Marint fiskeslam skal ha løyve for å brukast i gjødselvarer

Fiskeslam frå ferskvassoppdrett er tillate som råvare i gjødselvarer. Med ferskvatn meiner vi vatn med opptil 0,5 promille saltinnhald. Det er ikkje tillate å bruke fiskeslam frå saltvassoppdrett, men ein kan søkje Mattilsynet om løyve.

Publisert

For å få løyve skal ikkje råvarene utgjere fare for helse og miljø. Det er òg krav om at råvara skal ha ein dokumenterbar nytteverdi for produktet eller produksjonsprosessen det skal brukast i. Dersom ei verksemd blandar slam frå ferskvatn og sjøvatn, kan dei ikkje bruke dette utan løyve frå Mattilsynet. Oppdrett i brakkvatn vil truleg liggje over grensa for saltinnhald og vil derfor trenge løyve for å nyttast som råvare.

Les meir om tillatne råvarer og godkjenningsordning for nye råvarer i kapittel 4 Råvarer og tilsetningsstoffer i Veileder til gjødselvareforskriften

Sjå søknadsskjema for nye råvarer Søknad nye gjødselvareråvarer

Definisjon av ferskvatn og sjøvatn:

e. Ferskvann: vann med inntil 0,5 promille saltinnhold.

k.  Sjøvann: vann med minst 0,5 promille saltinnhold.

Kjelde: Tillatelse til akvakultur av andre arter enn laks, ørret og regnbueørret (andre arter-forskriften) § 3 bokstav e og k

Regelverk

Gjødselvareforskriften §§ 15 og 16 og vedlegg 1, gruppe 3a

§ 15. Råvarer til bruk i gjødselvarer

Bare de råvarene som er angitt i vedlegg 1 kan brukes ved produksjon av gjødselvarer. Til produksjon av biokull og aske kan det bare brukes råvarer i gruppe 1 i vedlegg 1. Mattilsynet kan etter søknad gi tillatelse til bruk av andre råvarer.
Tillatelse til bruk av andre råvarer enn de som følger av første ledd kan bare gis dersom råvaren har en dokumenterbar nyttevirkning for produktet eller produksjonsprosessen den skal brukes i, og ikke medfører fare for helse eller miljø. Det kan stilles vilkår for tillatelsen. Tillatelsen kan trekkes tilbake dersom det foreligger nye opplysninger, endringer i kunnskapsgrunnlaget eller andre forhold som tilsier at vilkårene for tillatelsen ikke lenger er oppfylt.
Råvarene det gis tillatelse til etter andre ledd skal ikke forutsette bestemte bruksbetingelser for det ferdige produktet for at bruken skal vurderes som akseptabel for helse og miljø. Det skal heller ikke være nødvendig å sette mengdebegrensning på andelen av råvaren i det ferdige produkt for at bruken skal være akseptabel for helse og miljø.
Mattilsynet kan fastsette endringer i vedlegg 1.

§ 16. Søknader om tillatelse til bruk av råvarer

Søknader om tillatelse til bruk av råvarer skal leveres på den måten Mattilsynet bestemmer og skal minst inneholde følgende opplysninger:
  1. a.
    opplysninger om søkeren med kontaktinformasjon
  2. b.
    opplysninger om produsenten av råvaren
  3. c.
    opplysninger om tiltenkt bruk av råvaren
  4. d.
    dokumentasjon av råvarens nytteverdi og en risikovurdering av råvaren
  5. e.
    relevante analyseresultater.

Gruppe 3: Animalsk opphav

Råvarekategori Beskrivelse Unntak
3a. Fiskeslam fra ferskvannsoppdrett Se definisjon. Slam fra saltvannsoppdrett følger § 15 andre ledd.
3b. Animalske biprodukter som er omfattet av animaliebiproduktforskriften Som beskrevet i animaliebiproduktforskriften. Renserester fra fiskeoljeproduksjon følger § 15 andre ledd.
3c. Spillvannslam fra anlegg som håndterer
animalske biprodukter
Som beskrevet i forskrift 14. september 2016 nr. 1064 om animalske biprodukter som ikke er beregnet på konsum § 2 jf. forordning (EU) nr. 142/2011 vedlegg IV kapittel I avsnitt 2.
De faste partiklene i spillvannet
skal ikke overstige 6 mm.
Se heile forskrifta (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Sida er ein del av denne rettleiinga: