Strengere krav til internkontroll i animaliebiproduktforskriften

Hvis virksomheten skal godkjennes etter animaliebiproduktforskriften, er det krav om internkontroll (egenkontroll) basert på fareanalyse og kritiske kontrollpunkter (HACCP).

Publisert

HACCP har til hensikt å sikre at alle helsefarer som utgjør en risiko for mattryggheten, er kjent, forebygget, eliminert eller redusert til et akseptabelt nivå ved hjelp av prosess eller prosesstrinn i virksomheten. Ofte viser det seg at farene allerede er godt tatt hånd om gjennom å følge de grunnleggende kravene til anlegg og drift (grunnforutsetninger). Likevel må du identifisere mulige svake punkter og vurdere om du må iverksette tiltak for å kontrollere disse.

Kravet til internkontroll står i forordning 1069/2009 artikkel 29 nr. 1. Innholdet i HACCP består av syv punkter, og står i forordning 1069/2009 artikkel 29 nr. 2.

Regelverk

Animaliebiproduktforskriften

Artikkel 29
Fareanalyse og kritiske kontrollpunkter
1. Driftsansvarlige som utfører en av følgende virksomheter skal innføre, gjennomføre og opprettholde en eller flere permanente skriftlige framgangsmåter på grunnlag av prinsippene for fareanalyse og kritiske kontrollpunkter (HACCP) for følgende:
  1. a.
    bearbeiding av animalske biprodukter,
  2. b.
    omdanning av animalske biprodukter til biogass og kompost,
  3. c.
    håndtering og lagring av flere enn én kategori av animalske biprodukter eller avledede produkter i samme virksomhet eller anlegg,
  4. d.
    framstilling av fôr til kjæledyr.
2. Driftsansvarlige som angitt i nr. 1 skal særlig
  1. a.
    identifisere alle farer som må hindres, fjernes eller reduseres til et akseptabelt nivå,
  2. b.
    identifisere de kritiske kontrollpunktene på det eller de trinn der kontroll er viktig for å hindre eller fjerne en fare eller redusere den til et akseptabelt nivå,
  3. c.
    fastsette kritiske grenser for kritiske kontrollpunkter som skiller det som kan aksepteres, fra det som ikke kan aksepteres, for å hindre, fjerne eller redusere identifiserte farer,
  4. d.
    fastsette og gjennomføre effektive framgangsmåter for overvåking av kritiske kontrollpunkter,
  5. e.
    fastsette korrigerende tiltak når overvåkingen viser at et kritisk kontrollpunkt ikke er under kontroll,
  6. f.
    innføre framgangsmåter for å verifisere at tiltakene som beskrives i bokstav a)–e), er fullstendige og fungerer effektivt. Verifisering skal utføres regelmessig,
  7. g.
    innføre dokumenter og registrering som er tilpasset foretakets art og størrelse, for å vise at tiltakene som beskrives i bokstav a)–f), anvendes effektivt.
3. Når det gjøres endringer i produktet, prosessen eller et av trinnene i produksjonen, bearbeidingen, lagringen og distribusjonen, skal driftsansvarlige gjennomgå framgangsmåtene på nytt og foreta de nødvendige endringer.
4. Tiltak for å lette gjennomføringen av denne artikkel kan vedtas etter framgangsmåten med forskriftskomité nevnt i artikkel 52 nr. 3.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no