Spørsmål og svar om kompost for virksomheter
Virksomheter omfatter i denne sammenheng restauranter, kantiner, skoler og barnehager.
Kan en virksomheter kompostere eget kjøkken- og matavfall, og dyrke grønnsaker eller andre spiselige vekster som serveres i hos virksomheten?
Ja, men komposteringsanlegget må først godkjennes. For å få denne godkjenningen settes det en rekke krav til behandlingsprosessen og til rutinene for kompostering:
Dersom du produserer mer enn 1 tonn tørrstoff (dette tilsvarer ca. 2 tonn kompost), skal du også ha rutiner for kontroll med tungmetaller m.m.
Kan en virksomhet kompostere eget kjøkken- og matavfall, og dyrke ikke- spiselige vekster, f.eks. blomster og andre prydvekster til egne grøntanlegg?
Ja, men komposteringsanlegget må først godkjennes. For å få denne godkjenningen, settes det en rekke krav til behandlingsprosessen og til rutinene for kompostering. Det er ikke krav til rutiner for kontroll med tungmetaller, selv om du produserer mer enn 1 tonn tørrstoff.
Kan en virksomhet kompostere eget kjøkken- og matavfall, og gi vekk/selge komposten?
Ja, men komposteringsanlegget må først godkjennes. For å få denne godkjenningen settes det en rekke krav til behandlingsprosessen og til rutinene for kompostering.
Du må også ha rutiner for kontroll med tungmetaller m.m. I tillegg må produktet registreres hos Mattilsynet, produktet må merkes og du må ha varedeklarasjon.
Kan en virksomhet som komposterer eget kjøkken- og matavfall, levere komposten til avfallsbehandling/annet komposterings-/ eller biogassanlegg?
Ja, dette kan du gjøre, men dersom du ikke har et godkjent komposteringsanlegg vil anlegget som mottar det være ansvarlig for at komposten blir behandlet i henhold til kravene i regelverket.
Kan en virksomhet gi kjøkken- og matavfall til privatpersoner som vil kompostere dette hjemme?
Nei, det er ikke lov. Virksomheter kan ikke gi bort det organiske avfallet sitt til privatpersoner som ønsker å kompostere dette privat.