Krav om internkontroll
Siden det kun er godkjent ett genmodifisert produkt i Norge til bruk kun i fiskefôr, må de aller fleste importører arbeide aktivt for å unngå genmodifisert materiale i produktene de importerer.
Som virksomhet har dere ansvar for å risikovurdere alle varer dere ønsker å importere og å etablere nødvendige rutiner slik at norsk regelverk overholdes, også med hensyn til forekomst av ikke-godkjent genmodifisert materiale. Dette bør være en grunnleggende del av importørenes internkontrollsystem.
Mat og fôr
Unntaket fra godkjenningskravene for genmodifisert mat og fôr for sporforurensninger krever at virksomheten kan dokumentere at en sporforurensning er utilsiktet eller teknisk uunngåelig. Dokumentasjonskravene er imidlertid ikke regelverksfestet verken i EU eller i Norge. Som virksomhet må dere derfor selv foreta en vurdering av hva som er rimelige og tilstrekkelige tiltak med hensyn til denne risikoen. Dette forutsetter at dere rutinemessig og systematisk innhenter dokumentasjon på status for fravær av genmodifisert materiale ved innkjøp av produkter med risiko for innblanding av slikt materiale. Det betyr i praksis at innhenting av dokumentasjon på fravær av genmodifisert materiale skal være innebygd i internkontrollen deres, i forhåndsvurderingene før innkjøp eller import og med dokumentasjon som et forebyggende tiltak. Det bør henvises til rutinen som en grunnforutsetning i virksomhetens HACCP-plan.
Internkontrollen med system for innhenting av dokumentasjon som nevnt ovenfor, vil være tilstrekkelig når den avgrenses til råvarer og produkter av eller med arter der det finnes genmodifiserte varianter av samme art på verdensmarkedet.
Såvarer og annet planteformeringsmateriale
Virksomhetene skal ha et skriftlig dokumentert internkontrollsystem med blant annet en kartlegging av risiko og med tiltak for å redusere risikoen. Se forskrift om såvarer § 27, forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere § 9 og forskrift om settepoteter § 16.
Dette er særlig aktuelt med tanke på risiko for import av konvensjonell såvare forurenset med genmodifisert såvare eller ulovlig import av genmodifisert vare.
Det er ingen unntak fra godkjenningskravet for såvarer og annet planteformeringsmateriale med hensyn til sporforurensninger. En slik nulltoleranse gir ingen fleksibilitet, og selv den minste forurensning må unngås. I verste fall kan det bli store økonomiske og praktiske konsekvenser av at importert såvare forurenset med ikke-godkjent GMO blir omsatt og sådd ut på norske plantefelt.
Et vanlig tiltak for å redusere risiko for import av såvarer forurenset med GMO såvare, er dokumentasjon fra leverandør. Dokumentasjonen må være av tilstrekkelig kvalitet til å dokumentere at det aktuelle varepartiet er kontrollert fritt for GMO.
Regelverk
Forordning (EU) 852/2004, art. 5
Artikkel 5
Fareanalyse og kritiske styringspunkter
-
a. identifisere alle farer som må forebygges, fjernes eller reduseres til et akseptabelt nivå, -
b. identifisere de kritiske styringspunktene på det trinnet eller de trinnene der styring er viktig for å forebygge eller fjerne en fare eller for å redusere den til et akseptabelt nivå, -
c. fastsette kritiske grenser for kritiske styringspunkter som skiller det som kan aksepteres, fra det som ikke kan aksepteres, for å forebygge, fjerne eller redusere identifiserte farer, -
d. fastsette og gjennomføre effektive framgangsmåter for overvåking av kritiske styringspunkter, -
e. fastsette korrigerende tiltak når overvåkningen viser at et kritisk styringspunkt ikke er under kontroll, -
f. fastsette framgangsmåter som skal utføres regelmessig, for å verifisere at tiltakene som er skissert i bokstav a)-e), fungerer effektivt,
og -
g. innføre dokumenter og registrering som er tilpasset næringsmiddelforetakets art og størrelse, for å vise at tiltakene som er skissert i bokstav a)-f), anvendes effektivt.
-
a. godtgjøre overfor vedkommende myndigheter at de overholder nr. 1 på den måten som vedkommende myndighet krever, idet det tas hensyn til næringsmiddelforetakets art og størrelse, -
b. sikre at alle dokumenter som beskriver framgangsmåtene som er utarbeidet i samsvar med denne artikkel, til enhver tid er ajourført, -
c. oppbevare alle andre dokumenter og journaler i et hensiktsmessig tidsrom.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EU) 183/2005, art. 6
Artikkel 6
System for fareanalyse og kritiske styringspunkter (HACCP)
-
a. identifisere alle farer som må forebygges, fjernes eller reduseres til et akseptabelt nivå, -
b. identifisere de kritiske styringspunktene på det trinnet eller de trinnene der styring er viktig for å forebygge eller fjerne en fare eller redusere den til et akseptabelt nivå, -
c. fastsette kritiske grenser for kritiske styringspunkter som skiller det som kan aksepteres, fra det som ikke kan aksepteres, for å forebygge, fjerne eller redusere identifiserte farer, -
d. fastsette og gjennomføre effektive framgangsmåter for overvåkning av kritiske styringspunkter, -
e. fastsette korrigerende tiltak når overvåkningen viser at et kritisk styringspunkt ikke er under kontroll, -
f. fastsette framgangsmåter for å verifisere at tiltakene som er skissert i bokstav a)–e), er fullstendige og fungerer effektivt. Verifisering skal utføres regelmessig, -
g. utstede dokumenter og føre journaler som er tilpasset fôrforetakets art og størrelse, for å vise at tiltakene som er skissert i bokstav a)–f), anvendes effektivt.
Kilde: Lovdata.no
Importkontrollforskriften, § 9
§ 9. Virksomhetens egne kontrolltiltak
-
1. partiet følges av handelsdokument, veterinærsertifikat eller annen pålagt dokumentasjon -
2. det er samsvar mellom dokumentasjonen i nr. 1 og vedkommende vareparti og -
3. varene er forskriftsmessig stempelmerket.
Kilde: Lovdata.no
Internkontrollforskriften, § 5
§ 5. Internkontrollens innhold
-
1. oversikt over de krav i næringsmiddellovgivingen som gjelder for virksomheten, -
2. oversikt over hvordan virksomheten er organisert, -
3. rutiner virksomheten følger, for å sikre overholdelse av næringsmiddellovgivingens krav. Ansvar og myndighet for utførelse skal fastlegges, -
4. rutiner virksomheten følger dersom avvik oppstår og opplysninger om hvem som er ansvarlig, -
5. rutiner virksomheten følger for å hindre gjentakelse av avvik og opplysninger om hvem som er ansvarlig, -
6. registreringer virksomheten finner nødvendig å oppbevare og opplysning om hvor lenge de skal være tilgjengelig for tilsynsmyndigheten, -
7. rutine for hvordan virksomheten systematisk og regelmessig gjennomgår sin internkontroll, for å kontrollere at aktivitetene og resultatene av dem stemmer overens med det system virksomheten har fastlagt, og om det medfører oppfyllelse av næringsmiddellovgivingen, -
8. rutine for hvordan virksomheten sikrer seg at alle aktuelle og kun gjeldende rutiner blir benyttet, og -
9. rutiner for hvordan virksomheten sikrer at de ansatte har tilstrekkelig kompetanse til å overholde forskriftens krav.
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om såvarer, § 27
§ 27. Innholdet i internkontrollen
-
a. Ha oversikt over organisering og ansvarsforhold. -
b. Kartlegge risiko for overtredelse av såvareregelverket ut fra virksomhetens aktiviteter, og iverksette tiltak for å redusere risikoen. -
c. Ha rutiner for å avdekke, rette opp og hindre gjentakelse av overtredelser. -
d. Foreta systematisk gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt.
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om plantehelse, § 9
§ 9. Internkontroll
-
a. ha oversikt over organisering og ansvarsforhold -
b. ha nødvendig dokumentasjon vedrørende produksjon, omsetning, import og eksport -
c. kartlegge risiko for overtredelse av bestemmelsene i gjeldende regelverk ut fra virksomhetens aktiviteter og iverksette tiltak for å redusere risikoen -
d. ha rutiner for å avdekke, rette opp og hindre gjentakelser av overtredelser -
e. foreta systematisk gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt.
Kilde: Lovdata.no
Forskrift om settepoteter
§ 16. Innholdet i internkontrollen
-
a. ha oversikt over organisering og ansvarsforhold, -
b. kartlegge risiko for overtredelse av settepotetregelverket ut fra virksomhetens aktiviteter, og iverksette tiltak for å redusere risikoen, -
c. ha rutiner for å avdekke, rette opp og hindre gjentakelse av overtredelser og -
d. foreta systematisk gjennomgang av internkontrollen for å sikre at den fungerer som forutsatt.
Kilde: Lovdata.no