Gjensidig godkjenning av produkter fra andre EØS-land

Gjødselvarer som omsettes i samsvar med nasjonalt regelverk i et annet EØS-land, kan benytte seg av prinsippet om gjensidig godkjenning ved omsetning i Norge. 

Publisert

Les om gjensidig godkjenning (regjeringen.no)

Vær likevel klar over at plantehelse ikke er en del av EØS-avtalen, og at man derfor ikke kan benytte gjensidig godkjenning på dette området.

Gjødselvarer som benytter seg av gjensidig godkjenning, må registreres hos Mattilsynet på samme måte som andre produkter.  En forutsetning for å benytte gjensidig godkjenning når man markedsfører gjødselvarer i Norge, er at produktet er produsert etter krav som gir samme beskyttelse for helse og miljø som norsk regelverk. Mattilsynet har ikke en uttømmende oversikt over hva vi anser som tilstrekkelig for å beskytte helse og miljø, men vurderer at:

  • Tungmetallinnhold i organiske gjødselvarer bør være under grenseverdi i forskrift om organisk gjødsel eller forordning (EC) 2019/1009. Det norske regelverket har bruksbegrensninger som bestemmes av tungmetallinnhold i produktene. Vi anbefaler derfor at produktene merkes med tungmetallinnhold eller kvalitetsklasse angitt i forskrift om organisk gjødsel (§ 10, punkt 1). Dersom den som bruker produktet ikke får informasjon om tungmetallinnhold, må denne gå ut fra at produktet ligger i kvalitetsklassen med høyest tungmetallinnhold.
  • Kadmiuminnhold i fosforholdig mineralgjødsel skal være under 100 mg/kg fosfor.
  • Organiske gjødselvarer som ikke er omfattet av animaliebiproduktregelverket, skal ikke kunne overføre sykdomssmitte til mennesker, dyr eller planter. Produktene skal ikke inneholde salmonellabakterier eller infektive parasittegg. Innhold av termotolerante koliforme bakterier (TKB), eller eventuelt andre indikatororganismer, skal være lavt. I norsk regelverk er kravet at TKB er under 2500 per g tørrstoff.
  • Vi anbefaler å merke næringsinnhold på elementform (ikke oksidform), da norske brukere er vant til å få oppgitt informasjon på denne formen.
  • Merking skal være på norsk. Svensk og dansk kan benyttes dersom ord som ikke er like på disse språkene oversettes.
  • For profesjonelle brukere bør fosforinnholdet merkes slik det er angitt i norsk regelverk. Dette for å sikre riktig dosering.
  • Merkingen må oppgi kontaktinformasjon, enten til norsk virksomhet som er ansvarlig for markedsføring i Norge eller til virksomhet som er ansvarlig i det EØS-landet som produktet følger regelverket til.

Regelverk

OPPHEVET Forskrift om organisk gjødsel