Krav om internkontroll

Siden det kun er godkjent ett genmodifisert produkt i Norge til bruk kun i fiskefôr, må de aller fleste importører arbeide aktivt for å unngå genmodifisert materiale i produktene de importerer.

Publisert

Som virksomhet har dere ansvar for å risikovurdere alle varer dere ønsker å importere og å etablere nødvendige rutiner slik at norsk regelverk overholdes, også med hensyn til forekomst av ikke-godkjent genmodifisert materiale. Dette bør være en grunnleggende del av importørenes internkontrollsystem. Se internkontrollforskriften § 5 (lovdata.no)

Mat og fôr

Unntaket fra godkjenningskravene for genmodifisert mat og fôr for sporforurensninger krever at virksomheten kan dokumentere at en sporforurensning er utilsiktet eller teknisk uunngåelig. Dokumentasjonskravene er imidlertid ikke regelverksfestet verken i EU eller i Norge. Som virksomhet må dere derfor selv foreta en vurdering av hva som er rimelige og tilstrekkelige tiltak med hensyn til denne risikoen. Vi forventer at dere rutinemessig innhenter dokumentasjon på status for fravær av genmodifisert materiale ved innkjøp av produkter med risiko for innblanding av slikt materiale. Det betyr i praksis at innhenting av dokumentasjon på fravær av genmodifisert materiale skal være innebygd i internkontrollen deres, i forhåndsvurderingene før innkjøp eller import og med dokumentasjon som et forebyggende tiltak. (Se Importkontrollforskriften, § 9 (lovdata.no))  Rutinen bør være en del av grunnforutsetningene i virksomhetens HACCP-plan. (Se forordning (EU) 852/2004, art. 5 artikkel 5 og forordning (EU) 183/2005, art. 6)

En rutine for innhenting av dokumentasjon som nevnt ovenfor, kan avgrenses til råvarer og produkter av eller med arter der det finnes genmodifiserte varianter av samme art på verdensmarkedet.

Såvarer og annet planteformeringsmateriale

Virksomhetene skal ha et skriftlig dokumentert internkontrollsystem med blant annet en kartlegging av risiko og med tiltak for å redusere risikoen. (Se forskrift om såvarer § 27 (lovdata.no), forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere § 9 (lovdata.no) og forskrift om settepoteter § 16 (lovdata.no).)

Dette er særlig aktuelt med tanke på risiko for import av konvensjonell såvare forurenset med genmodifisert såvare eller ulovlig import av genmodifisert vare.

Det er ingen unntak fra godkjenningskravet for såvarer og annet planteformeringsmateriale med hensyn til sporforurensninger. En slik nulltoleranse gir ingen fleksibilitet, og selv den minste forurensning må unngås. I verste fall kan det bli store økonomiske og praktiske konsekvenser av at importert såvare forurenset med ikke-godkjent GMO blir omsatt og sådd ut på norske plantefelt.

Et vanlig tiltak for å redusere risiko for import av såvarer forurenset med GMO såvare, er dokumentasjon fra leverandør. Dokumentasjonen må være av tilstrekkelig kvalitet til å dokumentere at det aktuelle varepartiet er kontrollert fritt for GMO.

Regelverk

  1. Forordning (EU) 852/2004, art. 5
  2. Forordning (EU) 183/2005, art. 6

Forordning (EU) 852/2004, art. 5

Artikkel 5
Fareanalyse og kritiske styringspunkter
1. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal innføre, gjennomføre og opprettholde én eller flere permanente framgangsmåter som er basert på HACCP-prinsippene.
2. HACCP-prinsippene nevnt i nr. 1, består av følgende:
  1. a.
    identifisere alle farer som må forebygges, fjernes eller reduseres til et akseptabelt nivå,
  2. b.
    identifisere de kritiske styringspunktene på det trinnet eller de trinnene der styring er viktig for å forebygge eller fjerne en fare eller for å redusere den til et akseptabelt nivå,
  3. c.
    fastsette kritiske grenser for kritiske styringspunkter som skiller det som kan aksepteres, fra det som ikke kan aksepteres, for å forebygge, fjerne eller redusere identifiserte farer,
  4. d.
    fastsette og gjennomføre effektive framgangsmåter for overvåking av kritiske styringspunkter,
  5. e.
    fastsette korrigerende tiltak når overvåkningen viser at et kritisk styringspunkt ikke er under kontroll,
  6. f.
    fastsette framgangsmåter som skal utføres regelmessig, for å verifisere at tiltakene som er skissert i bokstav a)-e), fungerer effektivt,
    og
  7. g.
    innføre dokumenter og registrering som er tilpasset næringsmiddelforetakets art og størrelse, for å vise at tiltakene som er skissert i bokstav a)-f), anvendes effektivt.
Når det gjøres endringer i produktet, prosessen eller et av trinnene, skal driftsansvarlige for næringsmiddelforetak gjennomgå framgangsmåten på nytt og foreta nødvendige endringer i den.
3. Nr. 1 får anvendelse bare på driftsansvarlige for næringsmiddelforetak som utfører et ledd i produksjonen, bearbeidingen og distribusjonen av næringsmidler etter primærproduksjonen og de tilknyttede aktivitetene som er oppført i vedlegg I.
4. Driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal:
  1. a.
    godtgjøre overfor vedkommende myndigheter at de overholder nr. 1 på den måten som vedkommende myndighet krever, idet det tas hensyn til næringsmiddelforetakets art og størrelse,
  2. b.
    sikre at alle dokumenter som beskriver framgangsmåtene som er utarbeidet i samsvar med denne artikkel, til enhver tid er ajourført,
  3. c.
    oppbevare alle andre dokumenter og journaler i et hensiktsmessig tidsrom.
5. Nærmere regler for gjennomføringen av denne artikkel kan fastsettes etter framgangsmåten fastsatt i artikkel 14 nr. 2. Slike regler kan gjøre det lettere for visse driftsansvarlige for næringsmiddelforetak å gjen nomføre denne artikkel, særlig dersom det fastsettes at de framgangsmåtene som er oppført i retningslinjene for anvendelse av HACCP-prinsippene, skal benyttes for å overholde nr. 1. Reglene kan også inneholde en angivelse av hvor lenge driftsansvarlige for næringsmiddelforetak skal oppbevare dokumenter og journaler i samsvar med nr. 4 bokstav c).
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) 183/2005, art. 6

Artikkel 6
System for fareanalyse og kritiske styringspunkter (HACCP)
1. Driftsansvarlige for fôrforetak som utfører andre aktiviteter enn dem som er nevnt i artikkel 5 nr. 1, skal innføre, gjennomføre og opprettholde én eller flere permanente skriftlige framgangsmåter som er basert på HACCP-prinsippene.
2. Prinsippene nevnt i nr. 1, består av følgende:
  1. a.
    identifisere alle farer som må forebygges, fjernes eller reduseres til et akseptabelt nivå,
  2. b.
    identifisere de kritiske styringspunktene på det trinnet eller de trinnene der styring er viktig for å forebygge eller fjerne en fare eller redusere den til et akseptabelt nivå,
  3. c.
    fastsette kritiske grenser for kritiske styringspunkter som skiller det som kan aksepteres, fra det som ikke kan aksepteres, for å forebygge, fjerne eller redusere identifiserte farer,
  4. d.
    fastsette og gjennomføre effektive framgangsmåter for overvåkning av kritiske styringspunkter,
  5. e.
    fastsette korrigerende tiltak når overvåkningen viser at et kritisk styringspunkt ikke er under kontroll,
  6. f.
    fastsette framgangsmåter for å verifisere at tiltakene som er skissert i bokstav a)–e), er fullstendige og fungerer effektivt. Verifisering skal utføres regelmessig,
  7. g.
    utstede dokumenter og føre journaler som er tilpasset fôrforetakets art og størrelse, for å vise at tiltakene som er skissert i bokstav a)–f), anvendes effektivt.
3. Når det gjøres endringer i produktet, prosessen eller et av trinnene i produksjonen, foredlingen, lagringen og distribusjonen, skal driftsansvarlige for fôrforetak gjennomgå framgangsmåten på nytt og foreta de nødvendige endringer i den.
4. Som en del av systemet med framgangsmåter nevnt i nr. 1, kan driftsansvarlige for fôrforetak bruke retningslinjer for god praksis sammen med retningslinjene for anvendelse av HACCP-prinsippene, som er utarbeidet i samsvar med artikkel 20.
5. Tiltak for å lette gjennomføringen av denne artikkel, herunder også for små foretak, kan vedtas etter framgangsmåten nevnt i artikkel 31 nr. 2.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: