Produkter fremstilt ved hjelp av GMO

Mat- og fôrvarer som er fremstilt ved hjelp av genmodifiserte organismer er unntatt fra godkjenningskravet.

Publisert

Sluttproduktet kan ikke inneholde materiale fra det opprinnelige genmodifiserte materialet, som også omfatter genmodifiserte prosesshjelpemidler (tekniske hjelpestoffer) og produkter som er behandlet med genmodifiserte prosesshjelpemidler. 

Genmodifiserte mikroorganismer (GMM) brukes ofte som «produksjonsfabrikker» i ulike fermenteringsreaksjoner. Det settes inn et gen som for eksempel koder for et bestemt protein i en GMM som oppformeres innesluttet i en tank eller liknende, og det rene, utrensede produktet regnes ikke som genmodifisert (GM) verken i EU eller i Norge. Produktet er fremstilt ved hjelp av en genmodifisert mikroorganisme, og mikroorganismen skal betraktes som et teknisk hjelpestoff som ikke er omfattet av godkjenningskravet. Det forutsettes her at fremstilt produkt er helt fritt for rester av GMM-en.

Eksempler på tilsetningsstoffer fremstilt ved hjelp av GMM er vitamin A, B2 (riboflavin) og B12 (kobalamin), vitamin C (askorbinsyre) og D, samt sitronsyre, fortykningsmidlet xanthangummi og enzymer til produksjon av ost (kymosin). Restene av biomassen kan inneholde en del proteiner som i visse tilfeller kan brukes til for eksempel fôr. Men biomassen er genmodifisert og kan ikke omsettes uten godkjenning. Det er dessuten nulltoleranse for sporforurensninger av slik biomasse, da ingen slike GMO-er er godkjent i EU til bruk som mat og fôr.

Animalske produkter produsert fra dyr fôret med genmodifisert fôr (kjøtt- og fiskeprodukter, melk, egg), eller konvensjonelle mikroorganismer dyrket på GM-substrat, er ikke genmodifiserte. «Man blir ikke genmodifisert av å spise genmodifisert fôr.» Det er derfor ingen merkeplikt for slike produkter.

Siden er en del av denne veiledningen: