Import av gjødselvarer

Få informasjon du trenger før du starter med import av gjødselvarer til Norge. Få oversikten over relevante regelverk, og se hvor du kan få mer informasjon. 

Faglig oppdatert

Innhold på denne siden

  1. Registrere gjødselvarevirksomhet
  2. Plantesunnhetssertifikat for organiske gjødselvarer
  3. Gjødselvarer som er animaliebiprodukter
  4. Nasjonalt regelverk for gjødselvarer
  5. Gjensidig godkjenning av produkter fra andre EØS-land
  6. EU-gjødselvarer
  7. Gjødselvarer med effekt som plantevernmidler
  8. Andre regelverk kan også gjelde

Registrere gjødselvarevirksomhet

Virksomheter som skal produsere, omsette, importere eller på annen måte motta eller behandle råvarer og gjødselvarer skal registrere sine aktiviteter hos Mattilsynet før oppstart.

Mer informasjon om registrering og veiledning finnes på registrere gjødselvarevirksomhet.

Regelverk

  1. Gjødselvareforskriften
  2. EU-gjødselvareforskriften
  3. Forskrift om handel med gjødsel og kalkingsmidler mv.

Gjødselvareforskriften

Forskrift om produksjon, omsetning og import av gjødselvarer av organisk opphav og visse uorganiske gjødselvarer (gjødselvareforskriften) (FOR-2025-01-29-116)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om handel med gjødsel og kalkingsmidler mv.

Forskrift om handel med gjødsel og kalkingsmidler mv (FOR-2003-07-04-1063)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


Plantesunnhetssertifikat for organiske gjødselvarer

De fleste organiske gjødselvarer skal følges av plantesunnhetssertifikat når de importeres til i Norge. Dette gjelder også EU-gjødselvarer.

Plantesunnhetssertifikater utveksles nå i mange tilfeller digitalt. Les mer om digitale plantesunnhetssertifikater

I forskrift om plantehelse (vedlegg 5A, punkt 9) finner du oversikt over gjødselvarer som skal følges av plantesunnhetssertifikat. Du ser vedlegget under "Regelverk".

Skal du importere gjødselvarer som skal følges av plantesunnhetssertifikat, må du først registrere deg som importør av planter og plantemateriale m.m. I tillegg skal hver importsending meldes til Mattilsynet. Melding om import skal sendes til Mattilsynet før varen ankommer stedet hvor dere gjennomfører mottakskontrollen.

Dersom det følger med et elektronisk plantesunnhetssertifikat med sendingen i stedet for et papirsertifikat, må du i tillegg registrere deg som importør i Digiplant for å kunne hente dine elektroniske sertifikater.

Når varen er ankommet Norge, skal dere gjennomføre en mottakskontroll. Dette innebærer å kontrollere om plantesunnhetssertifikatet er korrekt utfylt; at innholdet i sertifikatet stemmer med sendingens innhold. Det skal ikke være synlige rester etter jord, ugras eller skadedyr i varepartiet.

Videre skal dere kontrollere at treemballasje, som varene er lastet på, har gyldige ISPM 15-merker. Dersom mottakskontrollen ikke avdekker mangler, kan gjødselvarene brukes eller omsettes straks. Ta kontakt med Mattilsynet dersom dere finner feil ved sendingen under mottakskontrollen.  

Det er forbudt å importere jord og organiske dyrkingsmedium, unntatt ublandet torv, fra ikke-europeiske land jf. Forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere Vedlegg 3 punkt 10.

Import av ren kokosfiber som skal brukes til å produsere dyrkingsmedium eller jorddekkingsmiderl i Norge kan importere fra land utenfor Europa uten plantesunnhetssertifikat.

Import av planter og plantemateriale med mer

Import av planter og plantemateriale med mer

Dette skjemaet brukes for å melde inn sertifikatpliktige importsendinger av planter og plantemateriale med mer. Meldingen skal gis før importsendingen ankommer mottaksstedet.

Meldeplikten er regulert i Forskrift om planter og tiltak mot planteskadegjørere (lovdata.no) § 23.

Noen sertifikatpliktige varer er unntatt fra meldeplikten i § 23. Dette gjelder blant annet sendinger med snitt og frisk frukt, bær og grønnsaker.

For å få tilgang til meldeskjemaet må din virksomhet være registrert som importør hos Mattilsynet. Det gjør du i skjemaet Ny importør av planter og plantemateriale m.m.

Når en importsending er ankommet og mottakskontrollert, skal dette meldes til Mattilsynet i henhold til § 23d. I Mattilsynets skjematjenesten under menyen "Skjema" og "Mine påbegynte skjema" finner du en ny oppgave for å melde importsendingen ankommet og mottakskontrollert.

Unntaket fra dette er importsendinger med jord og gjødselvarer, for disse sendingene skal det ikke meldes fra til Mattilsynet etter at mottakskontroll er gjennomført.

For mer informasjon:

Brukerveiledning for innmelding av import av planter i skjematjenesten (PDF)

Mattilsynets skjematjeneste

Regelverk

Forskrift om plantehelse

Vedlegg 3. Planter og andre smittebærende emner som det er forbudt å importere dersom de har sin opprinnelse i nevnte områder
Nr. Planteslag Planter, plantedeler og andre smittebærende emner Opprinnelsesområde
1.1 Coniferales (bartrær) Planter og plantedeler (unntatt frø og frukt), tre med bark (unntatt treemballasje i henhold til ISPM 15 som er i bruk eller har vært i bruk og som oppfyller krav fastsatt i vedlegg 4A punkt 1.2) og flis av tømmer med bark, isolert bark og treavfall. Ikke-europeiske land og Portugal
1.2 Coniferales (bartrær) All flis Canada, Kina, Japan, Korea, Mexico, Portugal, Taiwan og USA
2 Castanea Mill. (kastanje) Quercus L. (eik) Planter og plantedeler (unntatt frø og frukt), isolert bark (unntatt bark av Quercus suber L.) og treavfall Ikke-europeiske land
3 Populus L. (poppel) Planter og plantedeler (unntatt frø og frukt), isolert bark og treavfall Land på det amerikanske kontinent
4 Prunus L. (prunus) Planter og plantedeler, unntatt frø og frukt Ikke-europeiske land
5 Ulmus L. (alm) Planter og formeringsmateriale Nord-Amerika
6.1 Amelanchier Medik. (søtmispel),
Aronia Medik. (surbær),
Choenomeles Lindl. (eldkvede),
Cotoneaster Medik. (mispel),
Crataegus L. (hagtorn),
X Crataemespilus E.G. Camus,
Cydonia Mill. (kvede), unntatt C. oblonga Mill. når den er brukt eller skal brukes som grunnstamme for Pyrus communis L. (spisepære),
Eriobotrya Lindl.,
Malus Mill. (eple), unntatt produksjonstrær av M. domestica Borkh. (spiseeple), og andre arter av Malus Mill (eple) når de er brukt eller skal brukes som grunnstamme for M. domestica Borkh. (spiseeple),
Mespilus L. (ekte mispel),
Photinia Lindl.,
Pyracantha M.J.Roem. (ildtorn),
Pyrus L. (pære), unntatt produksjonstrær av P. communis L. (spisepære), og andre arter av Pyrus L. (pære) når de er brukt eller skal brukes som grunnstamme for P. communis L. (spisepære)
Sorbus L. (rogn, asal),
Stranvaesia Lindl. (stranvaesia).
Planter og plantedeler, unntatt frukt og frø, men inkludert levende pollen for pollinering Land hvor Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al. (pærebrann) forekommer
6.2 Cotoneaster bullatus Bois (bulkemispel) Cotoneaster salicifolius Franch. (pilemsipel) Cotoneaster-Watereri-hybrider Planter og formeringsmateriale Alle land
7 Fragaria L. (jordbær) Planter og formeringsmateriale (unntatt frø) Ikke-europeiske land
8 Solanum tuberosum L. (potet) og andre arter av Solanum L. (søtvier), som danner utløpere eller knoller Planter og formeringsmateriale(unntatt frø) Alle land
9 Solanaceae (søtvierfamilien), alle arter unntatt de som er nevnt i 8 Planter og formeringsmateriale (unntatt frø) Ikke-europeiske land (unntatt Middelhavsland)
10 Jord og organisk dyrkingsmedium, unntatt ublandet torv Ikke-europeiske land
11 Betula L. (bjørk) Planter og plantedeler (unntatt frø) og flis, spon og treavfall som helt eller delvis stammer fra Betula L. (bjørk) Canada, USA
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


Gjødselvarer som er animaliebiprodukter


Nasjonalt regelverk for gjødselvarer

Norge har nasjonale regelverk for gjødselvarer som omsettes på det norske markedet, disse har bl.a. bestemmelser om kvalitet, merking, internkontroll, markedsføring og bruk.

  • Forskrift om  produksjon, omsetning og import av gjødselvarer av organisk opphav og visse uorganiske gjødselvarer (gjødselvareforskriften) sikrer kvalitet på gjødselvarene og ivareta miljøhensyn samtidig som den tilrettelegger for sirkulær bruk av råvarer.
  • Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv. (gjødselbrukforskriften) legger til rette for at gjødselvarer kan lagres og brukes, samtidig som forurensningsmessige, helsemessige og hygieniske ulemper forebygges. 
  • Forskrift om handel med gjødsel og kalkingmidler mv sikrer kvaliteten på og forsvarlig bruk av mineralgjødsel, kalkingsmidler og andre mineralske produkter som brukes som gjødsel. 

Regelverk

  1. Forskr om handel med gjødsel og kalkingsmidler
  2. Gjødselvareforskriften
  3. Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv.

Forskr om handel med gjødsel og kalkingsmidler

Forskrift om handel med gjødsel og kalkingsmidler mv (FOR-2003-07-04-1063)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Gjødselvareforskriften

Forskrift om produksjon, omsetning og import av gjødselvarer av organisk opphav og visse uorganiske gjødselvarer (gjødselvareforskriften) (FOR-2025-01-29-116)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv.

Forskrift om lagring og bruk av gjødsel mv (FOR-2025-01-29-115)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


Gjensidig godkjenning av produkter fra andre EØS-land

Gjødselvarer som omsettes i samsvar med nasjonalt regelverk i et annet EØS-land, kan benytte seg av prinsippet om gjensidig godkjenning ved omsetning i Norge. 

Les om gjensidig godkjenning (regjeringen.no)

Vær likevel klar over at plantehelse og fremmede arter ikke er en del av EØS-avtalen, og at man derfor ikke kan benytte gjensidig godkjenning på disse områdene.

Virksomheter som importerer, produserer eller omsetter gjødselvarer som benytter seg av gjensidig godkjenning, må registreres hos Mattilsynet på samme måte som andre virksomheter.

En forutsetning for å benytte gjensidig godkjenning når man markedsfører gjødselvarer i Norge, er at produktet er produsert etter krav som gir samme beskyttelse for helse og miljø som norsk regelverk. Mattilsynet har ikke en uttømmende oversikt over hva vi anser som tilstrekkelig for å beskytte helse og miljø, men vurderer at:

  • Tungmetallinnhold i organiske gjødselvarer bør være under grenseverdi i forskrift om EU-gjødselvarer (EC) 2019/1009. Det norske regelverket har bruksbegrensninger som bestemmes av tungmetallinnhold i produktene. Vi anbefaler derfor at produktene merkes med tungmetallinnhold eller tungmetallklasse angitt i gjødselvareforskriften (§ 21, -30). Dersom den som bruker produktet ikke får informasjon om tungmetallinnhold, må denne gå ut fra at produktet ligger i tungemetallklassen med høyest tungmetallinnhold.
  • Kadmiuminnhold i fosforholdig mineralgjødsel skal være under 100 mg/kg fosfor.
  • Organiske gjødselvarer som ikke er omfattet av animaliebiproduktregelverket, skal ikke kunne overføre sykdomssmitte til mennesker, dyr eller planter. Produktene skal ikke inneholde salmonellabakterier, innholdet av Escherichia coli (E.coli) skal være mindre enn 1000 koloniformende enheter per gram våtvekt og det skal være mindre enn to spiredyktige frø eller andre plantedeler som kan gi opphav til nye planter pr. liter ferdig vare.
  • Vi anbefaler å merke næringsinnhold på elementform (ikke oksidform), da norske brukere er vant til å få oppgitt informasjon på denne formen.
  • Merking skal være på norsk. Svensk og dansk kan benyttes dersom ord som ikke er like på disse språkene oversettes til norsk.
  • For profesjonelle brukere bør fosforinnholdet ha med merking av tilgjengelighet slik det er angitt i gjødselvareforskriften . Dette for å sikre riktig dosering.
  • Merkingen må oppgi kontaktinformasjon, enten til norsk virksomhet som er ansvarlig for markedsføring i Norge eller til virksomhet som er ansvarlig i det EØS-landet som produktet følger regelverket til.

 

Regelverk

  1. Gjødselvareforskriften
  2. EU-gjødselvareforskriften

Gjødselvareforskriften

Forskrift om produksjon, omsetning og import av gjødselvarer av organisk opphav og visse uorganiske gjødselvarer (gjødselvareforskriften) (FOR-2025-01-29-116)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


EU-gjødselvarer

Både organiske og uorganiske gjødselvarer kan omsettes som EU-gjødselvarer, dersom de oppfyller kravene i EU-gjødselvareforskriften.

Det å omsette en gjødselvare som EU-gjødselvare kan gi lettere tilgang til EØS-markedet. Importerer du gjødselvarer av organisk opphav som EU-gjødselvarer bør du forsikre deg om at det er gjennomført en tredjepartskontroll av et notifisert organ (europa.eu) der dette er påkrevd.

For EU-gjødselvarer som omsettes i Norge må

  • innholdet av kadmium i fosforholdig mineralgjødsel og organiskmineralsk gjødsel være under 100 mg Cd/kg fosfor.
  • merkingen være på norsk.
  • næringsstoffer fortrinnsvis oppgis på elementform.

Det anbefales å merke produktene av organisk opphav med tungmetallinnhold for å gjøre det lettere for brukerne å følge bestemmelsene i § 31 og § 32 i gjødselvareforskriften.

Regelverk


Gjødselvarer med effekt som plantevernmidler

Gjødselvarer som inneholder bestemte aktive stoffer, trenger godkjenning som plantevernmiddel.

Gjødselvarer som inneholder aktive stoffer i listen i forordning (EU) 540/2011 (EURLEX) vil vanligvis være plantevernmidler og trenger derfor godkjenning som plantevernmiddel.

Dersom man omsetter et aktivt stoff som gjødselvare eller som ingrediens i en gjødselvare uten å godkjenne produktet som plantevernmiddel, må man være forberedt på å kunne dokumentere at det aktive stoffet ikke har plantevernmiddeleffekt ved anbefalt dosering av produktet.

Gjødselvarer kan ikke markedsføres med direkte eller forebyggende effekter mot planteskadegjørere uten at de er godkjent som plantevernmidler.

Les mer om plantevernmiddelregelverket

Regelverk

Forordning (EU) 540/2011

Forordning (EU) nr. 540/2011 (ikke konsolidert)
Endret ved forskrifter 23 juli 2015 nr. 915, 28 sep 2015 nr. 1130, 4 nov 2015 nr. 1280, 14 des 2015 nr. 1632, 13 april 2016 nr. 371, 2 mai 2016 nr. 459, 12 juli 2016 nr. 927, 29 sep 2016 nr. 1162, 6 des 2016 nr. 1452, 14 feb 2017 nr. 184, 20 mars 2017 nr. 350, 10 juli 2017 nr. 1172, 25 sep 2017 nr. 1493, 30 okt 2017 nr. 1685, 18 des 2017 nr. 2231, 12 feb 2018 nr. 193, 26 mars 2018 nr. 522, 30 april 2018 nr. 666, 1 juni 2018 nr. 801, 6 aug 2018 nr. 1221, 24 sep 2018 nr. 1461, 11 feb 2019 nr. 79, 12 feb 2019 nr. 84, 1 april 2019 nr. 428, 9 mai 2019 nr. 590, 14 juni 2019 nr. 746, 30 sep 2019 nr. 1285, 16 des 2019 nr. 1804, 23 mars 2020 nr. 421, 15 juni 2020 nr. 1199, 28 sep 2020 nr. 1916, 8 feb 2021 nr. 349, 22 mars 2021 nr. 827, 26 april 2021 nr. 1294, 12 juli 2021 nr. 2411, 27 sep 2021 nr. 2869, 1 nov 2021 nr. 3119, 15 des 2021 nr. 3652, 22 mars 2022 nr. 444, 2 mai 2022 nr. 751, 4 juli 2022 nr. 1302, 12 des 2022 nr. 2159, 6 feb 2023 nr. 155, 2 mai 2023 nr. 646, 14 juni 2023 nr. 859, 25 sep 2023 nr. 1498, 30 okt 2023 nr. 1725, 11 des 2023 nr. 1994, 5 feb 2024 nr. 173, 18 mars 2024 nr. 461, 13 juni 2024 nr. 976, 8 juli 2024 nr. 1621, 24 sep 2024 nr. 2236, 9 des 2024 nr. 2997, 19 des 2024 nr. 3385, 10 feb 2025 nr. 168, 17 mars 2025 nr. 462, 9 mai 2025 nr. 773.
Nedenfor gjengis til informasjon norsk uoffisiell oversettelse av forordning (EU) nr. 540/2011. Dette er grunnrettsakten. Grunnrettsakten er endret ved forordning (EU) nr. 541/2011, forordning (EU) nr. 542/2011, forordning (EU) nr. 702/2011, forordning (EU) nr. 703/2011, forordning (EU) nr. 704/2011, forordning (EU) nr. 705/2011, forordning (EU) nr. 706/2011, forordning (EU) nr. 736/2011, forordning (EU) nr. 740/2011, forordning (EU) nr. 786/2011, forordning (EU) nr. 787/2011, forordning (EU) nr. 788/2011, forordning (EU) nr. 797/2011, forordning (EU) nr. 798/2011, forordning (EU) nr. 800/2011, forordning (EU) nr. 806/2011, forordning (EU) nr. 807/2011, forordning (EU) nr. 810/2011, forordning (EU) nr. 820/2011, forordning (EU) nr. 974/2011, forordning (EU) nr. 993/2011, forordning (EU) nr. 1022/2011, forordning (EU) nr. 1100/2011, forordning (EU) nr. 1134/2011, forordning (EU) nr. 1143/2011, forordning (EU) nr. 87/2012, forordning (EU) nr. 127/2012, forordning (EU) nr. 287/2012, forordning (EU) nr. 359/2012, forordning (EU) nr. 369/2012, forordning (EU) nr. 571/2012, forordning (EU) nr. 582/2012, forordning (EU) nr. 589/2012, forordning (EU) nr. 595/2012, forordning (EU) nr. 597/2012, forordning (EU) nr. 608/2012, forordning (EU) nr. 637/2012, forordning (EU) nr. 735/2012, forordning (EU) nr. 746/2012, forordning (EU) nr. 1037/2012, forordning (EU) nr. 1043/2012, forordning (EU) nr. 1197/2012, forordning (EU) nr. 1237/2012, forordning (EU) nr. 1238/2012, forordning (EU) nr. 17/2013, forordning (EU) nr. 22/2013, forordning (EU) nr. 175/2013, forordning (EU) nr. 187/2013, forordning (EU) nr. 