), anvendes effektivt.
-
a. godtgjøre overfor vedkommende myndigheter at de overholder nr. 1 på den måten som vedkommende myndighet krever, idet det tas hensyn til næringsmiddelforetakets art og størrelse, -
b. sikre at alle dokumenter som beskriver framgangsmåtene som er utarbeidet i samsvar med denne artikkel, til enhver tid er ajourført, -
c. oppbevare alle andre dokumenter og journaler i et hensiktsmessig tidsrom.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) 183/2005, art. 6
Artikkel 6
System for fareanalyse og kritiske styringspunkter (HACCP)
-
a. identifisere alle farer som må forebygges, fjernes eller reduseres til et akseptabelt nivå, -
b. identifisere de kritiske styringspunktene på det trinnet eller de trinnene der styring er viktig for å forebygge eller fjerne en fare eller redusere den til et akseptabelt nivå, -
c. fastsette kritiske grenser for kritiske styringspunkter som skiller det som kan aksepteres, fra det som ikke kan aksepteres, for å forebygge, fjerne eller redusere identifiserte farer, -
d. fastsette og gjennomføre effektive framgangsmåter for overvåkning av kritiske styringspunkter, -
e. fastsette korrigerende tiltak når overvåkningen viser at et kritisk styringspunkt ikke er under kontroll, -
f. fastsette framgangsmåter for å verifisere at tiltakene som er skissert i bokstav a)–e), er fullstendige og fungerer effektivt. Verifisering skal utføres regelmessig, -
g. utstede dokumenter og føre journaler som er tilpasset fôrforetakets art og størrelse, for å vise at tiltakene som er skissert i bokstav a)–f), anvendes effektivt.
Kilde: Lovdata.no