Krav til varmebehandling av kompost

Kjøkken- og matavfall kan inneholde smittestoffer som kan smitte videre til både mennesker, dyr og planter. Derfor er det krav om en kontrollert varmebehandling.

Publisert

Kontrollert varmebehandling kan du oppnå i varmkomposteringsprosesser, mens for eksempel behandling med bokashi eller meitemark (vermikompostering) ikke vil være tilstrekkelig så lenge det ikke legges inn et separat varmebehandlingstrinn.

  • Standardkravet er at kompost skal ha blitt behandlet ved 70℃ i 60 minutter etter at alt materialet er delt ned til biter på maksimalt 12 mm. Det er mulig å benytte andre metoder, men da må man selv validere prosessen.
  • Det er ikke mulig å benytte enkle varmkomposteringsbeholdere tilpasset private hager, siden disse ikke gir tilstrekkelig kontroll med varmebehandlingen.
  • Det er heller ikke mulig å omgå kravet om varmebehandling ved å sortere vegetabilsk og animalsk kjøkkenavfall hver for seg.