188/2013, forordning (EU) nr. 190/2013, forordning (EU) nr. 200/2013, forordning (EU) nr. 201/2013, forordning (EU) nr. 350/2013, forordning (EU) nr. 355/2013, forordning (EU) nr. 356/2013, forordning (EU) nr. 365/2013, forordning (EU) nr. 366/2013, forordning (EU) nr. 367/2013, forordning (EU) nr. 368/2013, forordning (EU) nr. 369/2013, forordning (EU) nr. 373/2013, forordning (EU) nr. 375/2013, forordning (EU) nr. 378/2013, forordning (EU) nr. 485/2013, forordning (EU) nr. 532/2013, forordning (EU) nr. 533/2013, forordning (EU) nr. 546/2013, forordning (EU) nr. 568/2013, forordning (EU) nr. 570/2013, forordning (EU) nr. 762/2013, forordning (EU) nr. 767/2013, forordning (EU) nr. 781/2013, forordning (EU) nr. 790/2013, forordning (EU) nr. 798/2013, forordning (EU) nr. 802/2013, forordning (EU) nr. 826/2013, forordning (EU) nr. 827/2013, forordning (EU) nr. 828/2013, forordning (EU) nr. 829/2013, forordning (EU) nr. 832/2013, forordning (EU) nr. 833/2013, forordning (EU) nr. 1031/2013, forordning (EU) nr. 1089/2013, forordning (EU) nr. 1124/2013, forordning (EU) nr. 1136/2013, forordning (EU) nr. 1150/2013, forordning (EU) nr. 1165/2013, forordning (EU) nr. 1166/2013, forordning (EU) nr. 1175/2013, forordning (EU) nr. 1176/2013, forordning (EU) nr. 1177/2013, forordning (EU) nr. 1178/2013, forordning (EU) nr. 1187/2013, forordning (EU) nr. 1192/2013, forordning (EU) nr. 1195/2013, forordning (EU) nr. 1199/2013, forordning (EU) nr. 85/2014, forordning (EU) nr. 140/2014, forordning (EU) nr. 141/2014, forordning (EU) nr. 143/2014, forordning (EU) nr. 144/2014, forordning (EU) nr. 145/2014, forordning (EU) nr. 149/2014, forordning (EU) nr. 151/2014, forordning (EU) nr. 154/2014, forordning (EU) nr. 187/2014, forordning (EU) nr. 192/2014, forordning (EU) nr. 193/2014, forordning (EU) nr. 462/2014, forordning (EU) nr. 485/2014, forordning (EU) nr. 486/2014, forordning (EU) nr. 487/2014, forordning (EU) nr. 496/2014, forordning (EU) nr. 504/2014, forordning (EU) nr. 563/2014, forordning (EU) nr. 571/2014, forordning (EU) nr. 629/2014, forordning (EU) nr. 632/2014, forordning (EU) nr. 678/2014, forordning (EU) nr. 878/2014, forordning (EU) nr. 880/2014, forordning (EU) nr. 890/2014, forordning (EU) nr. 891/2014, forordning (EU) nr. 916/2014, forordning (EU) nr. 917/2014, forordning (EU) nr. 918/2014, forordning (EU) nr. 921/2014, forordning (EU) nr. 922/2014), forordning (EU) nr. 1316/2014, forordning (EU) nr. 1330/2014, forordning (EU) nr. 1334/2014, forordning (EU) 2015/51, forordning (EU) 2015/58, forordning (EU) 2015/232, forordning (EU) 2015/306, forordning (EU) 2015/307, forordning (EU) 2015/308, forordning (EU) 2015/404, forordning (EU) 2015/415, forordning (EU) 2015/418, forordning (EU) 2015/543, forordning (EU) 2015/553, forordning (EU) 2015/762, forordning (EU) 2015/1106, forordning (EU) 2015/1107, forordning (EU) 2015/1108, forordning (EU) 2015/1115, forordning (EU) 2015/1116, forordning (EU) 2015/1154, forordning (EU) 2015/1165, forordning (EU) 2015/1166, forordning (EU) 2015/1176, forordning (EU) 2015/1192, forordning (EU) 2015/1201, forordning (EU) 2015/1295, forordning (EU) 2015/1392, forordning (EU) 2015/1396, forordning (EU) 2015/1397, forordning (EU) 2015/2069, forordning (EU) 2015/2085, forordning (EU) 2015/2233, forordning (EU) 2015/1885, forordning (EU) 2015/2033, forordning (EU) 2015/2047, forordning (EU) 2015/2084, forordning (EU) 2015/2105, forordning (EU) 2015/2198, forordning (EU) 2016/139, forordning (EU) 2016/146, forordning (EU) 2016/147, forordning (EU) 2016/177, forordning (EU) 2016/182, forordning (EU) 2016/370, forordning (EU) 2016/389, forordning (EU) 2016/636, forordning (EU) 2016/638, forordning (EU) 2016/548, forordning (EU) 2016/549, forordning (EU) 2016/560, forordning (EU) 2016/864, forordning (EU) 2016/871, forordning (EU) 2016/872, forordning (EU) 2016/951, forordning (EU) 2016/1056, forordning (EU) 2016/1313, forordning (EU) 2016/1414, forordning (EU) 2016/1423, forordning (EU) 2016/1425, forordning (EU) 2016/1426, forordning (EU) 2016/950, forordning (EU) 2016/952, forordning (EU) 2016/1424, forordning (EU) 2016/1429, forordning (EU) 2016/1978, forordning (EU) 2016/2016, forordning (EU) 2016/2035, forordning (EU) 2017/157, forordning (EU) 2017/195, forordning (EU) 2017/239, forordning (EU) 2017/244, forordning (EU) 2017/407, forordning (EU) 2017/270, forordning (EU) 2017/358, forordning (EU) 2017/359, forordning (EU) 2017/360, forordning (EU) 2017/375, forordning (EU) 2017/406, forordning (EU) 2017/408, forordning (EU) 2017/409, forordning (EU) 2017/419, forordning (EU) 2017/428, forordning (EU) 2017/438, forordning (EU) 2017/555, forordning (EU) 2017/725, forordning (EU) 2017/753, forordning (EU) 2017/755, forordning (EU) 2017/781, forordning (EU) 2017/805, forordning (EU) 2017/806, forordning (EU) 2017/831, forordning (EU) 2017/841, forordning (EU) 2017/842, forordning (EU) 2017/843, forordning (EU) 2017/855, forordning (EU) 2017/856, forordning (EU) 2017/1113, forordning (EU) 2017/1114, forordning (EU) 2017/1115, forordning (EU) 2017/1125, forordning (EU) 2017/1186, forordning (EU) 2017/1491, forordning (EU) 2017/1506, forordning (EU) 2017/1455, forordning (EU) 2017/1496, forordning (EU) 2017/1511, forordning (EU) 2017/1527, forordning (EU) 2017/1529, forordning (EU) 2017/1530, forordning (EU) 2017/1531, forordning (EU) 2017/2066, forordning (EU) 2017/2069, forordning (EU) 2017/2090, forordning (EU) 2017/2091, forordning (EU) 2017/2324, forordning (EU) 2018/84, forordning (EU) 2018/112, forordning (EU) 2018/113, forordning (EU) 2018/184, forordning (EU) 2018/185, forordning (EU) 2018/291, forordning (EU) 2018/309, forordning (EU) 2018/524, forordning (EU) 2018/660, forordning (EU) 2018/670, forordning (EU) 2018/679, forordning (EU) 2018/690, forordning (EU) 2018/691, forordning (EU) 2018/692, forordning (EU) 2018/710, forordning (EU) 2018/755, forordning (EU) 2018/783, forordning (EU) 2018/785, forordning (EU) 2018/1060, forordning (EU) 2018/917, forordning (EU) 2018/1019, forordning (EU) 2018/1043, forordning (EU) 2018/1061, forordning (EU) 2018/1075, forordning (EU) 2018/1260 og forordning (EU) 2018/1278, forordning (EU) 2018/784, forordning (EU) 2018/1262, forordning (EU) 2018/1264, forordning (EU) 2018/1265, forordning (EU) 2018/1266, forordning (EU) 2018/1295, forordning (EU) 2018/1495, forordning (EU) 2018/1500, forordning (EU) 2018/1501, forordning (EU) 2018/1532, forordning (EU) 2018/1796, forordning (EU) 2018/1913, forordning (EU) 2018/1914, forordning (EU) 2018/1915, forordning (EU) 2018/1916, forordning (EU) 2018/1917, forordning (EU) 2018/1865, forordning (EU) 2018/1981, forordning (EU) 2019/139, forordning (EU) 2019/147, forordning (EU) 2019/149, forordning (EU) 2019/151, forordning (EU) 2019/158 og forordning (EU) 2019/168, forordning (EU) 2019/291, forordning (EU) 2019/324, forordning (EU) 2019/337, forordning (EU) 2019/344, forordning (EU) 2019/481, forordning (EU) 2019/677, forordning (EU) 2019/706, forordning (EU) 2019/707, forordning (EU) 2019/717, forordning (EU) 2019/676, forordning (EU) 2019/716, forordning (EU) 2019/989, forordning (EU) 2019/1085, forordning (EU) 2019/1090, forordning (EU) 2019/1100, forordning (EU) 2019/1101, forordning (EU) 2019/1137, forordning (EU) 2019/1138, forordning (EU) 2019/1589, forordning (EU) 2019/1605, forordning (EU) 2019/1606, forordning (EU) 2019/1690, forordning (EU) 2019/2094, forordning (EU) 2020/23, forordning (EU) 2019/1675, forordning (EU) 2020/17, forordning (EU) 2020/18, forordning (EU) 2020/421, forordning (EU) 2020/616, forordning (EU) 2020/617, forordning (EU) 2020/642, forordning (EU) 2020/646, forordning (EU) 2020/653, forordning (EU) 2020/869, forordning (EU) 2020/892, forordning (EU) 2020/968, forordning (EU) 2020/1003, forordning (EU) 2020/1004, forordning (EU) 2020/1018, forordning (EU) 2020/1160, forordning (EU) 2020/1246, forordning (EU) 2020/1263, forordning (EU) 2020/1276, forordning (EU) 2020/1280, forordning (EU) 2020/1293, forordning (EU) 2020/1281, forordning (EU) 2020/1498, forordning (EU) 2020/1511, forordning (EU) 2020/1643 og forordning (EU) 2020/2087, forordning (EU) 2020/2101, forordning (EU) 2020/2104, forordning (EU) 2020/2105, forordning (EU) 2021/52, forordning (EU) 2021/81, forordning (EU) 2021/129, forordning (EU) 2021/134, forordning (EU) 2021/413, forordning (EU) 2021/427, forordning (EU) 2021/459, forordning (EU) 2021/566, forordning (EU) 2021/567, forordning (EU) 2021/574, forordning (EU) 2020/2007, forordning (EU) 2021/556, forordning (EU) 2021/726, forordning (EU) 2021/745, forordning (EU) 2021/795, forordning (EU) 2021/824, forordning (EU) 2021/843, forordning (EU) 2021/853, forordning (EU) 2021/917, forordning (EU) 2021/1191, forordning (EU) 2021/1379, forordning (EU) 2021/1446, forordning (EU) 2021/1448, forordning (EU) 2021/1449, forordning (EU) 2021/1450, forordning (EU) 2021/1452, forordning (EU) 2021/1455, forordning (EU) 2021/2049, forordning (EU) 2021/2068, forordning (EU) 2021/2081, forordning (EU) 2022/4, forordning (EU) 2022/19, forordning (EU) 2022/43, forordning (EU) 2022/94, forordning (EU) 2022/159, forordning (EU) 2022/378, forordning (EU) 2022/383, forordning (EU) 2022/437, forordning (EU) 2022/456, forordning (EU) 2022/489, forordning (EU) 2022/496, forordning (EU) 2022/501, forordning (EU) 2022/686, forordning (EU) 2022/698, forordning (EU) 2022/708, forordning (EU) 2022/782, forordning (EU) 2022/800, forordning (EU) 2022/801, forordning (EU) 2022/808, forordning (EU) 2022/814, forordning (EU) 2022/1251, forordning (EU) 2022/1468, forordning (EU) 2022/1474, forordning (EU) 2022/1480, forordning (EU) 2022/2305, forordning (EU) 2022/2314, forordning (EU) 2022/2315 og forordning (EU) 2022/2364, forordning (EU) 2023/114, forordning (EU) 2023/115, forordning (EU) 2023/116, forordning (EU) 2023/149, forordning (EU) 2023/199, forordning (EU) 2023/216, forordning (EU) 2023/223, forordning (EU) 2023/689, forordning (EU) 2023/918, forordning (EU) 2023/515, forordning (EU) 2023/932, forordning (EU) 2023/939, forordning (EU) 2023/962, forordning (EU) 2023/998, forordning (EU) 2023/999, forordning (EU) 2023/1000, forordning (EU) 2023/1001, forordning (EU) 2023/1002, forordning (EU) 2023/1003, forordning (EU) 2023/1004, forordning (EU) 2023/1005, forordning (EU) 2023/1021, forordning (EU) 2023/1436 forordning (EU) 2023/1446, forordning (EU) 2023/1447, forordning (EU) 2023/1488, forordning (EU) 2023/741, forordning (EU) 2023/1755, forordning (EU) 2023/1756 og forordning (EU) 2023/1757, forordning (EU) 2023/2455, forordning (EU) 2023/2592, forordning (EU) 2023/2657, forordning (EU) 2024/20, forordning (EU) 2023/2456, forordning (EU) 2023/2513, forordning (EU) 2023/2589 og forordning (EU) 2023/2591, forordning (EU) 2024/821, forordning (EU) 2024/835, forordning (EU) 2024/836, forordning (EU) 2024/839, forordning (EU) 2024/324 og forordning (EU) 2024/1696, forordning (EU) 2024/1718, forordning (EU) 2024/1749, forordning (EU) 2024/1768, forordning (EU) 2024/1892, forordning (EU) 2023/2660, forordning (EU) 2024/2186, forordning (EU) 2024/2198, forordning (EU) 2024/1206, forordning (EU) 2024/1207, forordning (EU) 2024/1217, forordning (EU) 2024/1280, forordning (EU) 2024/2221, forordning (EU) 2024/2390, forordning (EU) 2024/2777, forordning (EU) 2024/2781, forordning (EU) 2024/2806, forordning (EU) 2024/2848 og forordning (EU) 2024/2878.
Endringsforordningene er ikke innarbeidet i grunnrettsakten, men gjengis nedenfor. I tillegg gjelder følgende generelle EØS-tilpasning av grunnrettsakten i samsvar med EØS-avtalen vedlegg 2 kapittel XV:
«EFTA-landene står fritt til å begrense adgangen til sine markeder for plantevernmidler som inneholder aktive stoffer som har blitt godkjent i henhold til Rådsdirektiv 91/414/EØF eller overgangsbestemmelser i forordning (EF) nr. 1107/2009 artikkel 80.»
som endret ved:
Foreligger foreløpig ikke på norsk.
Foreligger foreløpig ikke på norsk.
Foreligger foreløpig ikke på norsk.
Foreligger foreløpig ikke på norsk.
Foreligger foreløpig ikke på norsk.
Foreligger foreløpig ikke på norsk.
Foreligger foreløpig ikke på norsk.
Foreligger foreløpig ikke på norsk.
Foreligger foreløpig ikke på norsk.
Foreligger foreløpig ikke på norsk.
Foreligger foreløpig ikke på norsk.
Foreligger foreløpig ikke på norsk.
Nedenfor gjengis til informasjon norske uoffisielle oversettelser av forordninger om avslag på godkjenning av aktive stoffer som ikke følger av § 4:
Nedenfor gjengis til informasjon norske uoffisielle oversettelser av forordninger vedrørende datakrav ved godkjenning av aktive stoffer:
Nedenfor gjengis til informasjon norske uoffisielle oversettelser av forordninger vedrørende datakrav for godkjenning av plantevernmidler:
Nedenfor gjengis til informasjon norsk uoffisiell oversettelse av forordninger vedrørende krav til ensartede prinsipper ved vurdering og godkjenning av plantevernmidler:
Nedenfor gjengis til informasjon norsk uoffisiell oversettelse av forordning vedrørende merkekrav for plantevernmidler. Alle tillegg til rettsakten som følger av EØS-tilpasninger i EØS-avtalen vedlegg 2 kapittel XV er innarbeidet i det vedlagte dokumentet:
Nedenfor gjengis til informasjon norske uoffisielle oversettelser av forordninger vedrørende utløpsdatoer for godkjenning av visse aktive stoffer:
Nedenfor gjengis til informasjon norsk uoffisiell oversettelse av forordning om prosedyre for fornyelse av aktive stoffer i henhold til forordning (EF) nr. 1107/2009:
Nedenfor gjengis til informasjon norske uoffisielle oversettelser av forordninger vedrørende oppgavefordeling mellom medlemsland:
Nedenfor gjengis til informasjon norsk uoffisiell oversettelse av forordning om etablering av liste over kandidater for substitusjon:
Nedenfor gjengis til informasjon norsk uoffisiell oversettelse av forordning med bestemmelser om dataformat ved innsending av søknad om godkjenning av aktive stoffer:
Nedenfor gjengis til informasjon norsk uoffisiell oversettelse av forordning om fastsettelse av datakrav for godkjenning av beskyttende midler og synergister og om fastsettelse av et arbeidsprogram for gradvis revurdering av beskyttende midler og synergister på markedet:
Nedenfor gjengis til informasjon norsk uoffisiell oversettelse av forordning om fastsettelse av detaljerte regler for identifisering av formuleringsstoffer som ikke er tillatt brukt i plantevernmidler:
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


Andre regelverk kan også gjelde

For eksempel krever import av de fleste fremmede organismer i gjødselvarer tillatelse etter forskrift 19. juni 2015 nr. 716 om fremmede organismer. Dette regelverket forvaltes av Miljødirektoratet.

For spørsmål knyttet til ammoniumnitrat og detonasjonstester:
Kontakt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (dsb.no)

For spørsmål knyttet til fremmede arter, avfallsstatus, REACH og CLP: Kontakt Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)

Regelverk

Se endringer

Veiledningen er oppdatert i tråd med nytt regelverk

Veiledningen er oppdatert i tråd med gjødselvareforskriften.